”Eu umblu cu rădăcinile în valiză” – Gigi Căciuleanu

Gigi Căciuleanu a dat acest răspuns, la o întâlnire în străinătate, atunci când a fost întrebat despre originile sale. A mărtusit acest lucru, aseară, pe scena Teatrului Național, cu prilejul lansării cărții ”Gigi Căciuleanu – OmulDans”, semnată de Ludmila Patlanjoglu, apărută la Editura Nemira și editată sub egida ICR.

Volumul a fost tipărit în trei variante: în româna, franceză și engleză și cuprinde o serie generoasă de fotografii din spectacole din întreaga lume, alături de cuvintele unor alți mari artiști cu care Gigi Căciuleanu a lucrat în impresionanta sa carieră internațională. Este o carte document și, în egală măsură, un album de artă (concept graphic: Bogdan Căpîlnean) de care se pot bucura toți cei care îl iubesc și îl admiră pe Gigi Căciuleanu, pentru că artistul se află în plin turneu în țară, iar în toamnă vor avea loc lansări în străinătate. Evenimentul de la TNB este doar un punct din agenda sa de promovare.

Și cum Gigi Căciuleanu nu știe să facă lucruri simple și banale, a transformat și lansarea de carte într-un show inedit, pe care l-a intitulat ”TEXT SHOP”. Iată și argumentul său: ”Textele mele ar mai avea o particularitate: le-am gândit anume, de la bun început, spre a fi rostite. Spuse. Cu voce tare. Iar cine să o facă mai „în cunoştinţă de cauză” decât propriul lor autor. M-am hotărât deci să propun astăzi publicului o formulă inedită de spectacol în care aş citi pe viu, în felul meu, câteva dintre aceste texte. Care sunt de fapt, de cele mai multe ori, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibiltatea nu numai să intre în lumea poetului ci şi în cea intimă, secretă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans.” (sursa: facebook Gigi Căciuleanu).

Textele au fost citite, în mod aleatoriu, de pe foile de hârtie împrăștiate pe scenă. Dansatorul trecea desculț printre ele, ridica o foaie, recita versurile, însoțite de câteva mișcări, spunea numărul poeziei, făcea un scurt comentariu legat de respectiva poezie, apoi o așeza cu grijă pe o masă. De ce? Pentru că, la finalul reprezentației, avea loc licitația.

Dacă unul dintre texte i-a plăcut în mod deosebit cuiva din public, l-a putut dobândi cu autograf şi cu un desen original, făcut special de Gigi Căciuleanu  pentru persoana respectivă.

Artistul a anunțat un preț simbolic de un leu, dar licitatatorii au crescut rapid miza, astfel că, unele pagini au fost achiziționate și cu 100 de lei.

Și dacă totul părea un joc cuceritor, scopul lui Gigi Căciuleanu era unul nobil. Banii obținuți la această licitație sunt donați unei organizații care are îngrijește copii cu autism.

O întâlnire cu Gigi Căciuleanu e greu de cuprins în câteva cuvinte.

Acest fabulos artist te poartă cu sine în universal lui nu doar prin dans. Iată, Gigi Căciuleanu scrie poezie, dar și desenează, ceea ce probabil ați aflat  mai demult, citind volumul ”Miroirs”, ilustrat de autor. Gigi Căciuleanu recită extraordinar, și asta știți deja dacă ați văzut spectacolul ”L`Om Dada”, la TNB. Recită atât de bine, încât  poate lua pâinea de la gură unui actor, spunea (laudativ dar evident în glumă) Ion Caramitru, ieri, după ce l-a ascultat.

”Dansul (core-) şi scrisul sau desenul (-grafia) sunt plămădite la fel şi aparţin aceleiaşi substanţe. Aceleiaşi nevoi. Aceluiaşi dor. Scriu şi desenez de când mă ştiu. Mereu. Fără întrerupere. În toate limbile în care îmi este dat să gândesc. Pe orice suport mi-ar ieşi în cale: o filă de caiet, un şerveţel de restaurant, un ecran de computer, o cutie de chibrituri desfăcută în aşa fel ca să încapă pe ea cât mai multe… Nu fac decât să trasez linii/idei atât pe hăul negru al spaţiului cât şi pe o foaie de hârtie. Este o sete de aceeaşi natură ca şi aceea de a dansa”, scria Gigi Căciuleanu pe contul să de socializare, în urmă cu câteva zile.

Gigi Căciuleanu este și un cozeur (folosesc special termenul preluat din franceză, pentru că îi este cel mai potrivit și pentru că viața sa este foarte legată de această țară). Descoperiți asta dacă îi ascultați interviurile sau conferințele. Este o persoană cu o vastă cultură, dar și un spirit ludic și știe să îmbine cele două ca nimeni altul, pe scenă și în afara ei.

Gigi Căciuleanu e OmulDans! Iar criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu a ales cel mai bine această sintagmă pentru a-l descrie în volumul pe care i-l dedică.

Gigi Căciuleanu mărturisea, tot aseară, făcând o reverență doamnei Miriam Răducanu: ”Fără Miriam nu aș fi nici om, nici dans!”

Povestea Artistului și Omului Gigi Căciuleanu poate fi acum descoperită și prin această carte. Și, bineînțeles, prin spectacolele prezente și viitoare.

Pe Gigi Căciuleanu îl puteți asculta și la București FM, mâine, de la 12:10, la Spectacol@ Bucuresti.ro, într-o ediție Best Of.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.