Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 28 martie

CINEMA

* Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF).

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:

– de la ora 18:30, cinci scurtmetraje din secţiunea competiţională grupate sub titlul „A Lie That Tells the Truth”;

– de la ora 21:00, 4 scurtmetraje din secţiunea „Berlinale Spotlight: Forum Expanded” şi anume: „Studies on the Ecology of Drama” de Eija-Liisa Ahtila din Finlanda, „Dark Adaptation” de Chris Gehman din Canada, „The Rain Is Gone” de Noam Enbar din Israel / Franţa şi „Camera Threat” de Bernd Lützeler din Germania.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:30, alte 4 scurtmetraje din secţiunea „Berlinale Spotlight: Forum Expanded”: „Tashlikh (Cast Off)” de Yael Bartana din Israel / Olanda, „Purple, Bodies in Translation – Part II of a Yellow Memory From the Yellow Age” de Joe Namy din Liban, „Turtles Are Always Home” de Rawane Nassif din Canada / Qatar / Liban şi  „When Things Occur” de Oraib Toukan din Palestina / Marea Britanie;

– de la ora 21:00, cinci scurtmetraje din secţiunea competiţională grupate după tema „Embracing the Female Gaze”.

* Şi astăzi, la Cinemateca Eforie, au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, în cadrul medalioanelor „Philippe de Broca – 85 de ani de la naştere (15 martie)” şi „Jean-Paul Belmondo – 85 de ani (9 aprilie)” parodia poliţistă „L’homme de Rio / Omul din Rio”, în care mai joacă Françoise Dorléac şi Jean Servais;

– de la ora 19:00, în ciclu Ziua marilor autori, drama „La strada”,realizată de Federico Fellini în 1954, cu: Giuletta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart.

* Muzeul Naţional Cotroceni organizează, de la ora 18:00 în Salonul Cerchez proiecţia documentarului TVR „Lumea lui Bömches”, realizat de Marilena Rotaru, ce vine în completarea expoziţiei dedicată artistului român, care poate fi vizitată la acest Muzeu până la 1 aprilie.

MUZICĂ

* Biblioteca Metropolitană Bucureşti găzduieşte, de la ora 16:00, o incursiune în muzica secolelor XX – XXI, prin recitalul de pian al tinerei interprete şi compozitoare din Chişinău, Lidia Ciubuc.

* Pianista Dana Borşan, aplaudată în sute de concerte pe scenele din România şi din străinătate, susţine un recital 100% Beethoven, de la ora 19:00 la Sala Radio. Programul serii cuprinde lucrările: Bagatele, op. 26; Sonata în re minor, op. 31, nr. 3; Sonata în Re major, op. 10, nr. 3 şi Variaţiuni, op. 35 – Eroica.

* În cadrul Stagiunii Fundaţiei ACCUMM, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 19:00 începe o seară de lied cu soprana Raluca Oprea şi pianista Verona Maier.

* Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorului austriac de origine chineză, Jin Wang, continuă Stagiunea „Salut CULTURA!” cu concertul „Pe Aripile Muzicii”, susţinut de la ora 19:00, la CinemaPRO. Invitată: violonista Simina Croitoru.

* Tot de la ora 19:00, în Quantic Club începe un concert la care participă trupele: Acid Scorn, As I Fall (de la ora 20:00), Zagan (de la ora 21:00) şi The Boy Who Cried Wolf (de la ora 22:00).

* Orifice Vulgatron, Metropolis, DJ Nonames and Dag Nabbit, pe scurt, Foreign Beggars din Marea Britanie, dau un show exploziv, de la ora 20:00, în Control Club, în cadrul turneului internaţional „Karma Tour”.

* Trupele E.M.I.L. şi Dimitri’s Bats susţin un concert, de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol.

*  Voltaj dă concert în Hard Rock Café, de la ora 21:30.

* Ca aproape în fiecare seară de miercuri, de la ora 22:00, în Berăria H are loc un concert de muzică românească interpretată de Joy Band.

* Jianu susţine un concert în The Vintage Pub, de la ora 23, avându-i ca invitaţi speciali pe: Stres, Boier Bibescu, Rashid, El Nino şi D-Trone.

EXPOZIŢII

* La Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă, nr.19), de la ora 18:00 este vernisată expoziţia „O primăvară în straie de sărbătoare”, ce prezintă ouă de struţ pictate de maicile de la Mănăstirea Sf. Mare Mc. Gheorghe – Ţeţu din judeţul Alba.

* Artistul şi designerul Florin Dobre îşi prezintă noua colecţie ready to wear A/W (Toamnă / Iarnă) 2018, denumită „#REZIST(in) Romania 100”, de la ora 19:30, la TOT (Splaiul Unirii, nr. 160). Colecţia a apărut pe site-urile marilor reviste VOGUE şi GQ, ediţia britanică.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului (27 martie), în cadrul librăriei Librarium TNB, din Teatrul Naţional Bucureşti, de la ora 18:00 are loc lansarea primului număr din 2018 al revistei Scena.ro, care aniversează 10 ani de existenţă. Vorbitori: Cristina Modreanu – redactoarea-şefă a revistei, profesorul Marian Popescu – titularul rubricii Scenele publicului şi actriţa Mihaela Sîrbu, iniţiatoarea Fundaţiei Teatrul fără Frontiere, înfiinţată în urmă cu 21 de ani.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea cărţii „A muri pentru o idee. Despre viaţa plină de primejdii a filozofilor”, de Costică Brădățan, profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, şi profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. Alături de autor, la eveniment vor vorbi: Mircea Dumitru, Andrei Cornea şi Vlad Russo.

* A treia ediţie a Clubului Damen Tango, în cadrul căreia se va vorbi despre romanul „Femeia din Orient Express”, de Lindsay Jayne Ashford, începe de la ora 19:00, la sediul Oriflame (Str. George Enescu, nr. 11-11A). Invitata specială a ediţiei este traducătoarea Laura Frunză.

* Dramele traducătorului în budoarul autorului. Cum traducem limbajul licenţios” este tema întâlnirii ARTLIT, de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), având ca invitaţi pe Luana Schidu şi George Volceanov, alături de traducătoarea Miruna Voiculescu.

* Tot de la ora 19:00, Institutul Cervantes organizează o seară literară dedicată scriitorului Gabriel García Márquez, un dialog între Tudora Şandru Mehedinţi, traducătoarea cărţilor lui Márquez, scriitoarea Simona Vasilache şi hispanistul Horia Barna, pe marginea câtorva volume de memorii cum ar fi: „Gabo. Scrisori şi amintiri”, scrisă de Plinio Apuleyo Mendoza, „Călătoria spre obârşie”, semnată de Dasso Saldívar, dar şi „Călătorind prin Europa de Est”, o serie de cronici realizate de Márquez în urma călătoriei sale în ţările socialiste de dincolo de Cortina de Fier.

CONFERINŢE

* Prof. dr. Sergiu Musteaţă susţine conferinţa „Unirea Basarabiei cu România: 100 de ani după”, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, contextul mai amplu al sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

* Invitata Intersecţiilor de Miercuri, găzduite de Rezidenţa Scena9, de la ora 19:30, este Corina Şuteu, expert internaţional în management şi politici culturale, care susţine conferinţa cu titlul „Ce este Europa? Un cuvânt”, amânată din 28 februarie, vorbind despre Europa şi despre rolul culturii în gândirea politică europeană.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.