„Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, o carte scrisă cu sufletul

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această vară, mai ales dacă viața diplomaților dincolo de saloanele de primire dar și culisele marilor prezentări de moda vă sțârnesc curiozate, ei bine, o astfel de carte este “Din călătoriile unei femei cu suflet de copil” apărută la editura Univers și scrisă de Dana Săvuică, om de televiziune și jurnalist de modă.

Cartea este mai degrabă o ficțiune autobiografică în care amintiri din copilăria autoarei petrecută în țări îndepărtate unde tatal ei îndeplinea misiunea de diplomat, până la călătoriile întreprinse mai târziu fie pentru afaceri, fie de plăcere. Desigur, s-au scris multe cărți de călătorie, de la ghiduri bine documentate și până la adevărate poeme în proză.

Cartea Danei Săvuică este însă mai mult de atât. Fiecare călătorie pentru ea este o întâmplare unde întâlnește tot felul de oameni, de la filosofi, staruri de televiziune, oameni simpli și foarte spirituali, fericiți cu ceea ce au, femei a căror singură avere este familia și dragostea ce le-o poartă soților, copiilor, nepoților sau doar amintirea acestora. Fiecare om întâlnit este pentru autoare o poveste în sine și fiecare pare a-i da un mesaj. Însă aceste peregrinări nu îi scot în cale doar oameni zâmbitori ci și unii triști, mânioși, alții care așteaptă un răspuns ce pare a nu mai veni.

Fiecare povestire pare să aibă parfumul ei, de la mirosul de lavandă și parfum fin al Parisului, la mirosurile amestecate de la Mamma Maria, un local dintr-un sat din apropierea Romei și mirosul sărat al mării. Însă istoriile nu par a fi separate și alcătuiesc ele însele povestea unei familii pe mai multe generații, de la străbunica ce a fugit înainte de nuntă la 15 ani pentru a deveni actriță și până la strănepoata care străbate lumea așa cum un cititor întoarce paginile unei cărți.

Este greu de definit o astfel de carte: îți vine să îi spui roman dar parcă ai dori să o numești carte de povestiri ori jurnal. Este plină de surprize, iar autoarea stie să stârnească curiozități fără a fi indiscretă.

În oprice caz, o putem numi o carte feminină în care familiaritatea unei conversații se împletește cu un talent narativ și un simț al umorului subtil care vă va face să nu o mai lăsați din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.