Comisia de la Veneția critică modificările aduse Legilor Justiției

Sursa foto: vestnikkavkaza.net

Comisia de la Veneţia recomandă României reconsiderarea sistemului de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, prin menţinerea în acest proces a preşedintelui României şi a CSM, cu scopul de a echilibra influenţa ministrului Justiţiei.

Recomandarea face parte din opinia preliminară a organului consultativ al Consiliului Europei.

Potrivit Comisiei de la Veneția, modificările aduse Legilor Justiției vor submina cel mai probabil independenţa procurorilor şi judecătorilor români şi încrederea publicului în sistemul judiciar. Experţii Comisiei recomandă asigurarea unui echilibru între puterile preşedintelui, ale CSM şi ale ministrului Justiţiei.

Limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor ridică şi ea îngrijorări, la fel şi noua Secţie pentru investigarea magistraţilor, dar şi noua organizare care slăbeşte rolul CSM ca garant al independenţei sistemului judiciar, arată Comisia de la Veneţia.

”Deşi unele îmbunătăţiri au fost aduse în urma criticilor şi deciziilor date de CCR, este dificil să nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători şi pe procurori şi în cele din urmă ar submina independenţa sistemului de justiţie, ar submina calitatea şi eficienţa sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupţiei”, adaugă organismul consultativ al Consiliului Europei.

Cele trei proiecte de amendamente se referă la legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia constituie ”un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Șeful statului susţine că, prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de CSM şi de magistraţi şi îndreptăţeşte sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.