De ce mă joc?

În jocurile online nu există o anumită vârstă pentru clasica întrebare “De ce?”. Mai devreme sau mai târziu, orice gamer va ajunge să adreseze această întrebare celor pe care îi va întâlni de-a lungul aventurii sale virtuale.

“De ce m-ați atacat?”, “De ce nu mă lăsați să progresez?”, “De ce mi-ați distrus nava spațială, tancul, orașul etc?” – genul acesta de întrebări au fost și vor fi întotdeauna un laitmotiv pentru orice joc online. Dar aceste întrebări nu sunt retorice. Există, firește, și un răspuns pentru ele.

În momentul în care luăm decizia de a ne crea un cont într-un joc în care mai există și alți gameri, atunci este foarte clar că trebuie să ne asumăm și regulile după care funcționează acel joc. Dacă este un joc de război, vom primi încă de la început o sabie și o armură, sau un pistol, sau o navă spațială, sau oricare alte obiecte care au menirea de a vătăma virtual adversarii. Trebuie să înțelegem foarte clar că, în momentul în care ne apucăm să umblăm înarmați într-un joc pe calculator (chiar dacă firea noastră este una pacifistă), ceilalți jucători ne vor percepe drept un pericol. Chiar dacă nu unul iminent, cu siguranță unul potențial. Pentru a înțelege exact de ce se întâmplă astfel de lucruri, putem să transpunem astfel de situații în viața reală. Cum ar fi să ne plimbăm pe stradă ținând o armă la vedere? Care credeți că ar fi reacția celorlalți? Sunt convins că vom fi percepuți drept un pericol și, pe bună dreptate, se va acționa imediat împotriva noastră. Nu va sta nimeni să ne întrebe dacă noi avem de fapt un suflet bun sau nu și ce intenții avem cu arma respectivă.

În concluzie, dacă ne asumăm regulile unui joc de război, atunci în mod evident că acestea nu se vor aplica doar la nivel teoretic. Câtă vreme avem o armă pe care o putem întrebuința împotriva unui alt jucător, vom fi mereu expuși atacurilor, pe întreaga durată a jocului. Dacă nu ne convine situația, atunci Farmville, Candy Crush sau Sims vor rămâne mereu variantele ideale pentru jucătorii care iubesc pacea și prietenia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.