Forţele armate ale SUA, Franţei şi Marii Britanii au atacat unităţile de producere a armelor chimice din Siria

Forţele armate ale SUA, Franţei şi Marii Britanii au lansat în această dimineaţă lovituri asupra unităţilor de producere a armelor chimice din Siria.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că atacurile lansate asupra Siriei au fost limitate şi concepute să nu escaladeze tensiunile din regiune.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a precizat că acţiunile siriene erau o ameninţare la adresa securităţii colective, iar măsurile guvernului sirian au trecut o linie roşie din punctul de vedere al Franţei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că sprijină acţiunile, iar cei responsabili pentru folosirea armelor chimice trebuie traşi la răspundere. Atacurile din Siria vor ridica întrebări referitoare la întreaga strategie a preşedintelui Trump, relatează corespondentul BBC.
În replică, regimul de la Damasc susţine că operaţiunea este sortită eşecului, iar Moscova o consideră o insultă la adresa preşedintelui Putin.

Turcia, pe de alta parte, a lăudat operațiunea militară a țărilor occidentale în Siria:
Ankara și-a exprimat satisfacția în ceea ce ce privește loviturile cu rachetă efectuate de SUA, Marea Britanie și Franța asupra Siriei, ca răspuns la presupusul atac chimic în orașul Douma„, au declarat astăzi surse din MAE al Turciei.
Forțele Armate ale SUA, Franței și Marii Britanii au efectuat în zorii zilei de astăzi o lovitură cu rachetă asupra Siriei, ca răspuns la presupusul atac chimic în Ghouta de Est, fapt pe care autoritățile siriene l-au negat categoric.
Folosirea armamentului de distrugere în masă, inclusiv a celui chimic, este o crimă împotriva umanității. Comunitatea internațională nu are nici un fel de îndoială că regimul sirian folosește arma chimică„, se arată în declarație. După cum se remarcă în document, „Turcia crede că crimele de acest gen nu vor rămâne nepedepsite şi că astfel va fi prevenită repetarea unor asemenea incidente„.

Atacurile aeriene de sâmbătă din Siria coordonate de SUA reprezintă „un semnal important” pentru Iran, Siria şi gruparea militantă libaneză Hezbollah, a anunţat un oficial israelian din cadrul cabinetului guvernamental.
Folosirea armelor chimice reprezintă o încălcare a liniei roşii pe care umanitatea nu o mai poate tolera„, a anunţat printr-o postare pe Twitteer Yoav Gallant, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu.

Secretarul general al ONU avertizează că situaţia din Orientul Mijlociu este „în haos”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că războiul rece a revenit în toată puterea.
Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, Antonio Guterres a declarat că mecanismele tradiţionale pentru gestionarea riscului de escaladare nu par să mai fie prezente şi a adăugat că situaţia din Orientul Mijlociu este „în haos”, cu ramificaţii alarmante.
Tensiunile tot mai mari şi inabilitatea de a se conveni un compromis în stabilirea unui mecanism de tragere la răspundere duce cu siguranţă la o escaladare militară în toată regula. În cadrul întâlnirilor cu dumneavoastră, am reiterat profundele mele îngrijorări despre riscurile impasului actual şi am subliniat necesitatea evitării scăpării de sub control a situaţiei”.
În urma discursului său, ambasadorul Rusiei a declarat că SUA, Franţa şi Marea Britanie au ca interes doar înlăturarea guvernului sirian şi izolarea Rusiei. Ca răspuns, ambasadorul SUA a acuzat Moscova că îşi bate joc de standardele internaţionale în privinţa folosirii armelor chimice.

Sursa: Agentia RADOR

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns