Turism smart într-un oraș smart: Alba Iulia lansează primul tur de explorare interactivă a orașului

Turiștii vor putea afla povestea obiectivelor din Alba Iulia si a evenimentelor de la 1918 printr-un tur interactiv, asistat prin smartphone, în timp ce rezolvă diferite provocări prin oraș. Traseul este dezvoltat în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City și este rezultatul colaborării dintre administrația locală și platforma Questo.

Misiunea traseului a fost aleasă în contextul Centenarului și recreează momentul Marii Uniri. În timpul explorarării, devii personajul principal al poveștii – Samoilă Mârza. Ești un tânăr fotograf militar care s-a întors din război pentru a fi martor al păcii, cărând cu tine aparatul de fotografiat cumpărat de tatăl tău în schimbul unei perechi de boi. Astfel, vei deveni unicul fotograf care a participat la Marea Unire, cele 5 fotografii ale tale făcând istorie.

Cum se parcurge un traseu Questo? Utilizatorii aplicaţiei primesc, pentru început, un punct unic de start în oraş. Odată ajunşi acolo, aplicaţia le transmite un prim indiciu, pe care aceştia trebuie să îl urmărească pentru a descoperi următorul loc de pe traseu. De fiecare dată când descoperă un loc nou, utilizatorii primesc în aplicaţie şi povestea locului respectiv. Apoi, urmează un indiciu nou şi tot procesul se repetă până la final. Aplicația este construită astfel încât oamenii sunt încurajați să cerceteze împrejurimile, telefonul fiind doar un suport pentru prezentare.

„Ne bucurăm că prima colaborare cu administrația locală este chiar la Alba-Iulia și că primul tur dezvoltat împreună aduce vizitatorilor o poveste de la Marea Unire. Prin acest proiect încurajăm și alte primării să facă pasul către turismul smart.” – Claudiu Petria, co-fondator Questo

„Când ne gândim la Alba Iulia sau ne facem planuri să vizităm oraşul, avem în minte cea mai mare cetate din România – Cetatea Alba Carolina. Deşi foarte multe dintre obiectivele turistice se află în Cetate, Alba Iulia „ascunde” multe frumuseţi şi în afara spaţiului de 110 hectare al cetăţii. Aplicaţia Questo, prin secţiunea dedicată, provoacă turiştii, dar şi pe albaiulieni, deopotrivă, să (re)descopere oraşul „extra muros”, oraşul din afara zidurilor, unde, din indiciu în indiciu, regăsim acele „hidden gems” aproape pierdute prin cărţile istoriei.” – Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.