Ședințã solemnã a Camerelor Parlamentului pentru a marca Unirea Basarabiei cu România

Împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcatã, astăzi, la București.

O sedință solemnã va avea loc la Parlament, începand cu ora 10:00. Sunt invitati sã participe președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dãncilã si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

De asemenea, se așteaptã participarea a douã delegații din Republica Moldova, din partea Legislativului și a Guvernului de la Chisinãu.

În cadrul sedintei va fi dezbãtutã și adoptatã o declarație solemnã pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. La final va fi lansat un album filatelic aniversar, care conține o emisiune de mãrci poștale intitulate „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”.

Unirea Basarabiei cu România, acum 100 de ani a avut loc în condiţii dramatice, când Capitala ţării fusese mutată de doi ani la Iaşi, oraş devenit capitală de război. La Iaşi se refugiaseră zeci de mii de locuitori din sud, Familia Regală, Parlamentul şi Guvernul. În acest context 86 din cei 135 de deputaţi ai Basarabiei au votat pentru unire, decizie ce a intrat în istorie.

Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată şi de Biserica Ortodoxă. Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din ţară vor suna astăzi, iar în Catedrala Patriarhială din Bucureşti va fi oficiat, de la ora 11:00, un Te Deum în cinstea membrilor Sfatului Ţării şi pentru toţi susţinătorii actului istoric din 27 martie 1918.

Făuritorii Unirii vor fi pomeniţi şi la cimitirul Mănăstirii Cernica, la ora 13:00, dar şi în alte cimitire din Bucureşti şi din ţară.

Lasă un răspuns