Sectorul 1 înfrățit cu orașul Nazareth Illit din Israel!

Ieri, Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a semnat cu omologul său, Ronen Plot, primarul orașului Nazareth Illit din Israel, un protocol de colaborare între cele două entități administrative. Colaborarea se va materializa în domenii precum voluntariat, cultură, sport și acțiuni comune pentru tinerii din Sectorul 1 și Nazareth Illit.

”Am semnat, protocolul de „înfrățire”, de colaborare, în limbaj birocratic, dintre Sectorul 1 și orașul israelian Nazaret Illit. Este o nouă expresie a bunelor relații tradiționale pe care țara noastră le are cu Israelul, încă de acum 70 de ani, de la înființarea Statului Israel, și cu poporul evreu din negura timpurilor, românii și evreiii conviețuind de sute de ani, în satele și orașele noastre. România s-a bucurat multă vreme de prezența unei numeroase comunități evreiești, iar, în prezent, în Israel, există o numeroasă comunitate de evrei care își au rădăcinile în România. De altfel, momentul semnării protocolului a fost încărcat de emoție atât pentru că, la eveniment, a fost prezent primul român stabilit în Nazaret Illit, în urmă cu 54 de ani, chiar în anul în care eu vedeam lumina zilei, cât și pentru că omologul meu, primarul Ronen Plot, este originar din Bălți, din Basarabia. Le mulțumesc gazdelor noastre pentru calda primire făcută, mărturie a sentimentelor calde pe care cele două popoare le au unul pentru celalalt, și sper ca domnul primar să onoreze invitația noastră de a ne întoarce vizita chiar în acest an, un an aniversar pentru țările noastre, deoarece Israelul împlinește 70 de ani de la înființarea statului modern, iar noi, un veac de la Marea Unire”, a declarat pentru București FM, edilul din Banu Manta.

Semnarea protocolului de colaborare a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care Primarul Dan Tudorache o face în Israel la invitația omologilor săi din Ierusalim și Nazareth Illit.

Nazareth Illit, sau Nazareth-ul de Sus, a fost întemeiat în 1957, în districtul de nord al Israelului, ca o contrapondere la orașul arab Nazareth și la Valea Jezreel. Orașul are o suprafață de peste 32 de kilometri pătrați și o populație de peste 40 de locuitori, din care peste 60% sunt evrei.

Lasă un răspuns