Ziua mondială a Oceanelor

În fiecare an, pe 8 iunie, este marcată Ziua mondială a oceanelor, un eveniment inițiat cu scopul de a ne reaminti importanța pe care o au oceanele pentru întreaga planetă şi pentru specia umană. Oceanele reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond, indiferent unde locuiesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima.

„Peste 80% din suprafața Terrei este reprezentată de ape și oceane. Substratul vieții, aerul pe care îl respirăm, în principal, vine de acolo, dar sunt și o sumedenie de activități economice care se desfășoară în relație cu oceanul. Nu e nevoie să ne uităm foarte departe, ci aici, la Constanța, unde beneficiem de turism, de transport maritim, de explorare, de resurse naturale: gaz natural, pește, rapană, iar cum se fac studii și pentru alte tipuri de resurse, diverse metale prețioase. Avem și partea de turism și expediții de plăcere, cu un velier, pentru observarea delfinilor “, spune activistul pentru mediu Marian Paiu, coordonator de programe în cadrul ONG Mare Nostrum.

Tema de anul acesta este „Să curățăm oceanele de plastic!“ și vine în concordanță cu tematica Zilei mondiale a mediului, care, în 2018, și-a propus să atragă atenția asupra cantităților colosale de deșeuri din plastic ce sufocă mările, oceanele, râurile și în general apele planetei. Avem, așadar, ocazia perfectă pentru a aduce în prim plan starea de curățenie a acestora și impactul pe care îl au deșeurile asupra apelor de mare întindere și asupra viețuitoarelor marine, dar și asupra calității vieții noastre, a oamenilor. „Mare Nostrum va face duminică o igienizare subacvatică în zona plajei Modern, alături de Cercetașii Marini și alți scafandri. Deșeurile reprezintă o problemă pentru Marea Neagră. Chiar dacă ele nu se văd la suprafață, în masa apei ele există“, atrage atenția Marian Paiu.

Apele uzate sunt o altă problemă asupra cărora activiștii de mediu doresc să atragă atenția. „Încă sunt zone care nu beneficiază de stații de epurare, mă refer la România, pentru că este o zi de referință pentru întreg globul pământesc. PET-uri, ambalaje, bețe de urechi, bețe de la înghețată, pete petroliere sau deversări petroliere de la nave sau alte activități care au loc în zonă. De asemenea, deșeurile care vin de pe uscat și care pot fi ingerate de păsări sau de mamifere marine, delfini sau marsuini. Ingerând acest plastic nu-l mai poate elimina și astfel asta îi provoacă daune în zona sistemului digestiv ducând chiar la deces“, a mai avertizat Marian Paiu de la ONG Mare Nostrum.

De menționat este și faptul că, de la începutul anului, în Marea Neagră, au murit peste 30 de delfini, iar statistica face referire doar la spațiul maritim al României, de la Sulina la Vama Veche. „Colegii noștri de la Institut fac anumite studii vizazi de microdeșeuri, plasticul microscopic, care se poate bioacumula și practic vom avea pe masă nu doar pește, ci un pește care conține plastic“, mai afirmă activistul de mediu. Ziua Oceanelor a fost inițiată în anul 1992 de Canada în timpul Summit-ului de la Rio de Janeiro. De atunci a fost sărbătorită neoficial în fiecare an până în 2009, când Națiunile Unite au declarat-o zi mondială, pe 8 iunie.

Tema pentru 2018 este „Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean” („Prevenirea poluării cu obiecte din plastic şi soluţii încurajatoare pentru un ocean sănătos”), potrivit www.un.org. Materialele poluante provoacă daune masive resurselor marine. Circa 80% din totalul poluării din apa oceanelor provine de la oamenii de pe uscat; anual 8 milioane de tone de material plastic ajung în ocean provocând un adevărat dezastru asupra faunei, pescuitului şi turismului; poluarea cu plastic costă în fiecare an viaţa a 1 milion de păsări marine şi 100.000 de mamifere marine; plasticul provoacă anual 8 miliarde de dolari daune ecosistemelor marine, potrivit datelor Naţiunilor Unite, indică www.un.org

Lasă un răspuns