Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 mai

CINEMA

* Retrospectiva Festivalului Internaţional al Filmului Istoric de la Pessac (Franţa) continuă la Cinema Elvira Popescu cu următoarele documentare:

– de la ora 17:00, „Manuscrisul KGB salvat – «Viaţă şi destin» de Vassili Grossman” în care Priscilla Pizzato descrie povestea acestui manuscris şi a autorului său, de la confiscare până la publicare;

– de la ora 18:15, „Poliţia regimului Vichy” de David Korn-Brzoza, care participă după film, alături de Pierre-Henri Deleau, la dezbaterea „Poliţia politică, instrument al regimurilor totalitare”;

– de la ora 21:00, „Tinerii hitlerişti, îndoctrinarea unei naţiuni, de David Korn-Brzoza.

* La Cinemateca Eforie, azi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „Douglas Fairbanks – 135 de ani de la naştere (23 mai)”, filmul mut cu acompaniament muzical „The Thief of Bagdad / Hoţul din Bagdad”, regizat în 1924 de Raoul Walsh, în care mai joacă Julanne Johnston, Snitz Edwards;

– de la ora 20:00, în ciclul Cinematograful de azi, cel mai recent film realizat de Copel Moscu, „Comoara naivă”, ce trasează portretul pictorului Ioan Măric, şi scurtmetrajul „Va veni o zi”, realizat de acelaşi cineast în 1985, când a fost interzis; invitaţii speciali ai serii sunt regizorul Copel Moscu şi directorul de imagine Florin Paraschiv.

* Pentru al cincilea an consecutiv, Cinemateca festCO & Caravana filmului românesc oferă publicului bucureştean posibilitatea de a viziona filme în aer liber, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti. Astă-seară, începând cu ora 21.00, în faţa Teatrului de Comedie este proiectată comedia „#Selfie” de Cristina Iacob, cu: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley, Răzvan Vasilescu.

MUZICĂ

* Ediţia cu numărul 27 a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN) are astăzi în program:

– de la ora 17:00, la sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, membrii Flaut Power Ensemble cântă piese ale compozitorilor Gabriel Mălăncioiu, Iulia Narcisa Cibişescu Duran, Thüring Bräm, Violeta Dinescu, Mihai Măniceanu, Bogdan Ştefănescu, Felicia Donceanu, Călin Ioachimescu;

– de la ora 19:00, la Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Sebastian Felea, interpretează: lucrarea Patimile Mântuitorului – Cantată sacră pentru cinci solişti şi orchestră de cameră de Diana Simon – soliştii fiind Ariadna Mihai, Antonela Bârnat, Andrei Mihalcea, Florin Simionca şi Iustinian Zetea; iar după pauză, opera concert într-un act The Piano Teacher (Profesorul de pian), compusă de Tudor Feraru, având ca solişti pe Oana Trîmbiţaş, Antonela Bârnat, Tiberius Simu, Cristian Hodrea.

* În Quantic Club, de la ora 18:00 este sărbătorită Ziua FTMB, prilejuită de aniversarea a 28 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, o manifestare cultural – artistică adresată iubitorilor de muzică (folk, rock, pop, etc) şi nu numai, la care participă artişti precum: Eugen Avram, Nicu Zotta, trupa Ţapinarii şi Mike Vlahopol.

* Pianistul Ştefan Theodor Vîrtejaru susţine un recital, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, având în program: Sonata în mi de Joseph Haydn; Studiu de concert „Gnomenreigen” de Franz Liszt; Studiu Tablou în fa diez, op. 39 nr. 3 de Serghei Rahmaninov; Sonatina în fa diez de Maurice Ravel şi Faschingsschwank aus Wien de Robert Schumann.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 19:00, „Cvartetul Credo” şi invitaţii săi susţin un concert cameral în cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei „ACCUMM”.

* Rapperul jamaican Sean Paul revine în România în cadrul turneului Mad Love Europe Tour şi dă un concert la Arenele Romane, în deschiderea căruia, de la ora 19:00 cântă: Faydee, Fly Project şi Simona Nae.

* Balkan Taksim susţine un concert în Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 21:00.

* De la ora 21:30, The Motans cântă în Hard Rock Café.

* Irina Rimes dă recital, de la ora 22:00, în Vintage Pub.

* Italienii de la High/Voltage revin pe scena de la Berăria H pentru un concert tribut AC/DC, pe care-l susţin începând cu ora 22:30.

