Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 24 mai

CINEMA

* În ultima sa zi, retrospectiva Festivalului Internaţional al Filmului Istoric de la Pessac (Franţa) a programat la Cinema Elvira Popescu următoarele documentare:

– de la ora 17:00, „Klaus Barbie, urmărirea” de Christophe Brulé şi Vincent Tejero, ce prezintă traseul şi devenirile lui Klaus Barbie, devenit Klaus Altmann, de la finalul războiului până în momentul în care un acord între noul guvern din Bolivia şi Franţa a permis arestarea şi extrădarea lui în ianuarie 1983;

– de la ora 18:30, „Klaus Barbie, un proces pentru memorie” de Philippe Picard şi Jérôme Lambert, film urmat de dezbaterea „Procesul lui Klaus Barbie, mediatizarea în serviciul memoriei – de la crime de război la crime împotriva umanităţii?” la care participă regizorul Christophe Brulé;

– de la ora 20:30, „În mintea SS” de Serge de Sampigny, în care câţiva dintre foştii membrii ai acestui „ordin negru“ au fost de acord să discute motivele angajamentului lor pentru un grup care a servit cât mai mult posibil proiectelor criminale naziste.

* Şi astăzi, la Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, la cererea spectatorilor, drama „Blestemul rubinului negru”, realizată în 1965 de Manfred R. Köhler, cu Thomas Alder, Peter Carsten, Serge Nubret;

– de la ora 20:00, în ciclul Seara de Oscar, drama romantică „Sunrise: A Song of Two Humans / Aurora”, film mut cu acompaniament muzical regizat în 1927 de F.W. Murnau, cu: George O’Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston.

* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturii române, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr. 15) au loc, de la ora 18:00, proiecţia filmului „Frescele călătoare”, de regizorul TVR Cristian Amza, şi vernisarea unei expoziţii de fotografie din pictura murală a Mănăstirii Văcăreşti. Prezintă: realizatorul filmului, Acad. Răzvan Theodorescu şi prof. univ. Dan Mohanu – de la Secţia Conservare-Restaurare Pictură Murală a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Coordonator proiect: Aurora Fabritius.

* De la ora 19:00, la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în locul programului JOIA de film, de la ora 19:00 are loc proiecţia dramei cu elemente autobiografice „Les quatre cents coups / Cele patru sute de lovituri”, realizată în 1959  de François Truffaut, cu Jean-Pierre Léaud şi Jeanne Moreau. Proiecţia este parte din „încălzirea” pentru Festivalul „Super!” ce va prezenta între 7 şi 10 iunie filme făcute de adolescenţi.

* De la ora 21.00, în faţa Teatrului de Comedie, Cinemateca festCO & Caravana filmului românesc prezintă drama „Ticăloşii”, realizată în 2007 de Şerban Marinescu, cu: Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu, Mircea Diaconu, Ştefan Iordache, Horaţiu Mălăele, Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Marius Florea Vizante.

MUZICĂ

* Programul de astăzi al Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN):

– de la ora 17:00, la sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, membrii Game Ensemble interpretează lucrări în primă audiţie compuse de Bogdan Vodă, Liviu Marinescu, Bogdan Pintilie şi Ştefan Niculescu;

– de la ora 19:00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin primul concert al săptămânii sub bagheta dirijorului Horia Andreescu şi având-o ca solistă pe Alina Holender, iar în program lucrarea „Mircea cel Înţelept” de Adrian Enescu, alături de Concertul nr. 2, în Re, pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Simfonia nr. 4, în fa, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski;

– tot de la ora 19:00, la Sala de Operă şi Multimedia a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, este proiectată transmisia live de la Aarhus (Danemarca) a concertului „Shakespeare – reloaded” susţinut de Wahnsinn Ensemble (Marius Ungureanu – violă, Barrie Webb – trombon, Erik Sandberg – corn) şi având în program piese ale compozitorilor Sebastian Androne, Şerban Marcu, Erik Sandberg, Sânziana Dobrovicescu, Cătălin Creţu şi Diana Rotaru;

– de la ora 21:00, la Sala Auditorium a aceleiaşi Universităţi, Nicolas Simion Ensemble susţine concertul intitulat „Crazy World”.

