Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 7 mai

CINEMA

* Până Duminică 13 mai se desfăşoară cea de-a 22-a ediţie bucureştenă a Festivalului Filmului European, în şapte locaţii: Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Spaţiul Public European. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri şi alte evenimente speciale. Cu 64 de filme din 24 de ţări, Festivalul, organizat de Institutul Cultural Român, îşi continuă misiunea de a transforma filmul european nu doar într-un motor al dezbaterilor, ci şi într-un revelator al temelor dominante pentru societatea contemporană. Pe lângă secţiunile speciale consacrate (ARTE, Premiul LUX, Focus Moldova), ediţia de anul acesta are şi secţiuni speciale noi: FFE Clasic (filme restaurate), Front comun, Pulsul Europei şi AGORA: Femei în societate. Gala de deschidere este găzduită astă-seară, de la ora 19.30, de Teatrul Naţional la Sala Mare şi include proiecţia comediei dramatice distinsă cu 5 Premii César „Au revoir là-haut / La revedere acolo sus”, o frescă barocă a Marelui Război, adaptare liberă realizată de Albert Dupontel după romanul lui Pierre Lemaitre, cu: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Henri d’Aulnay-Pradelle, Niels Arestrup, Émilie Dequenne. Cu câteva zile înainte de semnarea Armistiţiului, în Noiembrie 1918, Edouard Péricourt îl salvează pe Albert Maillard de la moarte sigură. Cei doi nu au nimic în comun, cu excepţia războiului şi a locotenentului Pradelle, care, dând ordinul unui atac absurd, le distruge vieţile şi le uneşte destinele în acelaşi timp. Pradelle se pregăteşte să facă o avere pe spatele morţilor, în timp ce Albert şi Edouard pun la cale o escrocherie monumentală.

* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays, vă propune, de la ora 20:00, filmul „How to Build a Time Machine”, de Jay Cheel, ce urmăreşte povestea a doi bărbaţi care se hotărăsc să îşi construiască propria maşină a timpului: Rob Niosi, un animator stop-motion care şi-a petrecut ultimii 13 ani lucrând obsesiv la o replică în mărime originală a maşinii timpului folosite în ecranizarea din 1960 a romanului lui H.G. Wells, prin care vrea să păstreze vie amintirea vizionării filmului la cinematograf, împreună cu tatăl său; şi Dr. Ron Mallett, fizician şi teoretician care speră să se întoarce în timp pentru a-şi salva tatăl.

MUZICĂ

* Teatrul Naţional găzduieşte, de la ora 19:00, în Sala Studio, Concertul de Gală „I Love Ceaikovski”, organizat de Fundaţia Calea Victoriei ca al treilea din seria „I love Classics” şi dedicat celui mai mare compozitor rus, magician al sunetelor şi creator al unor lumi fantastice. La această ediţie, dirijorul Tiberiu Soare şi Symphactory Orchestra au ca invitat pe tânărul şi talentatul pianist Mihai Diaconescu. În program: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, precum şi suitele de balet „Romeo şi Julieta” şi „Lacul Lebedelor”.

* Tot de la ora 19:00, grupul finlandez de folk-metal Turisas susţine un show în Quantic Club.

* Legendara trupă Foreigner susţine un concert, pentru prima dată în România, la Sala Palatului, de la ora 20:00, în cadrul turneului mondial „40th Anniversary Tour 2017”.

* Tot de la ora 20:00, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, susţine un concert grupul olandez Kuhn Fu, format dintr-un chitarist german (Christian Kuhn), un basist turc (Esat Ekincioglu), un clarinetist româno – israelian (Ziv Taubenfeld) şi un baterist englez (George Hadow).

SPECTACOLE

* Florin şi Simona Petrini interpretează personajele spectacolului „Tom Degeţel”, de la ora 17:00, în Clubul Ţăranului.

* De astăzi până pe 13 mai, actorii Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”, din Chişinău, vor juca şapte spectacole pe scena Teatrului Evreiesc de Stat. Primul, ce are loc deseară, de la ora 19:00, este „Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu.

* La Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), tema săptămânii din cadrul proiectului educaţional multidisciplinar Poveşti la Replika este „Poveşti cu antieroi” şi se reflectă în spectacolul intitulat „Sclavi”, ce începe de la ora 19:00, o producţie a Asociaţiei Colectiv A din Cluj-Napoca scrisă de Maria Manolescu, regizată de Theodor-Cristian Popescu şi având în distribuţie pe: Alexandra Caras, Florin Caracala, Vlad Udrescu, Paul Socol, Mirel Ovidiu Rusu. Reprezentaţia este urmată, de la ora 21:00, de o dezbatere pe marginea anchetei „Mărturii cutremurătoare ale unui fost sclav din cătunul din Berevoeşti”, realizată de Cristina Cazacu în martie 2017.

ALTE EVENIMENTE

* În această săptămână se desfăşoară cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului „Salut, Adolescenţa”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova inclus anul acesta printre evenimentele care sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. În cadrul acestui festival, Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) organizează astăzi, de la ora 17:00, dezbaterea „Literatura pentru adolescenţi – între canonic, iconic şi bestseller”. Invitaţi: prof. univ. Silviu Angelescu, conf. univ. Paul Cernat, Bogdan Alexandru Stănescu – coordonatorul colecţiilor Junior şi Biblioteca Polirom şi Dan Pleşa. Moderator: Cristian Teodorescu.

* Tot Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează conferinţa „Pictorii români şi Franţa”, susţinută de Gabriel Badea Păun, de la ora 19:00, la sediul din Calea Griviţei, nr. 64-66.

* Vernisajul expoziţiei duo „Hrisav / Pandele Pandele – Homemade Death Machine” are loc, de la ora 19:00, la Atelier 35 (Str. Şelari, nr. 13), unde poate fi vizionată până pe 7 iunie.

* Tot de la ora 19:00, în ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona are loc cea de-a treia ediţie a Clubului literar „Fractal”, una cu patru autori care au mai mult sau mai puţin legătură cu Republica Cehă: Monika Hojná – o autoare din Cehia; Sînziana Şipoş care a debutat cu un volum în Cehia, înainte de a publica în România; Andrei Zbîrnea care a scris „Rock” în Praga în 2011 (poeme din această carte fiind traduse în 2018 de Mircea Dan Duţă pentru revista electronică Iliteratura.cz); Ciprian Măceşaru care a fost tradus şi în limba cehă. Mircea Dan Duţă se ocupă de moderare şi traducere.

* Începând de astăzi, în magazinele Romfilatelia, inclusiv în cel online: http://romfilatelia.ro/store/, este disponibilă noua emisiunea de mărci poştale „Medaliile şi decoraţiile «Războiului de Întregire»”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.