Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 iunie

CINEMA

* În cadrul primei ediţii a OmFest, dedicată refugiaţilor şi migranţilor, în Clubul Ţăranului este proiectat, de la ora 19:00, documentarul „Human”, o colecţie de poveşti despre lumea noastră şi imagini ale ei adunate de cineastul francez Yann Arthus-Bertrand în 2015, oferind o imersiune în inima a ceea ce înseamnă să fi om.

* De astăzi, o parte din filmele ediţiei din acest an a Festivalului de documentare One World Romania, având ca tematică drepturile omului, sunt proiectate în cadrul programului RETROcedări OWR, prima proiecţie având loc chiar deseară, de la ora 20:00 în Sala Bolţilor de la ArCuB – Hanul Gabroveni. Filmul prezentat este „Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov”, de Askold Kurov, ce spune povestea unui proces-spectacol politic desfăşurat în Rusia contemporană avându-l în centru pe regizorul ucrainean Oleg Senţov, fost protestatar în Maidan şi opozant vehement al anexării Crimeei de către Federaţia Rusă.

* În Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20.30 este proiectată drama „Collateral Beauty: A doua şansă”, având în distribuţie pe: Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Helen Mirren, Keira Knightley, Naomie Harris, Michael Peña, Jacob Latimore. David Frankel regizează un scenariu scris de Allan Loeb ce explorează cu multă emoţie felul în care oamenii reuşesc să găsească frumuseţe în ciuda suferinţei şi cum iubirea, timpul şi moartea se completează reciproc astfel încât să aducă echilibru existenţei noastre.

MUZICĂ

* Centrul de Informare Muzicală din România organizează, astăzi şi mâine, cea de-a treia ediţie CIMRO DAYS, ce îşi propune să pună în lumină noile generaţii de muzicieni români, cu sprijinul Muzeului Naţional „George Enescu”, care găzduieşte cele două seri de evenimente. Programul de astăzi cuprinde:

– de la ora 18:00, colocviul „Tăcere şi sunete în muzica românească”, la care iau cuvântul: Vlad Văidean, Ana-Maria Cazacu, Benedicta Pavel şi Desiela Ion;

– de la ora 19:00, (re)lansarea cărţii „Orientări, direcţii, curente ale muzicii româneşti din a doua jumătate a secolului XX” de Irinel Anghel, invitat special fiind muzicologul Oleg Garaz (Cluj);

– de la ora 19:30, concertul SonoMania: Origami susţinut de: Valentin Ghiţă (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet) şi Tamara Dica (violă).

* Benjamin Moussay meets Sounds Trio pentru un concert jazz fan rising ce începe de la ora 19:00, la sala Elvira Popescu a Institutului Francez.

* Odd Crew şi Crimena dau concert în Quantic Club, începând cu ora 20:00.

* Tot de la ora 20:00, Antonia revine la Berăria H pentru un super concert LIVE, pe terasă.

EXPOZIŢII

* Cu ocazia aniversării a o sută de ani de la naşterea artistei Lidia Nancuischi, Biblioteca Academiei Române organizează o expoziţie Retrospectivă de Pictură cu lucrări ale acesteia, la Sala „Theodor Pallady”, vernisată astăzi, de la ora 17:00, şi care este deschisă până pe 28 iunie.

* Tot de la ora 17:00, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România (str. J. L. Calderon, nr. 48) are loc vernisajul expoziţiei „Arhitectura lui Medgyaszay István”, ce poate fi vizitată până pe 29 iunie. Prezintă: dr. Keserü Katalin, istoric de artă, Magyar Művészeti Akadémia şi Kovács Kázmér, arhitect, din partea gazdelor.

* Vernisajul expoziţiei „SELFIE”, instalaţie a ceramistului Leontin Ţibacov, are loc de la ora 19:00, la galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei, nr. 132), unde poate fi vizitată până pe 15 iulie. Curator: Vasile Cercel.

* Tot de la ora 19:00, la Hub A (Str. Sfântu Constantin, nr. 32) este vernisată o expoziţie a artistei plastice Maria Cornea, ce cuprinde acuarele inspirate de peisajul citadin bucureştean, de oraşul modern şi agitaţia perpetuă, dar şi de vechile străzi şi alei bucureştene, lucrări ce pot fi admirate până pe 24 iunie.

* „Fight with Mozart” se intitulează instalaţia interactivă concepută de Mihai Zgondoiu şi alcătuită dintr-un sac de box tapiţat într-o carpetă de perete cu tema „Răpirea din Serai”, două mănuşi de box tapiţate şi un sistem de sunet care redă pasaje din opera „Die Entführung aus dem Serail / Răpirea din Serai” compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea este expusă până pe 8 iulie la Galeria Creart. Curator: Răzvan Ion.

CONFERINŢĂ ŞI DEZBATERE

Amfiteatrul Nicolae Iorga, de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti găzduieşte, de la ora 17:00, conferinţa şi dezbaterea „Kitsch-ul în cultura urbană – Influenţe tradiţional româneşti”. Invitaţii la acest eveniment, organizat în colaborare cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, sunt: Adrian Văncică – actor (Celentano din „Las Fierbinţi”), Cristian Lică – managerul Muzeului Kitsch-ului Românesc, Răzvan Chiruţă – redactor-șef  Newsweek. Moderatori: Alice Teodorescu – dr. în Ştiinţele Comunicării şi prof  dr. Mirela-Luminiţa Murgescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.