Șah Online

Sursa foto: prochessro.wordpress.com

Cu toate că numărul de jucători care au conturi active pe site-uri de șah online este foarte mare, eu nu găsesc motive reale pentru care o persoană care iubește acest sport al minții ar alege un adversar invizibil în detrimentul unuia real.

Dacă vom compara partidele de șah virtuale cu cele disputate pe o tablă reală în prezența unui adversar real la rândul său, vom descoperi că șahul virtual nu ne va putea da niciodată măsura propriei valori la acest joc. Jucând online, vom putea aborda două tipuri de partide, unul în care ne confruntăm cu calculatorul și celălalt în care ne confruntăm cu un oponent uman.

Dacă alegem varianta în care calculatorul este adversarul nostru, avem bineînțeles posibilitatea de a seta nivelul de dificultate al partidei, lucru care mie mi se pare absolut nefiresc. Este ca și cum ai juca șah cu campionul mondial și l-ai ruga la începutul partidei să nu joace chiar așa, la adevărata lui valoare, și să se prefacă măcar din când în când că nu vede mutările care îl pot duce la victorie. La fel se întâmplă și cu aceste setări. Există foarte multe jocuri de șah online în care o setare pe cel mai mic nivel de dificultate ne oferă un adversar cibernetic aproape idiot, care se preface că nu vede nici măcar mutarea prin care ne poate da mat. Pentru mine este de neînțeles de ce ar dori cineva să joace o astfel de partidă.

Varianta în care adversarul nostru este unul uman mi se pare de asemenea un pic ridicolă, pentru că noi de fapt nu știm cu cine jucăm. Omul fără chip de pe celălalt cont poate avea la dispoziție un program ajutător de șah, care să îi calculeze toate mutările posibile și pe care ne va fi imposibil să îl învingem.

În concluzie, șahul pe tabla reală va rămâne întotdeauna singura modalitate prin care ne putem da seama cât de buni suntem de fapt la acest joc. Ca să nu mai vorbesc de faptul că un șahist adevărat va trebui să facă față și chibiților de lângă masa de șah, cei care dau atâta savoare fiecărei partide pe care o disputăm.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.