VIDEO: ”La mulți ani, Direcția 9, întru poezie! Fii tu pleoapa lumii!”

În această ediție, de la ora 20:30, pe 98,3 FM și online pe bucurestifm.ro, vorbim cu Adrian Suciu despre Poezia vie – Direcția 9 la ceas aniversar.

În data de 5.05. la ora 5.05.P.M., împărțitorii de Lumină (cum îmi place mie să-i numesc pe poeți) au dat startul sărbătoririi celor 5 ani de existență a acestei asociații de cultură pe tărâmul poeziei.

”Conceptul Poezia Vie sub care se desfășoară evenimentele Direcția 9 vine din credința că poezia trăiește numai în prezența unui public care o caută, o cere și se hrănește cu ea. Iată de ce evenimentele se apropie de oamenii obișnuiți, pătrunzând în mediul lor și adaptându-se fără a solicita eforturi: recitalurile nu se fac în scaune rigide de biblioteci și librării, ci în baruri și cluburi, unde oamenii se adună la o cafea, la o bere, la un vin, și, deschizându-și sufletul spre lucrurile plăcute lor, descoperă că vorbele pot fi folosite și pentru altceva decât bârfe, lamentări, laude de sine sau melodii la modă. De multe ori muzica folk autentic românească însoțește recitalurile, sălile devin neîncăpătoare și programul se întinde până târziu, fără alte reguli decât aceea că fiecare artist trebuie respectat ascultându-i-se „sufletul pus pe masă”, a spus Direcția 9.

„Voi ați înviat poezia română. Eu nu credeam că miracolul ăsta se mai poate întâmpla!”, a spus Nora Iuga.

Poți spune adevărul în foarte multe moduri, important este să-l spui în așa fel ca lumea să se apropie de miezul lui iar poezia e modul sublim în care poți face asta.

”Caută Adevărul tău! Dacă găsești Adevărul tău, ți se va arăta și drumul tău! Acolo e Poezia!” (Adrian Suciu )

”Înființată în 2013, Asociația Culturală Direcția 9 a devenit în cinci ani de existență o voce puternică în diseminarea spre public a poeziei române contemporane. Direcția 9 s-a născut din dorința de a sprijini cultura și literatura română, de a realiza proiecte ca debutul și publicarea unor scriitori ignorați, re-valorizarea unor artiști uitați de public, dar și evenimente care să aducă în fața oamenilor arta și să reamintească românilor că avem o identitate culturală, pe care trebuie să o cunoaștem ca să ne-o asumăm. Mai mult de 30 de volume de poezie publicate cu sprijinul nostru, peste 50 de recitaluri Poezia Vie, turnee în zeci de orașe din țară și străinătate, o amplă videotecă de înregistrări, premii acordate în numele unor mari poeți și numeroși tineri descoperiți și lansați, precum și evenimente anuale deja cu tradiție precum: Festivalul Internațional de Poezie Artgothica, în parteneriat cu Asociația Artgothica Sibiu, în cadrul căreia se acordă Premiile Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu”; Gala Tinerilor Poeți Traian T. Coșovei, în colaborare cu Editura Tracus Arte, în cadrul căreia se acordă premiile pentru debut în Poezie „Traian T. Coșovei; Tabăra Internațională Poezia Vie, Costinești, în cadrul căreia se acordă Premiile pentru Poezie „Nora Iuga”. (Directia 9)

Stefania Coșovei despre Direcția 9 la aniversare: ”… În câte-o noapte fără ploaie, Traian (Coșovei n.r.) îmi spunea istoria unor prizonieri de război din vremuri de demult, care erau pedepsiți prin tăierea pleoapelor. Cruzimea asta chiar se practica, se tăiau pleoapele celor pedepsiți să nu adoarmă. Ne putem lesne imagina în ce chinuri mureau: cristalinul nu se mai umezea si se usca, durerile erau cumplite… „Nu putem trăi fără pleoape, concluziona Traian cu glas șoptit. Fără pleoape se moare din prea mult privit la realitatea asta joasă, cruntă, nemiloasă…Noi, poeții, nefolositorii de poeți, noi suntem pleoapa lumii, fără noi ați muri de atâta… realitate! Și nici măcar n-ați ști…” La mulți ani, Direcția 9, întru poezie! Fii tu pleoapa lumii!”

La mulși ani, Direcția 9 sau cum spune Ciprian Chirvasiu ”La mulți cinci fără jumătăți!”

Vezi aici arhiva emisiunii Întâlniri Capitale!

Lasă un răspuns