Protest la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel

Sursa foto: www.epochtimes-romania.com

Mii de palestinieni urmează să se adune din nou, astazi, la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, la o zi după ce armata israeliană a ucis cel puţin 58 de demonstranţi palestinieni şi a rănit alţi aproape 2.800, transmite dpa.

Palestinienii marchează marţi ”Catastrofa”, aşa cum consideră ei că a reprezentat-o crearea statului Israel în urmă cu 70 de ani. Este de aşteptat să aibă loc proteste ale palestinienilor şi în Cisiordania.

Zeci de palestinieni au fost ucişi în ultimele şase săptămâni în demonstraţiile din acest an care au precedat ziua marcării ”Catastrofei” protestatarii palestinieni, majoritatea tineri, cerând încetarea blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza şi retragerea coloniştilor evrei din teritoriile ocupate.

Sursa foto: www.realitatea.md

Violenţele de luni au avut loc pe fondul inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim, ceremonie la care au participat Ivanka Trump, fiica preşedintelui Statelor Unite, şi soţul ei, Jared Kushner, consilier în administraţia prezidenţială americană.

Decizia de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim a fost condamnată de o mare parte a comunităţii internaţionale şi a provocat furia palestinienilor, care doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat independent.

În urma violenţelor produse luni la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene, denunţând încă o dată decizia SUA de mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

Armata israeliană şi-a justificat acţiunile de luni de la frontiera cu Fâşia Gaza afirmând că soldaţii săi au urmat ”procedurile operaţionale standard” pentru a-i respinge pe palestinienii care au încercat să treacă de bariera de securitate.

Lasă un răspuns