Breaking news, fără Piața Victoriei

Economie de piață. În Piața Sfatului din Brașov un copil de vre-o zece ani, curat îmbrăcat, se plimbă printre mesele unei pizzerii încercând să vândă cărți. Nu se vaită, nu insistă, doar întreabă timid: „Vreți să cumpărați niște cărți?”. Tonul vocii lui este resemnat, aproape inaudibil, știe că nu are aproape nicio șansă. Consumatorii sunt deranjați. Chiar așa, ce idee să vinzi cărți! Dacă vindea țuică, sau, și mai bine, plăcuțe cu numere de înmatriculare din Suedia, ar fi câștigat sigur. Dar cărți? Cine mai dă bani astăzi pe așa ceva în România? Ce mulțumire poate să-ți aducă o carte? O înjurătură sănătoasă e altceva, merită și este și pe gratis.

La Telejurnal, reportaj cu scandal pentru ultimele locuri rămase neocupate din cele 1000 de vacanțe în Grecia pe care municipalitatea Bucureștiului le-a oferit pensionarilor. O reprezentantă a primăriei încercă să îi explice unei doamne că în Capitală sunt o jumătate de milion de pensionari, așa că nu pot fi satisfăcute toate cererile. „Nu trebuia să dați nimic doamnă! Asta ar fi trebuit să faceți!” spune pensionara supărată. Pensionara este sinteza perfectă a mentalului colectiv mioritic: decât să aibă parte numai unii de bucurie și eu nu, mai bine să nu aibă parte nimeni! Acum îmi explic de ce atunci când salariile au fost tăiate la toți bugetarii cu 25% sindicatele nu au ieșit în stradă: eram egali în pagubă și asta ne dădea un sentiment liniștitor, capra vecinului era la fel de moartă ca a noastră. În schimb, atunci când s-a decis ca salariile bugetarilor să crească, dar la unii mai repede, iar la alții mai încet, că atât permite bugetul, au apărut proteste vehemente: unii câștigă mai mult decât alții și asta ne enervează la culme.

10 august pe Valea Prahovei. Românii fără spirit civic preferă să se bucure de vremea excepțional de frumoasă și caldă. În consecință, între stațiuni și în stațiuni cozi interminabile de mașini care mai mult stau decât circulă. Spre bucuria vânzătorilor ambulanți de zmeură și afine, care merg de-a lungul șirului ca să-și vândă marfa. Unii șoferi cumpără, ca să-și mai îndulcească așteptarea; a lor, sau a pasagerilor. Acum înțeleg motivul economic și social profund pentru care nu a fost construită autostrada Comarnic-Brașov: ca să nu fie ruinați micii întreprinzători locali.

O prestigioasă publicație economică autohtonă constată pe un ton de revelație că în România hainele sunt doar cu 8% mai ieftine decat în Occident, deși salariile sunt de 5-6 ori mai mici. Aceeași publicație oferă singură explicația propriei mirări: comercianții declară că romanii pur și simplu sunt dispuși să dea pe haine mulți bani. Asta este economia de piață în care am intrat de bunăvoie: dacă un cumpărător este dispus să plătească, vânzătorul ar fi nebun să nu profite. Vrei să forțezi un vânzător să scadă prețurile? Lasă-l să stea cu marfa nevândută în raft. Ceea ce nu prea se întamplă în București.

Citesc într-un articol că aproape un sfert din populația actuală a Germaniei este formată din imigranți, adică cetățeni de alte etnii decât cea germană. Sunt date de la Biroul federal de statistică preluate de publicația Die Welt. Să înțelegem de aici că foarte democrata Germanie asigură școli, licee și facultăți în limbile acelor 23% de minorități etnice?

Se pare că popularitatea politicii interne a Administrației Trump a ajuns la un nivel record în rândul americanilor, de 44%. Așa spune Rasmussen Reports. Ei nați-o! Tocmai acum, când europenii și canadienii și chinezii și rușii încearcă să convingă pe toată lumea ce prost președinte este Donald Trump. După toate aparențele americanii sunt la fel de puțin dispuși să asculte de părerile altora pe cât de puțin dispuși au fost britanicii să-l asculte pe Barack Obama atunci când acesta i-a sfătuit să rămână în UE. C’est la vie!

Un analist economic reputat scrie că PSD a ratat o șansă istorică, pentru că ar fi trebuit să crească salariul minim mult mai mult decât a făcut-o și asta încă din 2016. Citez: «Dacă ar fi majorat salariul până la 1.500 de lei net, nu 1.162 lei cât este acum, exact când există cerere mai mare de forţă de muncă, România ar fi avut o şansă să facă un salt mai mare şi să se aşeze pe un alt palier, înainte să apară criza (….) Bine că celelalte foste ţări comuniste, care se confruntă cu aceeaşi problemă a deficitului de forţă de muncă, majorează salariul minim, care oricum este mai mare cu 50% sau 100% decât în România, ca să îşi ţină forţa de muncă în ţară». Absolut pertinentă argumentația, dar eu întreb: Salariul minim a fost crescut doar atunci când am avut o creștere economică record recunoscută de toată lumea și cu toate acestea și patronatele, și Consiliul Fiscal și Comisia Europeană și BNR au criticat în cor și vehement decizia. Care ar fi fost reacțiile acelor respectabile instituții dacă PSD ar fi decis creșterea salariului minim ÎNAINTE să avem +7% la PIB?

Într-o stațiune de pe Valea Prahovei la o pizzerie observ chelnerii care sunt tineri foarte tineri, promți și, mai ales, zâmbitori. Își fac cu plăcere meseria care, după cum spune INS, este cea mai prost plătită din toată economia națională. Le-am mulțumit, în gând, că au rămas în România, deși, dacă ar fi ales să fie chelneri în Grecia, sau Spania, ar fi câștigat mult mai mult.

Știre Mediafax: «Marea Britanie trebuie să oprească extrădările spre ţări care comit abuzuri judiciare, precum România, Grecia şi Polonia, arată un raport elaborat de organizaţia „Due Process” şi de Centrul pentru Cercetări asupra Economiilor Post-Comuniste». Același raport afirmă: « Cu un total de 272 de încălcări ale drepturilor omului depistate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în intervalul 2014-2017, România a avut peste 100 de sentinţe nefavorabile în plus faţă de orice alt stat UE. În materie de tratamente degradante şi inumane, România se situează doar după Rusia în cadrul Consiliului Europei». Nici până acum nu au înteles britanicii de partea cui trebuie să fie atunci când este vorba de situația internă din România?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.