* La Sala Radio, de la ora 19:00 începe concertul „De la Maria Tănase până în prezent”, susţinut de Orchestra de Muzică Populară Radio şi de mulţi solişti sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş, ce marchează aniversarea a 65 de ani de folclor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”.

* În cadrul programului de jazz Artist in Residence, de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni începe concertul „Double Duets”, susţinut de duetele: Cătălin Milea – saxofon (RO)/Dan Mitrofan – chitară (RO) şi Lucian Ban – pian (US /RO)/Abraham Burton – saxofon (US).

* Vunk susţine concertul … simfonic „CAMELEOM”, alături de o orchestră dirijată de George Natsis, începând cu ora 20:00 la Arenele Romane. Printre invitaţii anunţaţi se numără Mihai Mărgineanu.

* Tot de la ora 20:00, Ambra cântă fado în Bohemia Tea House.

* În Control Club au loc două evenimente: de la ora 20:00 un concert dat de Gray Matters şi White Walls, iar de la ora 23:00 Citadela Festival Warm-Up / Pressure Traxx Night cu Arapu, Einzelkind şi Giuliano Lomonte.

* „Tu eşti ca o floare care n-are soare” se intitulează concertul susţinut de Corina Sîrghi şi Jean Americanu’ cu taraf, de la ora 21:00 în Clubul Ţăranului.

* Feli dă concert în Hard Rock Café, de la ora 21:30.

* Tot de la ora 21:30, la terasa Berăriei H cântă Laurian Manta.

SPECTACOLE

* De la ora 18:30, la Opera Naţională are loc o reprezentaţie în limba italiană a operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi în regia lui Hero Lupescu, având în distribuţie pe: Ştefan Ignat, Dragana Radakovic, Oana Andra, Liviu Indricău, Marius Boloş, Filip Panait, Ciprian Pahonea, Andreea Novac. Dirijor: Mihnea Ignat.

* La Sala Palatului, de la ora 20:00 începe o reprezentaţie cu spectacolul „Mamma Mia!”, coproducţie sloveno-română în care Horia Brenciu, Aurelian Temişan, Cornel Ilie, Ciprian Teodorescu, Ernest Fazakas, Adrian Nour îi interpretează pe Sam, Harry şi Bill, posibilii taţi ai Sophiei, interpretată de Ana Munteanu / Bianca Purcărea. Loredana Groza / Mirela Vaida sunt distribuite în rolul Donnei, mama Sophiei. Dramaturga Catherine Johnson şi producătoarea Judy Craymer au creat acest musical, lansat în 1999, inspirându-se din cântecele compuse de Benny Anderson şi Bjorn Ulvaeus, foşti membri ai formaţiei ABBA, al cărei hit din 1975 a dat titlul show-ului de acum.

EXPOZIŢII

* La Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile Medievale are loc, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Aici-Acolo. Artişti din România şi Diaspora. Estetica eternului acum”, ce se înscrie în seria manifestărilor desfăşurate în Anul Centenarului marcând, totodată, „Ziua Românilor de Pretutindeni”, sărbătorită în ultima duminică din luna mai (27 mai). Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 iulie.

* Tot de la ora 18:00, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este  vernisată expoziţia temporară „Kiseleff nr. 1. De 110 ani, oraşul creşte în jurul lui!”, ce poate fi vizionată până pe 14 octombrie. La eveniment vor fi prezenţi: ambasadorul prof. dr. Adrian Cioroianu – delegat permanent al României pe lângă UNESCO, prof. univ. arh. Sergiu Nistor – consilier prezidenţial şi prof. univ. Ioan Opriş.

* De astăzi până pe 24 iunie la Muzeul Naţional de Istorie a României este deschisă expoziţia temporară „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene dar, în acelaşi timp, aducând un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi al Uniunii Armenilor din România.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Şapte ani în Provence”, de Ioan T. Morar.

* De la ora 20:00, la Green Hours / GDS (Calea Victoriei, nr. 120) începe a II-a ediţie a Seratelor PEN România, tema serii fiind „Scriitorul ca intelectual critic”. Invitaţi: Ana Blandiana, Carmen Firan (New York), Călin Andrei Mihăilescu (Toronto). Moderatori: Magda Cârneci, Dan Mircea Duță, Caius Dobrescu.

CONFERINŢĂ

La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30 arh. Ovidiu Serghe prezintă studiul de caz „Restaurarea conacului de la Ghergani”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.