Breaking news din America

de Răsvan Roceanu

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a semnat recent o lege votată cu mare majoritate de legislativul statului prin care se prevede înfiinţarea unei comisii independente care să ancheteze abuzurile săvârşite de procurori, anunta cotidianul The New York Times într-un articol publicat în ediția sa din 14 august.

«Problema este clară: procurorilor nu le place să recunoască, dar deși cei mai mulți dintre ei sunt cinstiți și respectă legea, abaterile sunt încă prea frecvente. O trecere în revistă a 250 de decizii de scoatere de sub acuzare adoptate în New York din 1989 încoace a dovedit că într-o treime din cazuri au existat practici necinstite ale procurorilor cum ar fi ascunderea de dovezi cheie, faptul că apărătorului i-a fost ascunsă existența unor dovezi, sau forțarea unor martori să dea mărturii false».

Autorii articolului precizează că având în vedere că totul se pretrece «în spatele ușilor închise» este greu să ajungi la sursa unor asemenea comportamente și încă și mai greu să le elimini, mai ales după ce Curtea Suprema a Statelor Unite a adoptat câteva decizii prin care procurori, sau chiar birouri întregi de procuratură, au fost protejați de orice urmărire în justiție. «Chiar și atunci când procurorii sunt prinși cu greșeli flagrante aproape niciodată nu suportă consecințele» mai scrie The New York Times.

Pe scurt, spun jurnaliștii americani, nu există un sistem fiabil pentru a trage la răspundere procurorii pentru abaterile lor, şi cu siguranţă nu le poate fi încredinţată lor sarcina de a se supraveghea singuri.

In legătură cu legea semnată de Andrew Cuomo, publicația precizează că va fi înființataă o comisie independentă, responsabilă în fața publicului, care să investigheze abaterile săvârşite de procurori.

«Comisia va putea să investigheze plângerile împotriva procurorilor şi va putea să-i oblige pe procurori să depună mărturie şi să predea documente. Nu va avea puterea să-i pedepseasca ea însăși pe procurori, dar va putea emite avertizări şi să recomande sancţiuni, inclusiv, în cazuri extreme, demiterea acestora de către guvernatorul statului. Comisia va fi compusă din 11 membri – doi numiţi de guvernator, trei de judecătorul şef al statului New York, iar ceilalţi de către liderii celor două partide din Legislativul statului New York și va publica concuziile investigațiilor sale într-un raport anual» precizează The New York Times..

«Singurii oponenţi ai proiectului de lege sunt chiar cei care vor fi chiar vizaţi de activitatea comisiei, adică procurorii» mai scrie publicația.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.