UPDATE: Vot final pentru legile justiției!

UPDATE: Senatul a adoptat și modificările la legea privind statutul magistraţilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale.
Modificările la Legea 303/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi ‘pentru’ şi 36 ‘împotrivă’.

————–

Senatul a adoptat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, modificările la două dintre legile justitiei. Este vorba despre cea care vizează organizarea judiciară şi de cea legată de funcţionarea şi organizarea CSM, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, potrivit Agerpres.

Modificările la legea privind organizarea judiciară au fost adoptate cu 83 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” şi o abţinere. În cazul legii care reglementează funcționarea CSM au fost 82 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi o abţinere.

Împotriva acestor legi s-au pronunţat senatori ai PNL, USR şi PMP. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Dezbaterile continuă în plenul Senatului cu legea privind statutul magistraţilor, senatorii prelungindu-şi programul de lucru până la finalizarea celor trei legi ale Justiţiei.

Majoritatea amendamentelor au fost adoptate în Camera Deputaţilor. În Senat, actul normativ nu a suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

Legea 317/2004 a fost modificată în sensul că informaţiile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi a CSM, precum şi cele legate de cooperarea instituţională devin informaţii de interes public.

Secţia de procurori din cadrul CSM aprobă propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, a procurorului şef al DNA şi a procurorului şef al DIICOT de înfiinţare şi desfiinţare a secţiilor în cadrul parchetelor, mai prevede textul adoptat.

Potrivit modificărilor aduse la Legea 304/2004, s-a revenit la forma aflată în vigoare la articolul 2 – „Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii” şi a fost reformulat articolul privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Conform textului adoptat, „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.