Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 29 mai

CINEMA

* La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 18:00, în cadrul medalionului „Édouard Molinaro – 90 de ani de la naştere (31 mai)”, comedia „Oscar”, regizată în 1967 după o piesă de Claude Magnier, cu Louis de Funès, Claude Rich, Mario David;

– de la ora 20:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, western-ul „Man of The West / Bărbatul din vest”, regizat de Anthony Mann, în 1958, după romanul „The Border Jumpers” de Will C. Brown, cu Gary Cooper, Julie London, Lee J. Cobb.

* La Cinemateca Union, în cadrul noului program „Seara Comunităţii 50 Plus”, de la ora 18:00 rulează comedia dramatică „Un beau soleil intérieur / Lumina dinăuntru” de Claire Denis, cu: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Gérard Depardieu.

MUZICĂ

* În cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Elena Păunoiu prezintă harta „Regni Ungariae”, publicată la 1688 sub semnătura lui Frederick de Witt, ce prezintă în prim plan Regatul Ungariei şi alte regiuni şi ţări din Europa, adiacente cursului Dunării: principatele Transilvaniei, Valahiei şi Moldovei, Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Germania, precum şi zone din Italia. În partea a doua a evenimentului, povestea hărţii va fi revelată printr-un recital inedit de folclor şi lied românesc susţinut de Ioana Maria Ardelean şi Daniel Magdal, acompaniaţi la pian de Diana Spînu şi Aurel Mustăţea.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul instrumental susţinut de Jan Sekaci – violoncel şi Verona Maier – pian, care interpretează: Sonata de Luigi Bocherini, Sonata Arpeggione de Franz Schubert, „Après un Rêve” de Gabriel Fauré şi „Zigeunerweisen” de Pablo de Sarasate.

* Tot de la ora 19:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti are loc concertul de muzică clasică „Periplul fagotului”, susţinut de cvartetul de fagot Bassoonatics şi interpreţii: Cristina Raita, Daniel Andreescu, Ozana Voicilă, Raluca Bogdan, Robert Ivanov, Theodor Iliescu, Sorin Paraleu şi Maria Chifu.

* Prima ediţia a Festivalului Internaţional de Orgă „Sf. Iosif” continuă la Catedrala Sf. Iosif, cu concertul susţinut, de la ora 19:30, de maestrul Marcel Octav Costea, organistul principal al acestui locaş de cult. În program: fragmente din „Messa della Madonna” de Girolamo Frescobaldi, An Wasserflüssen Babylon / La râul Babilonului” de J. S. Bach, Preludiu şi fugă în do de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Litanies de Jehan Alain.

* Percuţionistul Bălaşa vă invită, de la ora 21:00 în Control Club, în lumea exotică africană, sud-americană sau indiană a primului său album solo „Natural Groove”, descris de muzicianul şi compozitorul Ovidiu Lipan drept o „sinteză obsesivă a ritmului transpus în armonia universală”. Invitaţii speciali ai serii sunt: UFe, Lolo, Ciupi & Cosmo.

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu continuă seria de concerte susţinute marţea, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.

SPECTACOL

„De pe Glie! – Puppet Slam” se intitulează seara de momente scurte de Teatru de Păpuşi create de artişti păpuşari independenţi, ce începe de la ora 20:30 în Clubul Ţăranului.

EXPOZIŢII

* La Galeria LABORNA (Str. Icoanei, nr. 17), de la ora 19:00 începe evenimentul „BORNA 28”, avându-i ca invitaţi pe Theodor Grigoraș, Ovidiu Morar, Daniel Rădulescu şi Andrei Spirache. Evenimentele pentru public numite BORNE conservă ceea ce face artistul în mod normal, într-o perioadă fixă de timp, cu intenţia de a prezenta o arhivă completă şi complexă, mai mult decât ceea ce ar presupune o „expoziţie”. Exponatele acestei a 28-a ediţii pot fi vizionate până pe 15 iunie.

* La Casa Filipescu-Cesianu, de la ora 19:30 este vernisată expoziţia „Teoria României în imagini” ce poate fi vizitată doar până pe 31 mai. Vernisajul este precedat de conferinţa „Idei desenate în Agora”, un dialog public cu Dan Perjovschi (desenator, ilustrator, scriitor şi jurnalist) şi Sorin Antohi (istoric al ideilor, eseist şi traducător), care prezintă şi expoziţia.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Casa Titulescu (Şos. Kiseleff, nr. 47), de la ora 17:00 are loc lansarea ediţiei a II-a a cărţii „Aspecte din istoria Transilvaniei” de Marina Lupaş-Vlasiu, publicată prima dată în 1945 la Sibiu. Volumul reprezintă cel de-al doilea număr din Colecţia „Centenar”, iniţiată de Fundaţia Europeană Titulescu. Susţin alocuţiuni: prof. univ. Ioan Scurtu, prof. univ. Ioan Opriş şi lect. univ. Ionuţ Cojocaru. Moderator: prof. univ. Adrian Năstase – Preşedintele Fundaţiei.

* De la ora 18:00, la Biblioteca Naţională a României are loc evenimentul Lecturile „Regatul Cuvintelor”, în cadrul căruia vor citi din creaţiile lor: criticul Alex Ştefănescu şi scriitorul Petre Crăciun. Copii de la Şcoala pentru deficienţi de vedere din Bucureşti vor citi un fragment din revista „Regatul Cuvintelor”, prima revistă pentru copii transpusă în Braille.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.