Consolidarea prea scumpă…? 

În mai puțin de un an, Municipalitatea a demarat lucrările de consolidare și punere în siguranță a 22 de clădiri din zona centrală a orașului, în vreme ce administrațiile din ultimii 25 de ani au reușit să consolideze doar 20 de clădiri.
Primăria Capitalei a alocat, în acest an, pentru consolidări nu mai puțin de 10 milioane de euro, iar dintre cele 22 de clădiri 20 vor fi consolidate, în timp ce două demolate.
Familiile care locuiau în clădirile care au întrat în consolidare au fost mutate în locuințele de necesitate din blocurile „Gemenii”, din Piața Națiunile Unite, care au fost, mai întâi, reabilitate.
Am vizitat șantierele de pe strada Franceză numărul 30, de pe strada Lipscani numărul 75 și de pe strada Biserica Enei numărul 14. Numitorul comun este reprezentat de faptul că toate sunt clădiri de mici dimensiuni, în timp ce Calea Victoriei și Bulevardul Magheru sunt pline de blocuri cu bulină roșie, cu sute de apartamente.
Claudiu Stere, inginer proiectant și doctorand în construcții spune că problema principală este costul uriaș al consolidării. Astfel, intervenția la  structura de rezistență ar costa circa 200 de euro pe metru pătrat, în timp ce schimbarea țevilor și a instalației electrice ar mai costa tot pe atât. Deci, costul consolidării s-ar ridica la 400 de euro pe metru pătrat, fără amenajări interioare costisitoare.
Rezultă costuri uriașe, de neacoperit, sute de milioane de euro, pentru consolidarea clădirilor mari de pe Magheru, spre exemplu, spune inginerul proiectant Claudiu Stere.
El mai adaugă faptul că imposibilitatea susținerii financiare a consolidării conform prevederilor legislației în vigoare ar trebui să ne conducă spre alte soluții, prin care clădirile să fie puse în siguranță, prin intervenții exterioare, fără a deranja locatarii. Astfel, ele nu se vor prăbuși, în caz de seism. Vor trebui demolate, după aceea, dar nu se vor înregistra pierderi de vieți omenești și costurile ar fi mult mai mici, susține Stere.
Este pentru prima dată când un specialist dă o altă perspectivă asupra acestui subiect controversat, consolidarea, aducând în discuție problema costurilor exorbitante pe care le presupune.
Să fie, oare, aceasta problema reală, motivul pentru care consolidarea a bătut pasul pe loc, aproape, în ultimii 28 de ani și despre care nu a vorbit nimeni?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.