„Bijuterie – harta României Mari”, obiect de artă spectaculos

Sursa foto: www.radiocluj.ro

În cadrul „Exponatului lunii”, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia pune în valoare şi piese noi sau recent intrate în patrimoniul său. În această categorie se înscrie donaţia făcută de bijutierul Victoria Geutskens – un obiect de artă având ca temă România Mare. Bijuteria, realizată de Victoria Geutskens, din cartierul albaiulian Micești, este o piesă unică, lucrată manual, din argint şi aur pur decorată cu pietre preţioase şi ascunzând 5 simboluri.

Sursa foto: www.radiocluj.ro

Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roşii lacrimile de sânge ale eroilor jerfiţi pentru libertatea şi identitatea naţională. Acestea par să plângă la hotarele ţării. Coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, Victoria Geutskens prinde România salbă, într-o horă a horelor, cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colţ, aur al Munţilor Apuseni, unite de mici inimi de aur pur, în care par să se fi sfârşit lacrimile de eroi.

Obiectul de artă „Bijuterie – harta României Mari” cântăreşte 241 de grame, are o valoare estimată de 6.000 de euro şi a fost donat Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, într-o cutiuţă de lemn, îmbrăcată în catifea şi piele, purtând la exterior gravat logo-ul Centenarului: „Alba Uneşte România”, iniţialele acestuia alcătuind parcă înadins cuvântul AUR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.