Fonduri europene pentru extinderea M2? 

Ministerul Transporturilor va solicita finanțare de la Uniunea Europeană pentru Magistrala Berceni-Pipera (M2).

Situația execuției bugetare pe proiecte, la trimestrul I  din 2018, cu corecție aplicată arată că Ministerul Transporturilor a avut ca țintă de absorbție 229,48 milioane lei din care a realizat 99,17%, reprezentand 227,57 milioane lei.

In ceea ce privește stadiul contractării în cadrul Programului Operational Infrastuctura Mare (POIM) 2014-2020, din totalul în valoare de 6,8 miliarde euro, fonduri UE + fonduri de la Bugetul de Stat, la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96% din alocarea UE, din februarie 2017 până în prezent și contractate în procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% si Fond European de Dezvoltare Regională în 32,05%. În total au fost aprobate 35 de proiecte în valoare eligibilă de 4,9 miliarde de euro.

Ministerul Transporturilor este responsabil până la această dată de absorbtia a aproximativ 820 milioane euro, pe locul doi, după Ministerul Agriculturii, ca valoare a fondurilor absorbite de România.

Pentru 2018, Ministerul Transporturilor intenționează să transmită, către Comisia Europeană, șapte aplicații noi de finanțare, una dintre acestea fiind pentru extinderea M2, Berceni-Pipera, cunoscută și drept „Magistrala Corporatistilor, deoarece face legătura cu zona de birouri din nordul Capitalei. În prezent, Metrorex derulează cu fonduri europene programul pentru „îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera”, în valoare de 292 de milioane de euro. În cadrul acestuia au fost achiziționate 24 de trenuri noi care au înlocuit parcul Rulant vechi de pe M2, va fi creat un nou acces la stația Tineretului și va fi schimbată calea de rulare. În prezent, se caută o soluție pentru schimbarea căii de rulare fără a afecta călătorii.

Extinderea catre Nord de la stația Pipera, cu 2 stații și 1,6 km cale dublă, este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru regiunea București – Ilfov și va fi implementată  între anii 2019 și 2022, în funcție de disponibilitatea fondurilor externe nerambursabile aferente Programului Operational Infrastructură Mare 2014-2020. Costul estimativ al extinderii Magistralei 2 către Nord era, în 2017, de 200 de milioane euro.

Linia Berceni-Pipera transportă cel mai mare număr de călători – peste 45% din cei 600.000 de pasageri care circulă zilnic în rețeaua Metrorex. La orele de vârf, pe această Magistrală se circulă la un interval de trei minute, acesta fiind cel mai scurt interval de succedare din reteaua de metrou bucureșteană.

Toate proiectele pentru care se va solicita finanțare se află într-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregătirii documentațiilor necesare pentru completarea corespunzătoare a aplicației de finanțare, beneficiind constant de asistența tehnică din partea JASPERS. De asemenea, toate proiectele noi aflate în portofoliu vor fi lansate respectând toate prevederile legale din domeniu, inclusiv aspecte legate de aprobările de mediu, calitatea documentației, respectarea procedurilor privind achizițiile publice.

Proiectele noi, alături de cele aflate în diferite stadii de implementare, vor asigura tintele de absorbție stabilite pentru anul 2018, astfel încât pentru acest an nu exista un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport.

Ministerul Transporturilor asigură că responsabilii din structurile din subordine „cunosc foarte bine problemele existente si fac toate eforturile pentru atingerea țintelor stabilite pentru dezvoltarea infrastructurii de transport folosind finantarea nerambursabilă disponibilă in cadrul POIM pentru perioada 2014-2020”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.