Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 iunie

CINEMA

La Cinemateca Eforie, astăzi sunt proiectate două drame:

– de la ora 17:30, în cadrul medalionului Malcolm McDowell – 75 de ani (13 iunie), „The Raging Moon / Luna furioasă”, realizată în 1971 de Bryan Forbes, după romanul omonim al lui Peter Marshall, în care mai joacă Nanette Newman, Georgia Brown;

– de la ora 19:30, în ciclul Ziua marilor autori „Ikiru / A trăi” realizată în 1952 de marele cineast japonez Akira Kurosawa, cu: Takashi Shimura, Nobuo Kaneko, Shin’ichi Himori.

* În Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21.00, în cadrul programului Seara Filmului Românesc este proiectată dramedia „Mariţa” realizată de Cristi Iftime, cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuţanu, Bogdan Dumitrache. După proiecţie regizorul Cristi Iftime şi actorii Alexandru Potocean şi Adrian Titieni vor fi prezenţi pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

MUZICĂ

* Andrei Feher, absolvent al Conservatorului din Montreal, numit director muzical al ansamblului Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario – Canada), dirijează concertul de închidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio, ce are loc de la ora 19:00, la Sala Radio, avându-l ca solist pe violoncelistul Mindaugas Backus din Lituania. În program: Adagio şi fuga în do minor pentru orchestră de coarde de W. A. Mozart, Simfonia nr. 88 de J. Haydn, Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră de Luigi Boccherini, precum şi o creaţie ce aparţine compozitorului român transilvănean Sigismund Toduţă – Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde.

* Primul concert al săptămânii este susţinut de Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, în mod excepţional astăzi, de la ora 19:00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii, ce o are ca solistă pe pianista Elisabeth Leonskaja, cuprinde: lucrarea „Clopotele la soroc” de Felicia Donceanu, Concertul în la pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg şi Simfonia a IV-a de Johannes Brahms.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti continuă Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, cu un recital de flaut susţinut de Cezara Comşa, de la ora 19:00.

* În cadrul celei de-a V-a ediţii a programului Creart Simfonii pe asfalt, ce se desfăşoară la intersecţia străzilor Smârdan şi Lipscani, astăzi, de la ora 20:00, Cătălin Popovici şi Abel Chircă dau un mini recital de pian şi vioară, iar de la ora 21:00 cântă un Trio format din: Andreea Spânu – pian, Andrei Văleanu – clarinet şi Renata Băluţă – vioară.

* Trupa Spectrum (Ingrid Isabelle – pian şi voce, Anca Maria Sîrbu – chitară şi voce și Miruna Maria – voce şi percuţie) dă un concert, de la ora 19:30, în Green Hours Jazz-Café.

* De la ora 20:00, la terasa Berăriei H cântă Emma & Band.

* Concertul „Phoenix Classics”, ce începe de la ora 21:30 în Hard Rock Café, vă propune o trecere prin momentele cheie din istoria muzicală a celebrei formaţii, cuprinzând piese precum: „Vremuri”, „Nunta”, „Fata verde”, „Mugur de fluier”, „Strunga”, „În umbra marelui URSS”, „Baba Novak” şi „Apocalipsa”, refrene celebre care au conturat aproape 56 de ani de poveste.

* Prima ediţie a OmFest, dedicată refugiaţilor şi migranţilor, se încheie în Clubul Ţăranului cu un concert live „om la lună”, proiect de acoustic poetry făcut de Doru Puşcaşu, precedat, de la ora 19:00, de evenimentul culinar „Gusturi de peste mări şi ţări”, în cadrul căruia 6 ambasadori culinari din Siria, Iran, Irak, Yemen, Palestina şi România vor pregăti pentru degustare câteva reţete tradiţionale.

* Rock The City se încheie astăzi cu concertul susţinut în parcarea A de la Romexpo de Arcade Fire, în jurul orei 21:00. Intrarea se face prin parcarea B, începând cu ora 16:00, atmosfera este încălzită de DJ Hefe, care pune muzică şi între concertele date, până a cel principal, de trupele româneşti: The Speakers, Greetings Sugar, FiRMA şi Repetitor.

EXPOZIŢII

* Expoziţia „Licenţă/Master/Arte textile – Design textil/2018 @ Bucureşti” are vernisajul astă-seară, de la ora 18:00, la Sala de expoziţii a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (Str. Academiei, nr. 18-20), unde poate fi vizitată până pe 9 iulie.

* Tot de la ora 18:00, la Galeria Căminul Artei (Str. Biserica Enei, nr. 16) este vernisată intitulată „1+2”, ce cuprinde lucrări de pictură şi ceramică semnate de Marinella Dumitrescu, Florentin Sîrbu şi Mariana Constantinescu.

* La Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1), până pe 3 iulie este deschisă Expoziţia Internaţională de Artă Contemporană „Bucureşti în Arte“, curatoriată de Sabrina Falzone, în colaborare cu mişcarea artistică spaniolă „Art Nou”.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Librăria Eminescu (Bd. Regina Elisabeta, nr. 16) este lansat, de la ora 17:30, volumul „Iniţieri şi Iluminaţii” de Mircea Ciobanu. Prezintă: criticul literar Valeriu Râpeanu, criticul literar Ioan Adam şi eseistul Gelu Negrea, redactorul cărţii. Participă:  Ada-Michaela Ciobanu, văduva pictorului Mircea Ciobanu.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea bestsellerului internaţional „Băiatul cel nou”, de Tracy Chevalier, al cincilea volum din cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare, recent apărut în limba română în traducerea lui Vali Florescu, romanul lansat reprezintând interpretarea în cheie modernă a piesei „Othello”, de William Shakespeare.

* La Librăria Humanitas Kretzulescu, de la ora 19:00 este lansat cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes, „Singura poveste”, bestseller Bookfest 2018, apărut în colecţia Babel. Invitaţi: Cristina Bazavan şi Radu Paraschivescu, traducătorul romanului, moderaţi de Dana Ionescu, redactor-şef Nemira.

* Tot de la ora 19:00, în cafeneaua Tramvaiul 26 (Str. Cercului, nr. 6) începe o lectură din volumele „Kirilă”, de Teodor Dună, şi „Insectarul Coman”, de Dan Coman. Moderatori: Cătălina Matei şi Andra Rotaru.

ALTE EVENIMENTE

* În cadrul celei de-a 3-a ediţii a festivalului CBF 2018, de la ora 18:30, la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului (Bd. Mărăşeşti, nr. 80-82) puteţi lua parte la un Jam session.

* De la ora 19.30, Rezidenţa Scena9 găzduieşte o ediţie a Intersecţiilor de miercuri dedicată festivalului de filme făcute de adolescenţi Super. Luca Istodor – directorul acestuia, Teona Galgoţiu – studentă UNATC organizatoare de festival şi Toto Horvat – actor în trupa de teatru „Playhood” din Ferentari, sunt invitaţii scriitoarei Svetlana Cârstean, alături de care vor vorbi despre liceeni şi despre importanţa educaţiei vizuale în dezvoltarea lor, despre îndrumarea şi încurajarea acestora în direcţia artei sub orice formă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.