Sorina Pintea- şase luni de mandat la Ministerul Sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a prezentat astazi bilanţul celor şase luni de mandat.

Printre realizarile avute din fruntea ministerului sanatatii, aceasta a amintit modificarea ordinului 50, cel care reglementează trimiterea pacienţilor la tratamente în străinătate, plata tratamentelor pacienţilor răniţi în incendiul de la Colectiv.

Ministerul  are în curs de aprobare 12 acte care sunt în transparenţă decizională şi care se referă la activitatea de transfuzie sangvină precum şi la legea transplantului.

În ceea ce priveşte cele opt spitale regionale, Pintea a zis că s-a reuşit deblocarea fondurilor pentru spitalele regionale, menţionând că cererea de finanţare a fost depusă la Bruxelles.

Ministerul Sănătăţii, din diverse surse, a dat bani pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare.

În ceea ce priveşte creditul accesat prin Banca Mondială, Sorina Pintea a spus că au fost achiziţionate şi dotate maternităţile cu incubatoare.

63 de spitale au fost dotate cu echipamente pentru unităţile de terapie intensivă, au fost livrate şi RMN-uri.

O altă realizare, în opinia ministrului a fost implementarea serviciilor de e-health. Astfel, a fost  finalizata elaborarea normelor de aplicare a finanţării serviciilor de medicină rurală.

Ministerul elaboreaza proiectul registrelor de boală, vor fi 100 de register.

Ministerul Sănătăţii şi CNAS finanţează programe naţionale de sănătate pe diverse patologii.

Despre medicamente şi criza de imunoglobulină Pintea a spus ca   a  aprobat procedura privind corecţia preţurilor maximale la medicamente, ceea ce nu s-a mai făcut din 2015, a reglementat depunerea electronică a dosarelor pentru preţurile medicamentelor, a  armonizat legislaţia din România cu cea europeană, a fost finalizat catalogul naţional al dispozitivelor medicale.

Din acest an se finanţează tratamentul tuturor gradelor de fibroză, cu terapia interferon free, susţine ministrul Sănătăţii.   În ceea ce priveşte lipsa de imunoglobulină, oficialul a explicat că, în acest moment, în depozitele Unifarm se află cantitatea de imunoglobulină necesară pacienţilor din România.

Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie de prevenţie, de vaccinare si continua campania pentru stimularea donării de sânge.

Personalul medical a beneficiat de o creştere foarte mare a salariilor. S-au făcut modificări legislative pentru corecţia modificărilor salariale.

In privinta transplantului pulmonar Pintea a spus ca  nu a  restructurat Agenţia, a schimbat numai  conducerea acesteia.

MS are date că există 30 de pacienţi care necesită transplant pulmonar, în registru apare un singur pacient”, a mai explicat Sorina Pintea.   Compatibilitatea e un criteriu de alocare a organelor, a completat ministrul Sănătăţii.

Despre dezinfectanţi   Pintea a declarat ca “Nu este nicio surpriză pentru nimeni că există infecţii în spitale, la noi problema este că le ascundem sub preş. Am transmis DSP-urilor că raportarea este obligatorie”.

Prin rectificarea bugetară Ministerul a cerut sume suplimentare pentru asigurarea continuităţii prin centrele de permanenţă, pentru programele naţionale dar şi pentru suplimentarea sumelor funcţionării ambulanţelor şi unităţilor de primiri urgenţe. Mai există o rectificare în octombrie, ea este pozitivă pentru Ministerul Sănătăţii. Sunt 300 de aparate de screening, sunt 14 spitale care vor putea face screening auditiv la copii. Furnizorul ne-a spus că maxim două luni de zile poate să livreze toate medicamentele”, a spus ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.