Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 iunie

CINEMA

* La Cinemateca Eforie, astăzi sunt proiectate două drame:

– de la ora 18:00, la cererea spectatorilor, „El perro / Câinele” realizată în 1977 de Antonio Isasi-Isasmendi, în care Jason Miller interpretează pe un prizonier politic ghinionist dintr-o ţară sud-americană cu regim dictatorial care reuşeşte să evadeze însă pe urmele lui se află un câine înrăit, ce nu s-ar da în lături de la nimic pentru a-l urmări în întreaga ţară;

– de la ora 20:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, „Cenuşă şi diamant”, ecranizare după romanul omonim de Jerzy Andrzejewski, regizată în 1958 de Andrzej Wajda, cu: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzewska, Waclaw Zastrzezynski.

* De la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), în continuarea temei din această săptămână, „Poveşti fără perdea”, este proiectat documentarul „Ask the sexpert / Sexpertul vă răspunde”, portret realizat de Vaishali Sinha nonagenarului ginecolog indian Mahinder Watsa care scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai.

* În cadrul programului „10 ani de activism social pentru dreptul la sănătate”, la Cinema Elvira Popescu este proiectată, de la ora 20:00, drama romantică SF „Mauvais Sang”, realizată de Leos Carax în 1986, cu Michel Piccoli, Juliette Binoche, Denis Lavant, Julie Delpy. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, în Paris, doi hoţi ce îmbătrânesc, datorând bani unei americance dure, primesc o amânare de două săptămâni pentru a-i plăti. Ei plănuiesc să fure şi să vândă un nou vaccin pentru o boală care ucide îndrăgostiţii, dar au nevoie de cineva îndemânatic, aşa că-l recrutează pe Alex, un tânăr care tocmai rupe o relaţie cu prietena sa de 16 ani Lisa. În cele câteva zile dinaintea jafului lucrurile de complică … sentimental.

MUZICĂ

* În cadrul „Turneului Stradivarius” violonistul Alexandru Tomescu susţine un recital, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, de la ora 19:00, la Sala Radio, având în program doar lucrări ale compozitorilor români: Mihail Jora, Dinu Lipatti, George Enescu, Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah şi Ciprian Porumbescu. Participă Corul de copii Radio dirijat de Voicu Popescu.

* La Palatul Suţu –  Muzeul Municipiului Bucureşti, în cadrul celei de-a patra ediţii a festivalului de muzică balcanică „Museicorum”, de la ora 19:00 începe recitalul „Seară romantică” dat de un duo pian-vioară format din Dhurata Lazo şi Andreea Ştefănescu. În program: Sonata pentru vioară şi pian de Çesk Zadeja; Sonata No.5, op.24, de  Ludwig van Beethoven; Balada pentru vioară şi pian de Ciprian Porumbescu; Romanţă dedicată sopranei Ermonela Jaho de Ervin Stafa şi Grande Polonaise Brillante, op. 22, de Frederic Chopin.

* Tot de la ora 19:00 au loc evenimente în ambele săli ale Ateneului Român, astfel:

– la Sala Mare, concertul absolvenţilor Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu”, la care participă şi Orchestra acestuia dirijată de Gheorghe Iliuţă;

– la sala mică, în cadrul „Stagiunii de marţi seara”, recitalul susţinut de Adriana Gabrian – vioară şi Clementina Ristea Ciucu – pian, care interpretează:  Ciaccona din Partita nr. 2, în re de J. S. Bach; Sonata în La pentru pian şi vioară de César Franck; „Song” de Tomislav Zografski şi Introducere şi Rondo Capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns.

* Concertul Equilateral, pornit de la ideea de a asocia artişti în diferite formule, începe de la ora 19:30, la CinemaPRO.

* Trupa de garage rock/psychedelic Cardinal, originară din Constanţa, dă concert în Control Club, începând cu ora 21:00.

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu continuă seria de concerte susţinute marţea, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.

EXPOZIŢII

* De la ora 18:00, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr. 15) au loc vernisajul expoziţiei documentare de fotografie „Alexander Tietz şi lumea sa: Banatul Montan” şi evocarea acestei proeminente personalităţi a culturii reşiţene, susţinută de Erwin Josef Ţigla, la aniversarea a 120 de ani de la naştere şi comemorarea a 40 de ani de la trecerea în eternitate acestui pedagog (9 ianuarie 1898 -10 iunie 1978).

* Expoziţia „Muzicieni în Arhiva CNSAS”, realizată de Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu este vernisată, de la ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional George Enescu. Documentele şi fotografiile prezentate scot în evidenţă evenimente din viaţa unor muzicieni care au făcut mari cariere internaţionale (Sergiu Celibidache, Ionel Perlea), au fost timp de decenii capetele de afiş ale scenelor româneşti (Antonin Ciolan, Valentina Creţoiu, Dinu Bădescu, Şerban Tassian, Petre Ştefănescu-Goangă, Constantin Bugeanu, Mihail Ştirbei) sau şi-au dedicat întreaga viaţă învăţământului (Florica Musicescu).

* La Ivan Gallery (Str. Dr. Dimitrie Grecescu, nr. 13), de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „Porţi şi vicleşuguri. Aruncarea umbrei”, ce cuprinde lucrări ale artiştilor Ştefan Sava şi Ion Grigorescu şi poate fi vizitată până pe 28 iulie, miercuri-sâmbătă între orele 13-19.

ALTE EVENIMENTE

* În cadrul seriei de conferinţe „Istoria matematicii şi a informaticii în România”, în Sala de Consiliu a Academiei Române, începând cu ora 15:00 Prof. Dr. Dragoş Vaida şi Conf. Dr. Cătălin Ioniţă susţin prelegerea cu tema „Anii ’50 de studiu şi cultură la Facultatea de Matematică”.

* Unul din cei mai influenţi teologi britanici contemporani, Paul Fiddes susţine conferinţa „Love in Religion: A Christian Perspective on an Inter-Faith Experience” („Iubirea în religie: o perspectivă creştină asupra unei experienţe inter-religioase”), de la ora 18:00, la Biblioteca Naţională a României, în spaţiul Scriptorium – parter.

Lasă un răspuns