Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 10 mai

CINEMA

* În a patra sa zi, Festivalul Filmului European, la care Bucureşti FM este partener media, are în program doar 5 producţii, proiectate în 4 locaţii.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18.30, „Stefan Zweig: Adio, Europa!”, dramă biografică realizată de Maria Schrader cu Josef Hader, Barbara Sukowa şi Aenne Schwarz, ce prezintă anii de exil ai marelui scriitor de limbă germană prin Buenos Aires, New York şi Brazilia, în care el încearcă, ca intelectual evreu, să înţeleagă şi mai ales să aibă poziţia corectă faţă de evenimentele din Germania nazistă, în timp ce se străduieşte să-şi încropească un acasă în lumea nouă;

– de la ora 20:30, drama „O vară de neuitat”, realizată de Lucian Pintilie, după nuvela „Salata” de Petru Dumitriu, cu Kristin Scott-Thomas, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Marcel Iureş, George Constantin, Olga Tudorache, Ioan Gyuri Pascu.

˟ La Centrul Ceh, de la ora 19:00 este proiectat documentarul „Brexitannia” de Timothy George Kelly, primul film despre Brexit ca rezultat al primului puseu serios de populism de dreapta din seria care mătură astăzi civilizaţia vestică, care le dă cuvântul câştigătorilor şi lui Noah Chomsky, Saskia Sassen şi Nick Srnicek într-un voxpop (tragi)comic, contradictoriu şi neliniştitor.

˟ La Spaţiul Public European, tot de la ora 19:00 puteţi viziona drama istorică „Emilia”, în regia lui Donatas Ulvydas, cu Ieva Andrejevaitė în rolul titular, cel al unei viitoare actriţe, recent venită în Kaunas, care, luând parte la protestele antisovietice de aici din 1972, trebuie să lupte nu numai pentru ea şi viaţa ei, ci şi pentru prietenii săi.

˟ La Institutul Balassi, de la ora 20:45 este proiectat documentarul danez „Big Time / Poveste de succes” de Kaspar Astrup Schröder, o incursiune minuţioasă în viaţa creativă a arhitectului Bjarke Ingels, devenit rapid unul dintre cele mai mari staruri ale lumii designului şi apărut în Top 100 Cei mai importanţi oameni al revistei TIME. Surprinzând totodată şi efortul acestuia de a-şi menţine identitatea, filmul îl urmăreşte pe Bjarke pe parcursul a 6 ani, timp în care se străduieşte să ducă la bun sfârşit cele mai mari proiecte ale sale de până atunci: blocul-turn newyorkez W57 şi World Trade Center 2.

* La Cinemateca Union, de la ora 17:30 are loc o nouă proiecţie a celui mai recent film realizat de Copel Moscu, „Comoara naivă” ce trasează portretul lui Ioan Măric, un personaj de prim rang în rândurile artiştilor naivi din România care, la 70 de ani, se hotărăşte să urmeze cursurile Universităţii de Artă din Iaşi, în calitate de student la secţia de Pedagogie a artei; ceea ce face să-i fie contestată calitatea de artist naiv de către comunitatea creatorilor de astfel de lucrări. Acest portret este însoţit de scurtmetrajul „Va veni o zi”, realizat de acelaşi cineast în 1985, când a fost interzis.

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 19:00 începe cea de-a IV-a întâlnire din seria „Literatura detenţiei şi a împotrivirii”, consacrată scriitorului N. Steinhardt, în cadrul căreia este proiectat filmul documentar „Infernul unui om fericit”, realizat de Vasile Alecu, care participă la discuţia de după proiecţie alături de George Ardelean şi Iloaie Ştefan, moderată de producătoarea Lucia Hossu-Longin.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Cristian Măcelaru şi avându-l ca solist pe pianistul Andrew Staupe. În program: „Prinţul cioplit în lemn” de Béla Bártok, „Un American la Paris” şi „Rhapsody in blue” de George Gershwin.

* Tot de la ora 19:00, în Quantic Club începe un concert dat de două trupe din Italia: Kryterion şi Xpus.

