Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 6 iunie

CINEMA

* Cinema Elvira Popescu găzduieşte până Duminică 10 iunie o retrospectivă a ediţiei din acest a celui mai important Festival Internaţional de Film de la noi din ţară: TIFF. Astăzi mai puteți viziona:

– de la ora 18:00, „Foxtrot”, multi-premiatul şi controversatul film al israelianului Samuel Maoz care a deschis TIFF 2018;

– de la ora 20:15, drama „Persona”, realizată de Ingmar Bergman în 1966 cu Bibi Andersson şi Liv Ullmann;

– de la ora 22:00, drama „Rugăciunea” regizată de Cédric Kahn, ce a obţinut Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, în care un dependent de droguri se alătură unei comunităţi de foşti toxicomani retraşi în munţi folosind rugăciunea ca tratament şi descoperă credinţa, dar şi dragostea, precum şi o nouă suferinţă.

* La Cinemateca Eforie astăzi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „Tony Richardson – 90 de ani de la naştere (5 iunie)”, comedia de aventuri „Tom Jones”, adaptare a romanului omonim al lui Henry Fielding regizată în 1963, cu: Albert Finney, Hugh Griffith, Susannah York, Edith Evans;

– de la ora 19:30, în ciclul Ziua marilor autori, drama „Câinele pierdut”, regalizată în 1949 de Akira Kurosawa, cu: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Awaji.

MUZICĂ

* De la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român începe un recital susţinut de Irina Nanushi – vioară şi Verona Maier – pian având în program: Preludiu şi Allegro de Pugnani-Kreisler; Sonata pentru pian şi vioară în Sol de W. A. Mozart; Sonata pentru pian şi vioară în Re, op. 12 nr. 1 de L. van Beethoven; Havaneză pentru vioară şi pian în mi major, op. 83 de C. Saint-Saens; Poemul pentru vioară şi pian de Ernest Chausson; Sonata pentru vioară şi pian în sol de Claude Debussy.

* În cadrul celei de-a patra ediţii a festivalului de muzică balcanică „Museicorum”, de la ora 19:00 la Muzeul Theodor Aman are loc recitalul „Ritmuri româneşti” susţinut de un ansamblu coral condus de Andrei Stănculescu, care interpretează lucrări ale compozitorilor români.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” 2017-2018 a Fundaţiei ACCUMM continuă cu recitalul vocal instrumental dat de soprana Georgiana Simonov, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Nicolae Simonov, baritonul Daniel Filipescu şi pianistele Iulia Săndulescu şi Alexandra Cherciu, începând cu ora 20:00.

* Ca în fiecare miercuri seara, la terasa Berăriei H, în cadrul „Romanian Nights” puteţi asculta muzică românească, interpretată astă-seară, după ora 20:00, de trupa de cover Melodi.

EXPOZIŢII

* La Casa Filipescu-CesianuMuzeul Vârstelor (Calea Victoriei, nr.151), de la ora 19:00 este vernisat Salonul „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”, ajuns la a V-a sa ediţie.

* Wagner Arte lansează noua colecţie de bijuterii „The Journey. Childhood/Călătoria. Copilăria”, tot de la ora 19:00, la showroom EClaude – Ligne Roset (Str. Paris, nr. 31). Colecţia va reveni în showroom-ul din Cotroceni (Bd. Prof. Dr. Ghe. Marinescu, nr. 4) în data de 9 iunie.

ALTE EVENIMENTE

* În cadrul celei de-a V-a ediţii a Zilelor Culturii Sefarde la Bucureşti, de la ora 18:00, la Institutul Cervantes are loc masa rotundă „Sefarzii în secolul  al XX-lea”. Participă: Prof. dr Elie Rekhess de la Northwestern University, SUA; Conf. dr. Bülent Şenay, de la Universitatea Uludag, Bursa, Turcia; Alberto Modiano – fotograf şi poet din Istanbul şi dr. Anca Tudorancea – Secretar ştiinţific al Centrului pentru Studierea Istoriei Evreilor din România. Moderator: Conf. dr. Felicia Waldman – Universitatea din  Bucureşti.

* Trupa MetaMorphosis-Eurythmy-Ensemble prezintă, de la ora 19:00, la Sala Rapsodia (Str. Lipscani, nr.53) spectacolul „Soarele Negru”, pus în scenă pornind de la mărturiile biografice ale Lenei Constante (artist plastic, folclorist şi scriitor) din cartea sa „Evadarea tăcută”. Tabloul istoric este completat cu poezia contemporană postdecembristă a poetului Teodor Dună şi cu interludii muzicale de Eugene Ysaye, Heitor Villa Lobos, Camille Saint-Saens.

* Proiectul de dezbateri culturale pe teme de actualitate Cafeneaua critică, revine cu o ediţie… plastică: o seară cu pictorul Ioan Iacob, artist român stabilit în Germania care va vorbi despre viaţa şi despre cariera sa, de la ora 19:00, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

* Sala Teatrelli a creart găzduieşte, de la ora 19:00, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creşterea şi dinamizarea publicului cultural. Vor lua cuvântul Dan Benzakein – despre poţentialul realităţii virtuale şi augumentate în proiecte culturale în România, Răzvan Pascu – despre festivalul de artă şi tehnologie Amural din Braşov, Elena Pâslaru-Hubati – despre comunicare inovativă şi Tudor Juravlea – despre cum putem construi produse culturale prin metode de design centrat pe utilizator. Dezbaterea este moderată de Minodora Cerin şi Oana Năsui – editorii volumului „Noii industriaşi, creativii”.

* „Literatura pentru copii, un gen literar minor?” este tema dialogului purtat de Svetlana Cârstean cu Iulian Tănase la Rezidenţa Scena9, de la ora 19:30, în cadrul Intersecţiilor de Miercuri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.