În mai puțin de un an, Municipalitatea a demarat lucrările de consolidare și punere în siguranță a 22 de clădiri din zona centrală a orașului, în vreme ce administrațiile din ultimii 25 de ani au reușit să consolideze doar 20 de clădiri.
Primăria Capitalei a alocat, în acest an, pentru consolidări nu mai puțin de 10 milioane de euro, iar dintre cele 22 de clădiri 20 vor fi consolidate, în timp ce două demolate.
Familiile care locuiau în clădirile care au întrat în consolidare au fost mutate în locuințele de necesitate din blocurile „Gemenii”, din Piața Națiunile Unite, care au fost, mai întâi, reabilitate.

Claudiu Stere, inginer proiectant și doctorand în construcții spune că problema principală este costul uriaș al consolidării. Astfel, intervenția la structura de rezistență ar costa circa 200 de euro pe metru pătrat, în timp ce schimbarea țevilor și a instalației electrice ar mai costa tot pe atât. Deci, costul consolidării s-ar ridica la 400 de euro pe metru pătrat, fără amenajări interioare costisitoare.
Rezultă costuri uriașe, de neacoperit, sute de milioane de euro, pentru consolidarea clădirilor mari de pe Magheru, spre exemplu, spune inginerul proiectant Claudiu Stere.

Este pentru prima dată când un specialist dă o altă perspectivă asupra acestui subiect controversat, consolidarea, aducând în discuție problema costurilor exorbitante pe care le presupune.
Să fie, oare, aceasta problema reală, motivul pentru care consolidarea a bătut pasul pe loc, aproape, în ultimii 28 de ani și despre care nu a vorbit nimeni?
