Peste 45.000 de candidați înscriși la sesiunea august – septembrie a bacalaureatului

Cea de a două sesiune a bacalaureatului începe luni, 20 august, iar numărul celor înscriși la nivel de țară este 45.052 .

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 28.488 de candidați sunt din promoţia 2017-2018, iar 16.564 de candidați provin din promoţiile anterioare.

Dintre acești candidați, am avut ocazia să cunosc doar patru.

Raul a terminat liceul acum trei ani. Nu a dat examenele și a preferat să plece să muncească în Italia, unde mai avea un frate plecat la muncă. A făcut de toate și a muncit din greu. A învățat, de la reparatul mașinilor la pusul faianței. Acum s-a gândit să își facă o mică afacere, să zugrăvească, să pună gresie și faianță, să facă mici reparații în casele oamenilor. În Italia, au făcut și niște cursuri, dar dacă doresc să își deschidă afacere, cu atâtea hârtii de rezolvat, crede că va avea nevoie și de bacalaureat. S-a pregătit singur. Nu speră la note mari la examen, ci doar de trecere.

Andreea a dat bacalaureatul acum doi ani. S-a pregătit, dar proba de limba și literatură română i-a dat bătăi de cap. Nu a luat bacul, dar nici nu a stat acasă. S-a dus la o școală sanitară post-liceală unde nu era nevoie de bacalaureat. Îi place să învețe acolo și îi place și la practică. În general se simte bine când ajută oameni. Va termina școala anul viitor și speră să își găsească de lucru într-un spital. Pentru dreptul de liberă practică are nevoie de bacalaureat, așa că s-a pregătit odată cu sora ei mai mică. Aceasta a luat bacalaureatul chiar în prima sesiune. Andreea nu a avut curaj să se prezinte atunci, dar acum i-a trecut orice emoție. Până la urmă, este important să ia examenul și toate vor începe să se aranjeze. Poate va încerca și la facultate. Cine știe?

Mihai și Carmen au absolvit liceul anul acesta. Mihai s-a pregătit pentru limbi străine și ar dori să se specializeze pe traduceri tehnice în viitor. Matematica i-a făcut o surpriză neplăcută în vară. Acum dorește să își dea examenul și apoi să continue să se pregătească tot pentru limbi străine aplicate și să dea examen anul viitor. Nu se gândește să plece în altă țară. Cel puțin nu încă.

Carmen nu s-a înscris la sesiunea din iulie a bacalaureatului pentru că, s-a simțit foarte obosită. A făcut și analize și a mers la medici. A preferat să se înscrie la sesiunea de toamnă a bacalaureatului după ce s-a pregătit temeinic în lunile care au trecut. Își dorește să ia bacalaureatul cu notă la fel de mare ca media pe care a avut-o la absolvirea liceului. Apoi se va pregăti pentru facultate și ia în calcul și posibilitatea de a studia în altă țară.

Desigur, poveștile candidaților sunt diferite, la fel ca motivele și visele lor, însă important este că au avut curajul să se înscrie pentru a da examenul de bacalaureat.

Ei dar și ceilalți candidați care vor da examenul de maturitate săptămâna viitoare vor susține, începând de luni probele scrise după cum urmează: 20 august – Limba şi literatură română, 21 august – Limba şi literatură maternă, 22 august – proba obligatorie a profilului și 23 august: proba la alegere a profilului şi specializării.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română care se desfășoară în zilele de 24 și 27 august și este urmată de evaluarea competențelor în limba maternă  în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale are loc în intervalul 29 – 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională  este programată în zilele de 30 și 31 august.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru dată de 1 septembrie , până la ora 12:00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în dată de 6 septembrie.

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări dar și alte materiale  care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare.

În București sunt organizate zece centre de examinare și patru centre de evaluare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.