Abuzul de alcool și substanțe toxice este o realitate în rândul adolescenților

Sursa foto: www.libertatea.ro

Abuzul de alcool și substanțe toxice este o realitate în rândul adolescenților și trebuie privit cu seriozitate. Centrele de prevenție și control al consumului de toxice în rândul adolescenților, oferă următoarele informații:

  • aproximativ 10% dintre adolescenți fumează până la 15 țigarete pe zi;
  • aproximativ 75% dintre liceeni au consumat alcool ocazional;
  • aproximativ 40% dintre adolescenți au încercat cel puțin o dată marijuana;
  • aproximativ 9% dintre adolescenti au incercat cocaina;

Utilizarea drogurilor a devenit tot mai frecventă în ultimii ani în țara noastră. Acest lucru face ca problemele de sănătate, de ordin social și familial legate de acest comportament să fie și ele des întâlnite.

Consumul drogurilor poate cauza disfuncții cerebrale grave și tulburări de dezvoltare și comportament.

Adolescenții care utilizează droguri au deseori o anumită dificultate în stabilirea propriei identități, a relațiilor interumane (inclusiv familiale), în dobândirea unei îndependențe fizice și psihice normale.

Abuzul de substanțe toxice poate, de asemenea, afecta și abilitățile cognitive ale adolescentului (de învățare) care scad performanțele școlare.

De departe, cel mai periculos efect secundar al utilizării ocazionale a drogurilor este apariția dependenței care duce în consecință la abuzul cronic de astfel de substanțe.

Cum prevenim consumul substanțelor interzise dar și cum sunt pregătite autoritățile să intervină în cazul unui dependent sau chiar consumator ocazional, aflăm în această seară la Întâlniri Capitale de la ora 20:30 pe 98,3 FM și online pe bucurestifm.ro.

Invitata Mihaelei Arion este doamna Diana Dana Fericel, director executiv al Agenției Internaționale Antidrog.

Vezi aici arhiva emisiunii Întâlniri Capitale!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.