VIDEO: Mitingul diasporei în Piața Victoriei din București

UPDATE ora 01.15: ISU transmite că bilanţul la acest moment arată că s-au efectuat 440 de interventii pentru acordare asistenta medicala la fata locului (24 jandarmi), in urma carora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)

UPDATE 01:03: Peste 420 de persoane au avut nevoie de asistență medicală. Dintre aceștia, 63 au ajuns la spital.

Femeia jandarm bătută de zeci de protestatari este internată la spitalul Floreasca.

UPDATE 01:00: Jandarmeria confirmă că au fost furate două arme.

Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviți de mai multe persoane în Piața Victoriei, potrivit unui comunicat al instituției.

UPDATE 24:50: În Piața Victoriei mai sunt câteva sute de protestatari. Mulți dintre ei s-au așezat pe carosabil. 

Jandarmi călare sunt pe bulevardul Kiseleff. Forțele de ordine au intervenit și pe bulevardul Ion Mihalache.

UPDATE 24:32: Jandarmii au reușit să stingă incendiile cu tunurile de apă, după ce unii manifestanți au incendiat coșuri de gunoi și copaci.

Doi jandarmi, un bărbat și o femeie, au fost răniți grav, după ce au fost prinși într-un grup de protestatari violenți. Mai mulți oameni din mulțime au intervenit pentru a-i apăra.

UPDATE 24:00: Protestele din marile orașe din țară s-au încheiat în jurul orei  23:00, fără incidente violente.

În Capitală, mai mulți jandarmi au fost răniți.

Jandarmii care au fost loviţi, în Piaţa Victoriei, sunt evaluaţi de medici, unii având plăgi la cap, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

UPDATE 23:53: Protestul continuă pe Bulevardul Iancu de Hunedoara. 

Mai mulți protestatari s-au retras din Piață după intervenția în forță a jandarmilor. Oamenii continuă să scandeze: „Nu plecăm”.

Grupuri de protestatari sunt și pe bulevardele adiacente și încearcă să revină în Piață.

UPDATE 23:43: Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital.

Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

Foto: Agerpres

UPDATE 23:30: Preşedintele României, Klaus Iohanis, îşi exprimă opinia faţă de protestele şi incidentele din Piaţa Victoriei, într-o postare pe Facebook:

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

UPDATE 23:10: Jandarmii au intervenit în forţă cu tunurile cu apă şi au forţat protestatarii să evacueze Piaţa Victoriei.

ISU anunţă că 247 persoane au fost asistate la fața locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre aceste 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi. La fata locului sunt prezente 17 ambulante SMURD de prim ajutor, 13 ambulante pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o mașină de suport logistic medical, 13 mașini de pompieri, un centru de comandă și coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea ranitilor.

UPDATE 22:42: Continuă incidentele violente în Piața Victoriei. Jandarmeria a identificat persoane cunoscute ca fãcând parte din grupuri de agitatori și galerii ale unor echipe de fotbal.

Peste 200 de persoane au necesitat îngrijiri medicale.

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD.

UPDATE 21:49 Noi ciocniri violente în Piața Victoriei, jandarmii aruncă cu gaze lacrimogene, iar protestatarii se retrag pe străzile adiacente.

UPDATE 21:35: A fost redeschisă circulația metroului la stația Piața Victoriei.

”Trenurile de metrou, vor opri in stația Piata Victoriei. Având în vedere fluxul mare de calatori, tranzitarea în condiții de siguranță a stației va fi supravegheată de către Poliția Metrou și Jandarmerie”, se precizează într-un comunicat.

UPDATE 21:00: Oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile, cerând în cor demisia Guvernului. 

Aproape 60.000 de oameni sunt acum în Piață.

Foto: Mihaela Arion

UPDATE: 20:50: Câteva mii de persoane protestează și în marile orașe din țară: Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Bistriţa.

Peste 2.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Sibiu. „PSD, ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Dragnea!” sunt doar câteva din scandările care se aud la Sibiu. Acest miting este autorizat de Primărie până la ora 22:00.

În zona centrală din Cluj-Napoca erau adunaţi, după ora 19:00, în jur de 1.000 de protestatari. Ei cer demisia Guvernului.

