Pentru prima oară berzele și-au făcut cuiburi în București

Ornitologii au monitorizat prezenta berzelor si, în ciuda unui început de sezon deloc favorabil, au constatat că berzele s-au înmulțit.
În total, anul acesta au fost numărate 10.238 de păsări, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut.

Aplicatia Uite Barza a mai relevat faptul că anul acesta în cele 3 mii de cuiburi numărate au apărut peste 5.300 de pui, în 8 cuiburi fiind găsiți chiar si câte 6 pui!

Numărătoarea din 2018 a avut loc în perioada 25 iunie-31 iulie şi a contabilizat 3.000 de cuiburi de barză albă în toată ţara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau în nicio bază de date. Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în Bucureşti, primele de acest gen de până acum.

„Este un alt semnal clar că proiectele de citizen science sunt binevenite, aflăm noi locuri de cuiburi, aflăm unde sunt incidente cu berze, iar numărul observatorilor şi al cuiburilor creşte de la un an la altul. Nici nu mai este de mirare, pentru că barza albă este cea mai cunoscută specie de pasăre sălbatică de la noi. Suntem şi noi uimiţi de statisticile pe care le avem, de cuiburile nou- semnalate”, a spus Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al Societăţii Ornitologice Române.

Top judeţe cu cele mai multe cuiburi recenzate în 2018

Anul trecut, în 2017, cele mai multe cuiburi de barză din ţară erau recenzate în judeţul Timiş, care avea 445. Anul acesta, clasamentul arată astfel:

1. Judeţul Tulcea – 327 de cuiburi

2. Judeţul Suceava – 293 de cuiburi

3. Judeţul Harghita – 255 de cuiburi

4. Judeţul Călăraşi – 186 de cuiburi

5. Judeţul Covasna – 183 de cuiburi

În top 10, urmează judeţele Iaşi, Constanţa, Botoşani, Brăila şi Bihor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.