Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 25 aprilie

CINEMA

* Festivalul Filmului Francez a programat astăzi la Cinema Elvira Popescu două filme:

– de la ora 18:45, în secţiunea competiţională, drama „Le Semeur / Seminţe”, realizată de Marine Francen, cu Pauline Burlet, Alban Lenoir şi Géraldine Pailhas, proiecţia fiind urmată de un dialog cu regizoare;

– de la ora 21:15, în secţiunea Panorama, thriller-ul „Une vie violente / O viaţă violentă”, de Thierry de Peretti, cu Jean Michelangeli, Henri-Noël Tabary şi Cédric Appietto.

* Şi astăzi au loc două proiecţii mai speciale la Cinemateca Eforie:

– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „William Holden – 100 de ani de la naştere (17 aprilie)” rulează drama „L’arbre de Noël / Pomul de Crăciun”, regizată în 1969 de Terence Young, în care mai joacă Virna Lisi şi Bourvil;

– de la ora 19:00, în ciclul Ziua marilor autori, drama „Roma”, realizată în 1972 de Federico Fellini, care şi joacă  alături de Peter Gonzales Falcon, Fiona Florence, Marne Maitland, Pia De Doses, Marcello Mastroianni, Anna Magnani, Gore Vidal, Alberto Sordi.

* Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti găzduieşte, de la ora 17:00, în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” (Bd. Elisabeta nr. 4-12) o seară de animaţie japoneză organizată de Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităţilor şi Culturii de Masă şi Asociaţia Culturală Raiden Dojo. Cu această ocazie dr. Alice Teodorescu susţine prezentarea „Makoto Shinkai – singurătate, iubire şi comunicare în cultura japoneză”, urmată de o dezbatere în jurul temelor comunicării şi iubirii în animaţia japoneză.

MUZICĂ

* Horia Mihail susţine primul recital bucureştean din cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Turneului extraordinar „Pianul călător – România – 100 – „Best Of”, de la ora 19:00, la Sala Radio. Programul cuprinde: Sonata nr. 11 în La major – „Alla turca” de W. A. Mozart; „Sonata Lunii” de L. van Beethoven; Kinderszenen de R. Schumann şi Rapsodia I de G. Enescu în prelucrarea autorului pentru pian solo.

* În ambele săli ale Ateneului Român, de la ora 19:00 au loc recitaluri:

– la Sala Mare, pianistul Cristian Petrescu interpretează lucrări de Ludwig van Beethoven;

– la sala mică,  Cristina Vasilache – soprană, Ştefania Boloş – mezzosoprană, Adrian Pleşca – tenor, Răzvan Georgescu – bas bariton şi Marius Boloş – bas, cântă, acompaniaţi la pian de Luminiţa Berariu, arii şi duete din opere şi operete compuse de Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Franz Lehar, Camille Saint-Saens, Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Wolfgang Amadeus Mozart şi Otto Nicolai.

* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” 2017-2018 a Fundaţiei ACCUMM continuă la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti cu un recital de pian la patru mâini susţinut, de la ora 19:00, de „Les Enharmoniques” (Anamaria Biaciu-Popa şi Măriuca Indricău).

* Ioana Ernea şi colegii ei cubanezi din proiectul Habanegra vă propun un latin fusion, de la ora 20:00, în ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea, Nr. 24).

* O nouă ediţie a „Galei cântecelor de munte” are loc, de la ora 20:30, în Clubul Mojo, la care participă: Ducu Bertzi, Irina Furdui, Gabriel Anghel, Dan Vasilescu, Titus Constantin Trio şi Bolek Folk.

* Trupa Orkid lansează EP-ul „Suruaika” în cadrul unui concert pe care-l dă, de la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol.

* Jarboe feat. Father Murphy este concertul ce începe în Control Club, tot de la ora 21:00.

* Trupa SPAM lansează videoclipul celui mai nou single, „Ultimul cântec pentru ea” în cadrul concertului susţinut în Quantic Club, începând cu ora 21:30.

BALET

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie cu baletul „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Gheorghe Iancu, având în distribuţie pe: Greta Niţă, Robert Enache, Lorena Negrea, Bogdan Cănilă, Răzvan Cacoveanu, Ada Gonzalez, Remi Tomioka, Sergiu Dan, Rachel Gil, Gabriela Popovici, Rin Okuno, Kana Yamaguchi. Dirijor: Iurie Florea.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* Ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona (Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15) găzduieşte, de la ora 18:30, un atelier de dezbateri şi idei intitulat sugestiv „Putem ieşi din caruselul emoţiilor copleşitoare? Sfaturi practice privind recăpătarea autocontrolului”. Cu această ocazie se vor lansa colecţia Psihopractica şi titlurile: „Cum să-ţi gestionezi emoţiile copleşitoare şi să-ţi recapeţi autocontrolul. Ghidul practic de terapie comportamentală dialectică” de Matthew McKay, Jeffrey Brantley, Jeffrey C. Wood şi „Borderline: Cum să trăieşti alături de o persoană cu emoţii extreme”, de Paul Mason, Randi Kreger. Bucureşti fm este partener media al evenimentului.

* Poetul Claudiu Komartin este invitatul din aprilie al evenimentului lunar „Literatura la zi”, găzduit de Londophone (Str. Ioan Zalomit, nr. 2), de la ora 19:00. Moderator: Vasile Ernu.

* Tot de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc o întâlnire cu Guzel Iahina, o nouă voce impresionantă a literaturii ruse contemporane, prilejuită de lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii”, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, ce şi moderează evenimentul. Participă, alături de autoare: Sabina Fati, scriitoare şi jurnalistă şi Ioan Stanomir, scriitor, publicist şi politolog. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe

ALTE EVENIMENTE

* „Ziua Internaţională a ADN-ului” (25 apr.) este marcată de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” printr-o scurtă incursiune în istoria geneticii ce are loc, de la ora 17:00, la Sala Atelier.

* „Cultura străinului în cadrul tradiţional de gândire filosofică şi teologică” este tema prezentării susţinută de lector univ. dr. Marin Bălan, de la ora 18:00, la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, în cadrul întâlniri lunare a Centrului de Dialog şi Cercetare în Teologie, Filosofie şi Ştiinţă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a aceleiaşi Universităţi.

* Proiectul de dezbateri culturale pe teme de actualitate Cafeneaua critică este găzduit azi, de la ora 19:00, de Galeria Atelier 030202 (Str. Sf. Vineri, nr. 11) având ca temă tocmai acest spaţiu de artă contemporană. Participă: Mihai Zgondoiu şi Dan Mircea Cipariu (fondatori Euro CulturArt), artişti expozanţi, curatori şi critici de artă. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

* Tot de la ora 19:00, la ParkLake Shopping Center are loc Spring Fashion Gala, eveniment organizat de Manifesto Events&PR şi Alin Gălăţescu în cadrul căruia vor putea fi admirate colecţiile unor designeri şi branduri.

* Intersecţiile de Miercuri au o nouă ediţie, de la ora 19.30, la Rezidenţa Scena9 – Hotspot Cultural, unde invitatele Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, creatoare ale asociaţiei „Dăruieşte Viaţă” ce construieşte primul spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, vor discuta cu Svetlana Cârstean despre demersurile de succes ale asociaţiei de a schimba sistemul sanitar românesc şi campania de strângere fonduri „Bursa de Fericire”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.