Scamming online

Sursa foto: www.safe2meet.com

La fel cum se întâmplă în viața reală, și în jocurile pe calculator online vom întâlni persoane care au ca principală preocupare atragerea gamerilor în tot felul de așa-zise afaceri profitabile în urma cărora aceștia vor pierde tot ceea ce au acumulat. Metodele prin care scammerii – așa cum sunt ei denumiți în mediul online – vor încerca să păcălească gamerii sunt extreme de variate și de bine puse la punct, astfel că “e prea frumos ca să fie adevărat” va trebui să fie întotdeauna unul dintre cele mai importante principii de care trebuie să ținem cont atunci când ne jucăm.

Prima regulă după care trebuie să ne ghidăm este aceea că o afacere propusă de o persoană pe care nu o cunoaștem va fi aproape sigur o afacere din care noi nu avem decât de pierdut. Cele mai des întâlnite cazuri de scamming sunt acelea în care un străin ne va ruga să îi împrumutăm o sumă foarte mică de bani, pe care ne promite că ne-o va returna împreună cu o dobândă consistentă. Inițial, persoana respectivă se va ține de cuvânt, iar noi vom primi tot ceea ce ni s-a promis. După o vreme, vom fi din nou rugați să împrumutăm bani, de data aceasta o sumă mult mai mare. Și după câteva astfel de împrumuturi a căror valoare va crește în mod constant și care ne vor fi de fiecare dată returnate în conformitate cu înțelegerea făcută, vom ajunge să considerăm străinul respectiv drept o persoană de mare încredere, un adevărat investitor online care știe cel mai bine cum să ne sporească averea virtuală. Va urma, firește, o cerere de împrumut pentru o sumă uriașă, tentația de a o dubla sau chiar tripla va fi foarte mare, iar noi ne vom trezi că scammerul dispare din peisaj împreună cu toată agoniseala noastră.

Recomandarea principală ar fi aceea de a vă gestiona doar afacerile proprii sau, dacă nu aveți astfel de abilități, să vă investiți fondurile doar în afaceri controlate de persoane pe care le cunoașteți în viața reală și în care aveți încredere. În caz contrar, un joc pe calculator se poate transforma dintr-o modalitate de a ne petrece într-un mod plăcut timpul liber într-o pierdere de vreme care ne va mai lăsa pe deasupra și cu un gust amar…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.