Atenție proprietari: Trebuie să reabilitați fațadele clădirilor!

Ce a votat Consiliul General al Municipiului București

Potrivit unei hotărâri adoptate, ieri, de către consilierii municipali, proprietarii de clădiri din București sunt pasibili de pedeapsa amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 – 8.000 de lei, dacă nu își vor reabilita faţadele imobilelor deținute.

Cine sunt cei vizați

Proiectul de hotărâre adoptat ieri precizează că „se adresează deținătorilor de orice fel a clădirilor, (…) persoane fizice, juridice, precum şi autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii publice care deţin clădiri situate pe teritoriul administrativ al Municipiului Bucureşti. (…) Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, afectează calitatea cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi ca, din propria inițiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea arhitecturală a anvelopei clădirilor”, se spune în hotărârea adoptată, ieri, de către Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Sunt exceptate de la aplicarea acestei hotărâri clădirile înscrise în clasă de risc seismic, care trebuie mai întâi consolidate.

Potrivit aceleiași hotărâri, regulamentul urmărește asigurarea unui climat de siguranţă a populaţiei, a unui mediu înconjurător sănătos, integrarea armonioasă a clădirilor în ansamblul localităţii și creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din Capitală.

Clădirile monument istoric

În cazul clădirilor monument istoric sau aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice, va fi sesizat Ministerul Culturii, pentru a monitoriza lucrările de reabilitare a fațadelor. De asemenea, hotărârea prevede regulile după care urmează a fi reabilitate faţadele clădirilor aflate în zonele protejate.

Astfel, potrivit actului normativ local adoptat ieri de către CGMB, “Tâmplăriile vor fi făcute în culorile și formele originale, învelitorile vizibile ale acoperişurilor se vor face din același material cu cele originale, respectând detaliile de arhitectură. Grilajele, parapetele metalice ale balcoanelor și jardinierele vor fi revopsite în culorile originale.(…) Se interzice dispunerea antenelor TV-satelit în locurile vizibile din circulaţiile publice, dispunerea cablurilor TV se va face îngropat. Învelitorile vizibile ale acoperişurilor se vor reface din acelaşi material cu cele originale, respectând detaliile de arhitectură”, se mai arată în hotărârea CGMB.

Pontul juristului

Proprietarii sau alți deținători de clădiri care vor fi amendați, în temeiul acestei hotărâri cu amenzi contravenționale al căror cuantum depășește 5.000 de lei pot contesta, cu succes, în justiție sancțiunea contravențională, pe temeiul că hotărârea adoptată ieri nu ține cont de reglementarea legală, OG2/2001, potrivit căreia cuantumul maxim al amenzii poate fi de 5.000 de lei. Iar un act normativ cu putere locală, cum sunt hotărârile CGMB, nu poate modifica prevederile legislației naționale, după cum explică Cătălin Deaconescu, consilier municipal.

”De altfel, hotărârea de Consiliu General adoptată ieri stabilește și scutiri sau reduceri de taxe naționale, acest lucru nefiind, din nou, de competența unui legislativ local, cum este CGMB”, explică Deaconescu.

Consilierul municipal mai spune că este ciudat ca Administrația Municipală pentru Consolidare să fie cea care urmează să-i notifice pe proprietarii clădirilor care trebuie să-și repare fațadele, atâta timp cât clădirile cu risc seismic sunt exceptate de la aplicarea acestui regulament.

”Din păcate, aceste scăpări de ordin juridic fac regulamentul fațadelor, pe care îl așteptăm încă din 2011, în aplicabil”, a declarat pentru București FM, Cătălin Deaconescu, consilier municipal.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.