Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 11 mai

CINEMA

* În programul de azi, Festivalul Filmului European, la care Bucureşti FM este partener media, are 12 producţii, proiectate în 6 locaţii.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 17.30, trei scurtmetraje documentare din Republica Moldova: „Camera Backer” de Iulia Tătaru, Cristina Bezman şi Doiniţa Raru (povestea câinilor vagabonzi din Cahul şi a vieţii pe care aceştia o duc între pereţii singurului azil dedicat acestor patrupezi în acel oraş), „Cine iubeşte şi lasă” de Victor Găluşcă (utilizând o colecţie de aproape 4000 de negative din anii ’60 găsită într-o casă abandonată dintr-un sat aproape abandonat, împleteşte prezentul şi trecutul pentru a crea o perspectivă contemplativă asupra valorilor pierdute şi a identităţii noastre unice) şi „Întuneric” de Vlada Săndulescu, Arina Creţu, Aliona Odajiu şi Olga Briciuc (povestea unicului cinematograf din Cahul, care urmează să fie demolat pentru a face loc unui centru comercial);

– de la ora 19:00, comedia dramatică „Lumină intimă”, realizată în 1965 de cehul Ivan Passer, în care un muzician, însoţit de prietena sa, ajunge într-un mic orăşel, în vizită la fostul lui coleg de Conservator, Bambas, profesor şi interpret … la înmormântări, reîntâlnirea celor doi lăsându-se cu multe întâmplări comice, inclusiv un posibil concert simfonic;

– de la ora 20:30, drama „Miami” realizată de cineasta finlandeză Zaida Bergroth cu Krista Kosonen, Anton Jokikunnas şi Sonja Kuittinen, povestea a două surori care, visând la un viitor strălucit, se regăsesc după mulţi ani, însă ajung să realizeze că faptele trecutului nu pot fi şterse.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate dramele:

– de la ora 17.00, „Iluzia cea mare”, realizată în 1937 de Jean Renoir, cu Jean Gabin, Pierre Fresnay, Marcel Dalio şi Erich von Stroheim, a cărei acţiune se desfăşoară într-un lagăr de prizonieri din Primul Război Mondial;

– de la ora 19:00, „Turnul. Zi cu soare”, de poloneza Jagodą Szelc, despre o reuniune de familie ce începe cu o atmosferă tensionată, devine haotică şi sfârşeşte în horror;

– de la ora 21:00, „La Holandesa / Messi şi Maud”, debutul promiţător al regizoarei olandeze Marleen Jonkman, ce explorează cu mult curaj, înţelepciune şi delicateţe modalităţile de a ne întoarce pe drumul cel bun.

˟ La Centrul Ceh, de la ora 19:00 puteţi viziona documentarul „Sunt însărcinată în România” de Jesús del Cerro, ce îmbină o serie de interviuri de tip talking heads pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra politicilor guvernamentale prin care statul român sprijină sau nu femeile care îşi doresc să aibă un copil.

˟ La Institutul Cervantes, tot de la ora 19:00, se reia drama „Mireasa”, adaptare după piesa de teatru „Nunta însângerată” de Federico García Lorca, realizată de Paula Ortiz, cu: Inma Cuesta, Álex García, Asier Etxeandia, Luisa Gavasa, Carlos Álvarez-Nóvoa.

˟ La Spaţiul Public European, de la ora 19:00 este programată drama „120 BPM / bătăi pe minut”, film de propagandă gay pentru care realizatorul său, Robin Campillo, a primit Marele premiu al Festivalului de la Cannes.

˟ La Institutul Balassi, de la ora 20:45 este proiectat filmul mut „A tolonc / Escortata” regizat în 1914 în Ungaria de influentul cineast american de origine maghiară Michael Curtiz (aka Mihály Kertész).

Programul complet al Festivalului Filmului European 2018 îl găsiţi aici.

* La Cinemateca Eforie, deseară rulează:

– de la ora 18:00, dramedia „Scurtcircuit”, cea mai recentă realizare a cineastului Cătălin Saizescu, bazată pe fapte reale (mamele minore, adopţia-vânzare de copii, incendiul de la Maternitatea din Giuleşti) şi avându-i în distribuţie pe Oana Ştefănescu, Georgiana Saizescu, Valentin Popescu, Nicodim Ungureanu;

– de la ora 20:00, în cadrul medalioanelor „Silvia Popovici – 85 de ani de la naştere (7 mai)” şi Mihai Iacob – 85 de ani de la naştere (11 mai)”, filmul biografic „Darclée”, realizat în 1961, în care mai joacă Costache Antoniu, Toma Dimitriu, Marcel Anghelescu, Cristea Avram, Victor Rebengiuc.

