Noi reglementări pentru accelerarea cadastrului general

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanță de urgență pentru modificarea si completarea Legii cadastrului. Noile reglementări, inițiate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), vizează accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară.

Cele mai importante modificări se referă la scurtarea anumitor etape, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011.

Astfel, dacă în prezent prestatorii lucrărilor de cadastru general primesc 60 de lei/imobil, o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi suma va crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va ajunge până la 132 de lei/imobil.

Noile reglementări prevăd ca autorizații care execută lucrări de cadastru general să fie plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă fac acestea parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară.

Modificările aduse Legii cadastrului vizează și eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și înjumătățirea perioadei de soluționare a contestațiilor, care este în prezent de 60 de zile.

Lasă un răspuns