La mulți ani, Radio Craiova!

Astăzi se împlinesc 64 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România Oltenia Craiova, postul regional al Radiodifuziunii Române. Postul emite pe patru frecvenţe – 102,9 FM (pentru Craiova), 105 FM (pentru toată Oltenia), 99,8 FM (Râmnicu Vâlcea) precum şi 603 şi 1314 AM şi se recepţionează şi în localităţi din Argeş, Giurgiu şi Teleorman, în nord-vestul Bulgariei şi în Valea Timocului sârbesc, fiind o sursă de informaţie credibilă, lider de piaţă al audienţei din zona Olteniei şi principala sursă de informare despre România şi străinătate în această zonă a ţării.

În anul 1926, în România nu exista niciun post de radiodifuziune, chiar în condiţiile în care era în vigoare, la acel moment, Legea de folosire o aparatelor de radio, iar regulamentul acesteia fusese publicat încă din 1 septembrie 1925, în Monitorul Oficial.

Aparatele de radiorecepţie existente în ţara noastră, erau cu cască sau difuzor, fiind construite de amatori sau de fabrici din străinătate şi care aveau una sau mai multe lămpi de radio şi nu aparate cu galenă, care nu puteau fi folosite, aflându-se la distanţe prea mari de orice post de radiodifuziune din ţările vecine.

La Craiova existau pe atunci doar 10-15 aparate, majoritatea construite de membrii radioclubului din localitate, prima grupare de radioamatori din ţară – Radio Craiova -, fiind constituită la 18 martie 1926, sub conducerea doctorului Alexandru Savopol.

Croiova a avut un mediu prielnic popularizării radiofoniei, atât datorită radioclubului, cât şi prin activitatea fraţilor Titus şi Mihai Konteschweller, craioveni care îşi făcuseră studiile universitare de radio în Franţa. Ei sint proiectanţii şi realizatorii superreacţiei cu două lămpi – montată într-o valiză şi cu recepţia pe cadru, aparatele fabricate în Franţa sub conducerea dr. ing. Titus Konteschweller fiind foarte căutate la acel moment. Costul aparatului-valiză în care era montat receptorul, cadrul şi sursele de curent, era destul de modest.

La 26 septembrie 1926, duminică, s-a transmis în eter prima emisiune radiofonică din Craiova, aceasta fiind una dintre primele din ţară. Emisiunea a durat o jumătate de oră şi a cuprins ştiri şi un miniconcert de muzică populară, interpretată în direct la fluier, frunză, viori şi clarinet. Staţia avea o putere de 100 de waţi şi s-a recepţionat pe circa 100 de kilometri. Crainicul acelei emisiuni a fost chiar dr. Savopol.

Emisia a fost însoţită de anunţul: „Alo ! Alo! Alo ! Aici Rodioclubul Craiova. Emitem pe lungime de undă de 500 metri. Rugăm pe ascultătorii noştri să ne comunice cum ne-au auzit. Transmitem un program de muzică populară românească”.

La închiderea emisiunii crainicul a spus: „Aici Radioclubul Craiova. Emisiunea noastră s-a terminat. Aşteptăm scrisorile dumneavoastră cu aprecieri asupra încercărilor noastre. La revedere !”.

La 27 mai 1927, Radio Craiova îşi schimbă numele în Radioclubul Craiova, iar în octombrie 1927, prima transmisie din Craiova a fost confirmată şi de românii de pe Valea Timocului, unul dintre ei transmiţând o scrisoare în care vorbea despre bucuria pe care a avut-o când o auzit vorbe româneşti şi cântece olteneşti, la aparatul lui de radio.

În ianuarie 1953, Comitetul de Radio, de pe lângă Consiliul de Miniştri, decide amenajarea Casei Radio din Craiova, în imobilul din Strada Ştirbei Vodă nr. 3, dar şi amenajarea caselor radio de la Cluj şi Timişoara.

Sursa foto: www.rador.ro

În 2004, Radio Craiova a împlinit 50 de ani de existenţă, momentul fiind marcat de începutul racordării postului la cerinţele publicisticii moderne de radio şi consolidării poziţiei de lider de piaţă zonală prin audienţă şi notorietate. Prin stabilizarea audienţei în mediul rural s-a declanşat ofensiva publicistică de creştere a numărului de ascultători în mediul urban.

În perioada 2-6 martie 2004 are loc cea de a treia ediţie a Târgului de carte „Gaudeamus”, iar pe 21 aprilie, Comitetul Director al studioului a solicitat oficial Consiliului de Administraţie al SRR schimbarea denumirii din Studioul Teritorial de Radio Craiova în Postul Regional de Radio „Oltenia” Craiova.

În anul 2005, Radio Oltenia Craiova este cotat ca lider de piaţă în Oltenia dar şi între primele 6 posturi din ţară, după Radio România Actualităţi, Europa FM, Kiss FM, PRO FM şi Radio Iaşi, alt post local de radio al Radiodifuziunii.

Anul 2006 este al modernizării consistente a aparaturii şi echipamentelor de studio, pentru prelucrarea audio digitală, iar în februarie, intră în dotarea studioului încă două pupitre de mixaj şi emisie digitale, de tip Studer ON AIR 2000.

În anul 2007 este pusă în undă emisiunea „ROC Estival”, un proiect de amploare privind deplasarea radioului în staţiuni balneo-climaterice şi promovarea turismului în Oltenia şi se încheie un acord de colaborare între Radio Oltenia Craiova şi Radio Plovdiv (Bulgaria), urmat de prima vizită a unei delegaţii de la Radio Plovdiv, în care se stabileşte calendarul unor contacte redacţionale şi schimbul de informaţii şi emisiuni.

În 2014 au fost realizate pentru prima dată transmisiuni în direct prin internet, precum şi modernizarea site-ului www.radiocraiova.ro, conceput pe o platformă nouă (WordPress), ceea ce a condus la creşterea numărului de vizitatori unici pe zi de 4 ori în numai două luni. Site-ul conţine şi materiale prezentate în format video, materiale transmise live sau înregistrate. În aceeaşi tendinţă pozitivă se situează şi accesarea paginii de Facebook a postului, cu 2.000 de like-uri.

Radio Oltenia Craiova are o misiune publică onorantă, aceea de a asigura informarea obiectivă, promptă şi echilibrată a cetăţenilor, dezbaterea celor mai importante probleme cu care se confruntă cetăţenii, difuzarea de emisiuni cultural-educative şi de divertisment de calitate, de a asigura păstrarea valorilor de patrimoniu ale zonei. De aceea, Radio Craiova se implică în viaţa economică, politică, socială, culturală – prin informarea promptă, obiectivă, echilibrată şi echidistantă a publicului ascultător, atât în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în alte limbi, cu scop informativ, cultural, educativ şi de divertisment.

E firesc ca Radio Oltenia Craiova să-şi propunmă în permanenţă consolidarea ca prezenţă distinctă pe piaţa radio regională, aşa încât audienţa emsiunilor să se ridice la nivelul misiunii publice asumate.

Documentarul poate fi citit în întregime pe Rador.

Lasă un răspuns