MUZICĂ

* Orchestra Naţională Radio vă invită, de la ora 19, la un nou Concert regal, susţinut la Sala Radio sub bagheta lui Ricardo Casero, în prezenţa MS Margareta, Custodele Coroanei române şi ASR Principele Radu, precum şi a ASR Principesa Maria. Ca în fiecare an, concertul începe cu Imnul regal de E. Hübsch, continuând cu Simfonia concertantă în Mi bemol pentru vioară, violă de W. A. Mozart – solişti Erik Schumann şi Răzvan Popovici şi cu „Simfonia fantastică” de Hector Berlioz.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, tot de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Cristian Măcelaru şi avându-l ca solist pe pianistul Andrew Staupe. În program: „Prinţul cioplit în lemn” de Béla Bártok, „Un American la Paris” şi „Rhapsody in blue” de George Gershwin.

* Soliştii Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” vă invită, de la ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, pentru o „Călătorie în lumea filmului şi a musicalului”.

* EUROPAfest continuă cu Caffe Festival Ibis, ce se desfăşoară la cafeneaua din Ibis Nord Hotel, unde astă-seară, de la ora 20:00 cântă chitarista şi vocalista britanică Mel Hayes şi pianistul şi compozitorul de jazz Dan Papirany (Australia, Israel).

* Un nou concert de muzică sud-americană marca Pasion de Arrabal este susţinut de actriţa Ioana Ernea, acompaniată de formaţia Habanegra, de la ora 20:00, în Bohemia Tea House.

* În acest week-end se desfăşoară în trei locaţii din capitală SoundArt Festival 2018:

– în Quantic Club, pe parcursul celor trei zile susţin concerte trupele Stoned Jesus, Somali Yacht Club, Methadone Skies, Need, C.O.D., Puta Volcano, Melancholy, ZiqqurHat, Purple Dino, Lowbau, The Flying Detachment, No Good Advice;

– în Clubul Fabrica, deseară, de la ora 21:00 dau concert RoadkillSoda şi Rrichterinvoid;

– în Control Club, mâine, de la ora 19:00 cântă trupa italiană Klimt 1918.

* Tot în acest week-end are loc şi BurgerFest 2018 la Verde Stop Arena (Bd. Barbu Văcărescu, nr. 162 – 164), care, pe lângă oferta de peste 70 de sortimente de burgeri, pregătiţi de nu mai puţin de 27 de restaurante din întreaga ţară, vă oferă şi concerte date de: E.M.I.L. (11 mai, de la ora 21:00), ROA şi Mihail (12 mai, de la ora 19:45 şi, respectiv, 21:00), Moon Museum şi Şuie Paparude (13 mai, de la ora 20:00 şi, respectiv, 21:00)

* În Control Club, deseară, de la ora 21:00, puteţi audia piesele de pe noul album Warhaus, al artistului belgian Maarten Devoldere.

* De la aceeaşi oră, Soul Serenade susţine un concert în Clubul Ţăranului, avându-l ca invitat special pe Hanno Höfer, chitaristul trupei etno-blues Nightlosers.

* Berăria H. are două propuneri pentru astă-seară: de la ora 21:00, Maria Ilinca cântă pe terasă, iar de la ora 23:15 Moonlight Breakfast susţine primul său show în această locaţie.

* trupa byron dă concert în Hard Rock Café, începând cu ora 22:30.

* După miezul nopţii, celebrul Damian Drăghici şi formidabila sa trupă cântă în Beluga Music & Cocktails.

ALTE EVENIMENTE

* La Galeria Galateca, de artă contemporană şi design, de la ora 19:00, în prezenţa ambasadorului Italiei în România, Marco Giungi, este vernisată expoziţia „De amorul artei. Ediţie italiană”, organizată de Salvatore Mammola, prima în care artişti italieni expun într-o galerie de artă din România.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, tot de la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Cină cu ficat şi inimă” de Mihaela Apetrei. Alături de autoare vorbesc scriitoarea Ana Barton, scriitorul Michael Haulică şi Virginia Costeschi, editor coordonator.

* În cadrul evenimentului „Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti”, Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române, susţine conferinţa „Cele două Europe”, urmată de recitalul extraordinar dat de violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga.

* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă spectacolul „Călătorii sentimentale”, cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda – voce şi vioară, de la ora 20:00, la Muzeul Theodor Aman.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.