Erupţie vulcanică pe insula Java

Sursa foto: www.romanialibera.ro

Autorităţile indoneziene au dispus vineri evacuarea persoanelor din zona Gunung Merapi (Muntele de foc n.r) iar un oraş şi-a închis aeroportul după ce vulcanul a degajat aburi şi cenuşă până la o înălţime de 5.500 de metri, relatează Reuters şi DPA.

Vulcanul Gunung Merapi de pe insula Java este unul dintre cei mai activi din Indonezia, iar o serie de erupţii din 2010 au provocat moartea a peste 350 de persoane.

O agenţie de gestionare a dezastrelor le-a spus locuitorilor care trăiesc pe o rază de 5 km în jurul vulcanului să plece temporar şi să se instaleze în adăposturi, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt Sutopo Purwo Nugroho.

Sursa foto: www.observator.tv

Potrivit DPA, care citează Protecţia civilă, sute de localnici au plecat din sate din cauza erupţiei. Sutopo Purwo Nugroho a precizat că 120 de persoane care efectuau o ascensiune pe Gunung Merapi sunt acum în siguranţă.

Aeroportul din Yogyakarta, cel mai mare oraş apropiat de vulcan, a fost închis din cauza ameninţării reprezentate de cenuşă, a anunţat compania aeriană deţinută de stat AirNav.

Agenţia de gestionare a dezastrelor a calificat ultima erupţie a Muntelui de foc drept una freatică, ceea ce înseamnă că magma încălzeşte apa din subteran iar vaporii sunt eliberaţi sub presiune. Până în prezent nu a fost semnalată degajarea de lavă. Agenţia a mai precizat că nivelul de alertă pentru Gunung Merapi nu a fost ridicat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.