De anul viitor, scad facturile la apă caldă și căldură….?!

TVA-ul pe căldură și apă caldă a fost redus la 5%. Debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise.

TVA-ul pe energia termică destinată populației a fost redusă, de la nivelul actual de 19% la doar 5%, cu aplicare de anul viitor. Debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități stabilite de către primării, ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate. Noile reglementări legale sunt cuprinse în proiectul de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică adoptat astăzi de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Astfel de interdicții privind instalarea centralelor termice de apartament au fost gândite încă din perioada Guvernului Năstase, în 2002-2003, pe fondul unei creșteri spectaculoase, atunci, a debranșărilor de la RADET, dar nu au fost aplicate până astăzi.

În context, trebuie menționat faptul că Primăria Capitalei a recepționat recent un studiu comandat anterior care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri „comuniste” din București, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire și instalarea de centrale termice individuale să fie interzisă, prin declararea lor ca fiind zone unitare de încălzire. Aceste zone unitare cu monopol RADET ar urma, însă, să ocolească acele cartiere unde predomină casele, vilele și blocurile mai vechi, unele cu centrale de clădire, dar și multe din ansamblurile rezidențiale noi.

De asemenea, mai trebuie notat și faptul că, vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o „Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București”, care menționează și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București. Potrivit „Strategiei”, în aceste zone ar urma să existe un singur sistem de încălzire, respectiv cel de termoficare, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.

Ca orice lege, și aceasta dispune doar pentru viitor. Asta înseamnă că cei care s-au debranșat deja de la RADET și și-au instalat centrale termice de apartament nu sunt vizați de noile interdicții.

Noul act normativ instituie obligația montării, până la finele anului 2020, de sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în toate blocurile racordate la sistemul de termoficare.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Această introducere a căldurii și apei calde livrate populației pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care se aplică cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5% ar trebui să aibă ca efect scăderea facturilor la apă caldă și căldură, la același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură cu 11,7% față de nivelul din momentul de față.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.