Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 iulie

CINEMA

* La Cinema Elvira Popescu, azi au loc ultimele două proiecţii cu filme care au fost recompensate de către Academia de film din ţara lor cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului:

– de la ora 18:45: „Vashya, l’aveugle” animaţie deTheodore Ushev – Premiul Iris din Canada (Quebec), „Les Bigorneaux” de Alice Vial – Premiul César din Franţa, „The Eleven O’clock” de Derin Seale – Premiul AACTA din Australia, „Mathias” de Clara Stern – Premiul Österreichischer Filmpreis din Austria, „Cowboy Dave” de Colin O’Toole – Premiul BAFTA din Marea Britanie, „Madre” de Rodrigo Sorogoyen – Premiul Goya din Spania;

– de la ora 21:00: „Aaba” de Amar Kaushik – Premiul Rajat Kamal din India, „Flafi” de Lee Filipovski – Premiul Canadian Screen, „Atlantida, 2003” de Michal Blasko – Premiul Česky Lev din Republica Cehă, „Pix” animaţie de Sophie Linnenbaum – Premiul Lola din Germania, „Silent Nights” de Aske Bang – Premiul Robert din Danemarca.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:30, în ciclul Ziua marilor autori este proiectată drama „Fortăreaţa ascunsă”, realizată în 1958 de cineastul japonez Akira Kurosawa, cu: Toshirô Mifune, Misa Uehara, Minoru Chiaki.

* În Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21.00, în cadrul programului Seara Filmului Românesc, este proiectată comedia dramatică şi muzicală „6,9 pe scara Richter”, având în distribuţie pe Maria Obretin, Teodor Corban, Laurenţiu Bănescu. După proiecţie, regizorul Nae Caranfil va fi prezent pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

MUZICĂ

* Muzeul Naţional Cotroceni o omagiază pe Regina Maria, la 80 de ani de la trecerea sa în eternitate, prin seria de evenimente reunite sub titlul „Maria, Regina României Întregite”, urmărind să releve personalitatea complexă şi fascinantă a suveranei. De la ora 19:00, în Salonul Cerchez are loc un concert extraordinar susţinut de Corul Regal, dirijat de Andrei Stănculescu, la care participă pianistul Vlad Gînţa şi soprana Diana Alexe. Concertul este precedat de vernisajul expoziţiei „Regina Maria – ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”, de la ora 18:00, în Spaţiile Medievale,  la care va lua parte Principesa Maria. Realizată de asociaţia Forums, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, expoziţia promovează frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor şi a artei populare româneşti plecând de la mândria şi pasiunea cu care Regina Maria a făcut cunoscute aceste valori culturale autentice.

* Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 19:00, la Palatul Suţu, concertul „Sonorităţi romantice”, susţinut de Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Irina Nanushi (vioară) şi Ciprian Ghiţă (contrabas).

* La Ateneul Român continuă Festivalul Internaţional „Vara Magică”, cu concertul „Familii de mari muzicieni” susţinut, de la ora 19:30, de Roxana, Valentina şi Valentin Gheorghiu; de Constanţa, Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu; şi de Simina şi Gabriel Croitoru. În program: „Trio Aubade” de George Enescu; „Piesă de concurs” şi „După un vis” de Gabriel Fauré; „Navarra” de Pablo de Sarasate; „Passacaglia” de Haendal / Halvorsen; Variaţiuni pe tema „Ah, vous dirai-je, maman”; Trio cu pian nr. 4 în mi – „Dumky” şi patru dansuri slave de Antonin Dvořak.

* Florin Chilian dă un recital la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), începând cu ora 19:00.

* De la ora 19:30, la Green Hours jazz-café începe „Louis King. Rockin’ Blues Evening” cu „Regele Blues-ului Australian”.

* La terasa Berăriei H, în cadrul „Romanian Nights”, Joy Band cântă muzică românească, după ora 20:00.

SPECTACOL

* Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 20:30, spectacolul „Zâmbiţi, vă rog”, desfăşurat la Casa Filipescu-Cesianu, la care participă actorii Irina Movilă şi Marius Bodochi, precum şi instrumentiştii: Cristian Soleanu (saxofon) şi Constantin Urziceanu (clarinet).

EXPOZIŢII

* La UNAgaleria din Combinatul Fondului Plastic (Str. Băiculeşti, nr. 29), de la ora 18:00 este vernisată expoziţia absolvenţilor departamentului de Grafică al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

* De astăzi până pe 24 august la ArCuB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată expoziţia intitulată „Dublul”, a pictorului Gili Mocanu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.