Elevii din sectorul 5 care nu pot face sport vor învăţa şah în timpul orelor de educaţie fizică

Un program-pilot pentru şcolile sectorului 5 referitor la educaţia prin şah a fost lansat în Capitală.

„Luni, 9 iulie, primarul Daniel Florea a deschis lucrările board-ului prezidenţial al Federaţiei Mondiale de Şah ‘FIDE’, eveniment organizat pe 9 şi 10 iulie la Bucureşti, cu sprijinul Primăriei sectorului 5, prin Centrul Cultural şi de Tineret ‘Ştefan Iordache’ al sectorului 5”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

În cadrul manifestării, care l-a avut ca invitat special pe Mihai Claudiu Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi care reuneşte preşedinţi ai federaţiilor de şah din 20 ţări, precum România, Marea Britanie, Elveţia, Germania, Rusia, Israel, Spania, Malta, Turcia, Grecia, Ucraina, Georgia, Slovenia, Statele Unite, India, Filipine, Iran, Mexic, Qatar, Zambia, se vor desfăşura mai multe sesiuni de lucru, completate cu exemple de bune practici, un pas în materializarea acestora fiind reprezentat de lansarea, în parteneriat cu Federaţia Română de Şah, a unui program-pilot pentru şcolile sectorului 5, precizează primăria.

Acesta presupune, în premieră la nivelul unităţilor de învăţământ bucureştene, ca elevii din sectorul 5 care sunt scutiţi medical de la orele de Educaţie fizică să poată desfăşura, opţional, cursuri de şah, în timpul în care colegii lor fac sport, informează sursa citată.

Pentru buna desfăşurare a proiectului, prin Casa Corpului Didactic, profesorii de Educaţie fizică angrenaţi în sistemul educaţional la nivelul sectorului 5 vor beneficia de pregătire specifică, pentru a putea susţine predarea orelor de şah, primul dintre aceste programe de pregătire desfăşurându-se imediat după debutul lucrărilor board-ului.

Tot prin prisma colaborării demarate luni, în luna septembrie, Primăria sectorului 5, prin Centrul Cultural şi de Tineret ‘Ştefan Iordache’ al sectorului 5, şi Federaţia Română de Şah vor organiza un simultan de şah dedicat Centenarului Marii Uniri.

Potrivit sursei citate, reunind 1.918 copii din 100 de localităţi ale ţării şi din străinătate, dar şi 100 de cadre didactice, cu toţii purtând tricouri tricolore, evenimentul îşi propune, pe lângă evocarea unor momente istorice esenţiale pentru „devenirea noastră ca neam”, şi „stimularea practicării sportului minţii” în rândul tinerilor.

„Este o iniţiativă pe care am discutat-o cu cadrele didactice din conducerea unităţilor de învăţământ, cu Inspectoratul Şcolar Sector 5, dar şi cu părinţii copiilor. Sunt ferm hotărât să ducem mai departe tradiţia şahului românesc, să descoperim talente în şcoli, să-i stimulăm pentru a ajunge la rezultate deosebite”, a declarat primarul Daniel Florea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.