* De astăzi până pe 19 mai, EUROPAfest (jazz | blues | pop | clasic) sărbătoreşte cu fast 25 de ani de muzică bună sub sloganul „It’s all about live quality music !”. Astăzi. Teatrul Odeon găzduieşte, începând cu ora 20:00, concertul Galei bucureştene de deschidere, o seară cât un festival la care participă: chitarista şi vocalista britanică Mel Hayes, pianistul şi compozitorul de jazz Dan Papirany (Australia, Israel), violonista Helena Iacob (România) şi Bluesette Duo (România), alcătuit din Raluca Stoica şi Alex Tomaselli, având-o ca invitat special pe Roxana Stroe.

* Louis King (Aus), Hanno Höfer, Eric Hofmans & Nashu cântă de la ora 19:30 în Clubul Fabrica.

* În cadrul programului de jazz Artist in Residence, de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni începe concertul Soulful Encounters susţinut de un cvartet internaţional condus de tânărul pianist şi compozitor Toma Dimitriu, din care mai fac parte: Daniel Torres – saxofon (Spania), Andrea Caruso – contrabas (Italia) şi Owen Hart Jr. – baterie (USA).

* „After Sunset” se intitulează concertul dat de Alma – Nicole, de la ora 20:00, în GreenTea.

* Petra Acker & Albert Tajti lansează noul single „Like The Sun”, în cadrul unui concert susţinut de la ora 21:00 în Clubul Ţăranului.

* Tot de la ora 21:00, Grimus revine în Control Club cu un nou material discografic şi un show care completează povestea albumului „Unmanageable Species”, invitată fiind  tânăra trupă Next Ex, un trio cu o evoluţie rapidă şi fermecătoare.

* „Cel mai frumos cadou” se intitulează show-ul dat de formaţia Direcţia 5 în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.

* Invitatul special al concertului de la terasa Berăriei H din această seară, de la ora 21:30, este Marian Vasilescu.

SPECTACOLE

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului „Aici, acolo” de Mihai Ignat prezentat de Teatrul Naţional Radiofonic. Adaptarea şi regia artistică Diana Mihailopol. În distribuţie: Virgil Ogășanu, Ana-Ioana Macaria, Gavril Pătru, Andrei Huțuleac, Liviu Lucaci.

* Muzeul Naţional al Ţăranului Român celebrează Ziua Regalităţii prin prezentarea, de la ora 19:00 la Studioul „Horia Bernea”, a spectacolului „Ileana, Principesă de România”, dramatizare de şi cu Liana Ceterchi după romanul autobiografic „Trăiesc din nou” de Edith Negulici. Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader.

EXPOZIŢII

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 17:00 este vernisată expoziţia outdoor de fotografie „InstantA”, organizată în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului „Salut, Adolescenţa”, ca parte a unui program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de către tineri din România şi Republica Moldova.

* Vernisajul expoziţiei „Postponed Tomorrow”, semnată de Cătălin Burcea, are loc de la ora 19:00, la Galeria creart (Piaţa Al. Lahovari, nr. 7), unde poate fi vizionată până pe 8 iunie.

* Festivalul de artă contemporană Art Factory şi galeria Artera (Str. Vasile Lascăr, nr.63) deschid seria de rezidenţe ArtFactory @ Artera cu expoziţia personală a artistei Amalia Dulhan, „The Anxiety of Being”, curatoriată de Ioana Marinescu, ce este vernisată astăzi, de la ora 19:00, şi poate fi vizitată până pe 16 mai.

ALTE EVENIMENTE

* Muzeul Municipiului Bucureşti organizează de la ora 18:30, la Palatul Suţu, conferinţa „Cimitire evreieşti din Bucovina şi Moldova de nord”, susţinută de Felicia Waldman.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române găzduieşte, de la ora 19:00, o discuţie pornind de la volumul „Zona urbană. O economie politică a socialismului românesc”, la care participă: Norbert Petrovici, Dumitru Sandu, Ştefan Guga şi Vasile Ernu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.