SPECTACOLE

* De la ora 18:30, la Opera Naţională are loc o reprezentaţie cu spectacolul de dans conceput de Renato Zanella şi compus din două piese coregrafice: „Iubire nesfârşită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven şi „Le sacre du printemps” de Igor Stravinsky. În fruntea distribuţie se află Cristina Dijmaru şi Ovidiu Matei Iancu. Dirijor: Tiberiu Soare.

* Casa de Cultură a Studenţilor vă invită, de la ora 19:00, la spectacolul „The Fly”, o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă şi minuţios explorată artistic a pianului şi a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie şi note de jazz. Interpretează: pianistul Marius Vernescu şi actorul Alexandru Pribeagu.

EXPOZIŢII

* Programul cultural-religios-educativ intitulat „Pe urmele Sfinţilor Români”, derulat de în perioada februarie – mai 2018 şi la care au participat peste 200 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnaziala nr. 56, se încheie cu vernisajul unei expoziţii de pictură, desen şi colaj cu tema „Sfinţi români, apărători ai unităţii de credinţă şi de neam”, ce are loc de la ora 18:00, la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari.

* „Explorări în profunzime” se intitulează expoziţia studenţilor care au beneficiat de burse Erasmus, vernisată de la ora 19:00, la UNAgaleria (Str. Băiculeşti, nr. 29), unde rămâne deschisă până la sfârşitul lunii mai.

* Vernisajul expoziţiei de fotografie documentară a artiştilor Ioana Cîrlig şi Marin Raica intitulată „Postindustrial: Zâne”, primul proiect din programul curatorial produs de Rezidenţa Scena9 (Str. I.L. Caragiale, nr. 32), are loc de la ora 19:00 şi poate fi vizionată până pe 24 iunie.

* Tot de la ora 19.00, la Galeria de Artă Osiris (Str. Gării de Nord, nr. 6-8), are loc vernisajul unei expoziţii cu lucrări semnate de pictorul Eugen Raportoru şi sculptorul Bogdan Turcea.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) criticul şi istoricul literar Gelu Negrea susţine, de la ora 17:00, conferinţa „Doamnele domnului Caragiale”.

* La Casa Titulescu (Şos. Kiseleff, nr. 47), tot de la ora 17:00 are loc lansarea cărţii „România după Malta – Ghid de lectură” de Adrian Năstase. Pe lângă autor, mai iau cuvântul: prof. univ. Mihail Ionescu, Alex Mihai Stoenescu şi conf. univ. dr. Iulian Fota.

* Cafeneaua Librăriei Cărtureşti Verona găzduieşte, de ora 18:30, evenimentul de lansare a cărţii „Să predăm ca în Finlanda” de Timothy D. Walker – profesor american care predă în Finlanda. Alături de ambasadorul Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, vor vorbi: prof. univ. Mircea Dumitru – rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. Lucian Ciolan – decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu – directorul Editurii Trei.

* Tot de la ora 18:30 în Mansarda Librăriei Cărtureşti Verona are loc lansarea volumului „Agentul nostru Victor” de Stejărel Olaru, cu o postfaţă de Marius Oprea. Vor vorbi, alături de autor: Aurora Liiceanu, Ion M. Ioniţă şi George Onofrei ca moderator.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansat romanul „Lincoln între vieţi” de George Saunders, premiat cu „Man Booker Prize 2017” şi considerat de presa şi de critica literară americană cel mai bun roman de anul trecut. Cartea este prezentată de Radu Paraschivescu – traducătorul romanului, Sever Voinescu – jurnalist şi Cristian Pătrăşconiu – jurnalist cultural. Moderator: Denisa Comănescu.

* La Teatrul Excelsior, după spectacolul „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe ce are loc de la ora 19:00 în Sala Ion Lucian, de la ora 21:15 este lansat volumul „Curse pentru vise”, apărut în Colecţia Debut a Editurii Eikon, şi rezultat în urma Concursului Literar „Proza scurtă merită mai mult”, organizat împreună cu Bucureşti FM şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Lansarea este însoţită de festivitatea de premiere a concursului şi o sesiune de autografe.

* La Cafeneaua critică, ce se desfăşoară de la ora 19:00, în Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), regizorul Alexander Hausvater va vorbi despre viaţa şi cariera sa. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.