Călătorie în lumea sașilor la Săptămâna Haferland

Sursa foto: www.haferland.ro

La fiecare început de august, sașii din Transilvania, alături de cei stabiliți peste hotare, de prieteni, locanici de alte naționalități, invitați speciali, dar și de turiști, se întâlnesc în Țara Ovăzului. Haferland este denumirea de odinioară a regiunii cuprinse între Rupea și Sighișoara, pentru că sașii de aici obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul.

O zonă pitorească și încărcată de istorie, cu cetăți medievale și biserici fortificate, care reîncepe să prindă viață și care atrage deja vizitatori din toate colțurile lumii.

Un foarte bun promotor pentru aceste locuri este festivalul Săptămâna Haferland, inițiat și organizat de Michael Schmidt, prin fundația ce îi poartă numele, și Peter Maffai, fondatorul Fundației Tabaluga.

Festivalul Săptămâna Haferland are deja șase ediții, reunind aproximativ 20.000 de participanți.

Și anul acesta au fost 5 zile pline. Evenimentele s-au desfășurat în localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, în perioada 2-6 august.

Turiștii au fost numeroși, iar oferta a fost una generoasă și variată. Au participat la atelierele de meșteșuguri (cele mai căutate au fost cele de pictură pe lemn și olărit), au avut câteva experiențe muzicale inedite: concertul de jazz din biserica fortificată din Cloașterf, picnicul muzical de la Viscri sau concertul susținut de Alexandru Tomescu în biserica fortificată din Criț, și au degustat produsele tradiționale oferite la brunch-urile delicioase, organizate în fiecare localitate înscrisă în acest circuit.

Zidurile fortificate au găzduit expoziții de costume și tesături, obiecte din gospodăriile sașilor și fotografii vechi.

Cea mai importantă zi din cadrul festivalului a fost cea de sâmbătă, 4 august, de la Criț, locul de unde a și pornit ideea acestui eveniment.  Cei prezenți s-au bucurat de muzică de fanfară și dansuri tradiționale, copiii au participat la ateliere de meșteșuguri, iar seara s-a încheiat cu balul săsesc. Un moment special a fost și concertul susținut de Alexandru Tomescu. Artistul a interpretat lucrări de Bach, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, chiar în incinta bisericii fortificate.

Este deja o tradiție a Festivalului ca programul de la Criț să cuprindă și un moment oficial, cu invitați de marcă ai lumii culturale și politice din România și din Germania.

Anul acesta au participat: Președintele Parlamentului Landului Hessen – Norbert Kartmann, Vicepremierul României și Ministrul Mediului – Grațiela Gavrilescu, Împuternicitul Guvernului Federal German pentru Imigrare și Minorități Naționale – Bernd Fabritius, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România – Cord Meier-Klodt, Ambasadorul României în Republica Federală Germania – Emil Hurezeanu, dar și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România – Hans Klemm,  și Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – Dan Mihalache.

Cu acest prilej, ambasadorul SUA,  Hans Klemm, a anunțat că alte trei biserici fortificate din zona Sibiu-Mureș au fost restaurate, de data aceasta prin eforturile Fundației româno-americane, lucrările fiind realizate prin vechile tehnici de îmbinare a lemnului, fără folosirea cuielor.

Ceea ce însemnă că din ce în ce mai multă lume este intresată de a readuce la viață aceste monumente și că sunt și mai multe locuri ce merită descoperite și vizitate, pe parcursul întregului an. Mai cu seamă că, unele case săsești au fost și ele renovate și incluse în circuitul turistic.

Dar Săptămâna Haferland oferă toate aceste tentații la un loc pentru cei care au puține zile de concediu și deschide apetitul celor care vor să exploreze pe îndelete aceste ținuturi.

Credit galerie foto 1 și 2: BucurestiFM

Sursa galerie foto 3: www.haferland.ro

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.