Evenimente cinematografice, două concerte și o nouă expoziţie de 1 mai, în Bucureşti

* Festivalul Filmului Francez continuă la Cinema Elvira Popescu cu două proiecţii:

– de la ora 17:30, în secţiunea Focus Mai ’68, documentarul „Le fond de l’air est rouge / Revoluţia pluteşte în aer” de Chris Marker despre gloria şi decăderea Noii Stângi în Franţa anilor 1960 – 1970 şi dezvoltarea mişcărilor socialiste în America Latină;

– de la ora 20:30, în retrospectiva Săptămâna „Cahiers du cinema”, drama biografică „Barbara” realizată de Mathieu Amalric, care şi apare pe ecran alături de Jeanne Balibar, interpreta unei actriţe care urmează să joace personajul ce a dat titlul filmului.

* Şi American Independent Film Festival continuă cu cinci proiecţii în trei locaţii.

˟ La CinemaPRO rulează dramele:

– de la ora 17:30, „Wonderstruck”, o călătorie înduioşătoare prin istoriile paralele ale unui oraş şi ale oamenilor care îl definesc descrisă de Brian Selznick, regizată de Todd Haynes şi cu Julianne Moore în distribuţie;

– de la ora 20:30, „Menashe”, debutul în ficţiune al regizorului de film documentar Joshua Z Weinstein, vorbit în yiddish şi plasat în comunitatea hassidică din Brooklyn, unde urmăreşte pe adorabilul şi neîndemânaticul personaj titular în încercarea sa de a-şi organiza viaţa după moartea soţiei.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:

– de la ora 18:00, gratuit, „The Shooting”, western regizat în 1966 de Monte Hellman, co-produs de Jack Nicholson, care face parte şi din cast, prezentat acum de criticul şi regizorul Kent Jones;

– de la ora 20:30, drama „Wonder Wheel”, cea mai recentă realizare a lui Woody Allen ce spune povestea a patru personaje ale căror vieţi se intersectează în mijlocul agitaţiei parcului de distracţii din Coney Island, undeva în anii ’50: Kate Winslet o interpretează pe melancolica Ginny, o fostă actriţă instabilă emoţional care a ajuns acum să lucreze într-o scoicărie; Humpty, interpretat de Jim Belushi, este operatorul necioplit al caruselului; chipeşul salvamar Mickey, interpretat de Justin Timberlake, visează să devină scenarist; iar Carolina, interpretată de Juno Temple, este fiica lui Humpty, dispărută cu mult timp în urmă, nevoită acum să se ascundă de gangsteri în apartamentul tatălui său.

˟ În Macaz Bar Teatru Coop, de la ora 20:00 începe proiecţia gratuită a dramei „Ice”, realizată în 1970 de Robert Kramer, care plasează povestea unui grup revoluţionar în New York, pregătindu-se pentru atacurile de guerilă menite să răstoarne guvernul fascist al unei Americi distopice ficţionale. Acest film, ce oferă o privire importantă asupra idealismului, ideologiilor şi limitărilor inerente ale luptelor revoluţionare împotriva dezechilibrelor de putere, este urmat de o discuţie liberă condusă de Kent Jones şi de criticul Andrei Rus.

MUZICĂ

* În Parcul Drumul Taberei are loc concertul special „1 Mai în Sectorul 6” la care participă artiştii: Irina Rimes (de la ora 19:05), Mandinga (de la ora 20:00) şi The Motans (de la ora 20:55).

* De la ora 20:00, Maxim Belciug vine cu chitara în Clubul Ţăranului şi cântă de Întâi Mai pentru toţi oamenii muncii câteva dintre cele mai elitiste producţii …ale Barocului universal.

EXPOZIŢIE

* La Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1), de astăzi până pe 7 mai este deschisă o expoziţie specială de icoane ortodoxe bizantine, intitulată „Anastasis / Înviere”, ce reuneşte lucrări ale unor pictori iconari din România şi din alte ţări ortodoxe. Vernisajul va avea loc Duminică 6 mai, la ora 18:00.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.