Peste 300 de ieşeni erau prezenţi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Ei spun că s-au solidarizat cu manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Victoriei, şi scandează lozinci antiguvernamentale.

UPDATE 20:44: Jandarmii au reușit să disperseze grupurile de protestatari violenți. 

Zeci de oameni au fost afectați de gazele lacrimogene.

Protestatarii scandează „Nu plecăm”, o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că persoanele care au provocat incidentele vor fi identificate, precizând că au existat oameni care au aruncat spre forţele de ordine cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.

UPADTE 20:26: În ultima oră, 35 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Foto: Mihaela Arion

Jandarmii au acționat tunurile cu apă. 

Forțele de ordine roagă oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, întrucât cei din spatele lor aruncă diverse obiecte către forţele de ordine, folosindu-i, practic, pe aceştia drept scut.

La această oră, sunt aproximativ 20.000 protestatari în Piața Victoriei. 

UPDATE 20:15: A fost blocată circulația metroului la Piața Victoriei. Trenurile nu mai opresc în această stație. 

„Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a precizat Metrorex într-un comunicat.

Poliţiştii au restricţionat și traficul rutier pe Bulevardul Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

UPDATE 19:32: Traficul rutier a fost restricționat pe bulevardul Nicolae Titulescu, de la intersecția cu bulevarul Banu Manta, și pe str. Buzești, de la intersecția cu Mircea Vulcănescu către Piața Victoriei.

Foto: Vicențiu Andrei

UPDATE 19:22: 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în mai puțin de două ore. Un alt jandarm a fost rănit.

În intervalul orar 17:30-19:00, pompierii SMURD au acordat asistenta medicală unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feței.

Jandarmii au pregătit tunurile cu apă.

Foto: Vicențiu Andrei

UPDATE 19:11: Mai multe persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al gazelor lacrimogene. 

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa Guvernului.

O persoană în scaun cu rotile a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD.

La această oră sunt aproape 10.000 de protestatari.

UPDATE 18:50: Noi incidente în Piața Victoriei, după ce protesatatrii au încercat din nou să rupă cordonul jandarmilor. 

Jandarmii au adus tunurile cu apă.

Jandarmeria roagă participanții să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii.

“Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţă! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic”, a postat instituția pe Facebook.

UPDATE 18:26: Situația din Piața Victoriei s-a detensionat, după ce mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Circulația rutieră este blocată în zonă.

Câteva mii de persoane protestează la această oră.

UPDATE 17:55: 36 de persoane au fost rănite. 

36 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital.

Cele mai multe au acuzat iritații ale ochilor și căilor respiratorii.

Printre persoane se numără și doi jandarmi, de asemenea, transportați la spital.

UPDATE 17:30: Un jandarm a fost rănit în Piaţa Victoriei.

”A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca”, a spus coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene, două dintre ele fiind examinate la fața locului.

UPDATE 17:20: Mai multe persoane au fost scoase din mulțime și au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Participanţii au rupt gardurile de protecţie instalate în Piaţa Victoriei şi au ajuns până la gardul Palatului Victoria.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi au reuşit să împingă mulţimea înspre locul de desfăşurare a manifestaţiei.

UPDATE 17:10: Traficul rutier a fost deviat pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu.

Potrivit Brigăzii rutiere a Poliţiei Capitalei, circulaţia maşinilor este deviată pe: Bulevardul Aviatorilor – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu; pe Bulevardul Lascăr Catargiu – de la Piaţa Romană pe breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, str. Paris către Piaţa Victoriei şi pe breteaua de acces către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Bulevardul Ion Mihalache.
Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor următoarele rute alternative: Calea Dorobanţilor – Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti – Ploieşti.

UPDATE 15:30 Două persoane au fost ridicate și conduse la secția de poliție. Este vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani care tulbura ordinea publică.
Totodată, o altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea.

…..

Câteva sute de persoane s-au adunat în Piata Victoriei din Capitală pentru mitingul anuntat după-amiază.
Este vorba despre protestul românilor stabiliti în străinătate, nemultumiti de modul de guvernare al PSD.

În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei. Circulaţia rutieră, la această oră, se desfăşoară în condiţii normale.

Poliția Capitalei nu a instituit până acum  restricții de trafic în zonă.

Sursa foto & video – Ramona Banu/Bogdan Manu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.