Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 21 martie

CINEMA

* Din programul zilei a şasea a Festivalului Internaţional One World Romania.

˟ La Sala Arcelor a ArCuB – Hanul Gabroveni rulează în prezenţa regizorilor lor, filmele:

– de la ora 18:00, „Timebox”, un portret al tatălui regizoarei Nora Agapi, un fotograf şi realizator de documentare din Iaşi, în vârstă de 80 de ani obligat de autorităţi să se mute din apartamentul închiriat de la stat, în care se află şi întreaga sa arhivă;

– de la ora 20:00, „Distanţa dintre mine şi mine”, un film de Mona Nicoară despre credinţe, artă şi putere, ce explorează fricţiunea dintre realitatea noastră actuală şi ficţiunile pe care le construim despre trecut, dintre memoria personală şi arhiva oficială a poetei, compozitoarei şi graficienei Nina Cassian.

˟ La Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la ora 18:00 este proiectat încă un film de aproape cinci ore realizat de Jonas Mekas, „Lituania şi colapsul URSS-ului”, construit ca un adevărat thriller ce arată modul în care mass-media americană a reflectat anevoiosul proces de desprindere, la începutul anilor 1990, a Lituaniei din fostul colos sovietic.

˟ La Cinemateca Union se reiau:

– de la ora 18:00, „Gustul puterii”, de Tereza Nvotová, regizoare prezentă la proiecţie care urmăreşte într-un stil alert şi angajant cronologia ascensiunii lui Vladimír Mečiar, o figură carismatică a anilor ’90, de la statutul de avocat într-un oraş de provincie la cel de preşedinte al Slovaciei, evidenţiind caracterul de structură ideologică recurentă al populismului;

– de la ora 20:30, „Dezastrul din Sennan”, de Kazuo Hara, ce trasează portretele individuale ale foştilor lucrători în carierele de azbest din micul orăşel Sennan, supravieţuitori ai bolilor specifice – azbestoză, cancer pulmonar – trecuţi de a doua tinereţe şi nevoiţi să se confrunte cu tot felul de dureri insuportabile.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:

– de la ora 18:00, „Nu sunt negrul vostru”, de Raoul Peck, ce re-imaginează ultima carte, neterminată, a lui James Baldwin prin imagini de arhivă şi din actualitate, care juxtapun reprezentarea culturală a afro-americanilor peste iluzia hollywoodiană a eroismului masculin: alb, cool, nepăsător faţă de propriile vinovăţii şi privilegii;

– de la ora 20:30, „Dil Leyla”, un film în acelaşi timp optimist şi sfâşietor al cărui personaj titular de 26 de ani, proaspăt întoars în oraşul natal Cizre, după o viaţă petrecută în Germania, devine cea mai tânără primăriţă a oraşului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc şi participând la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziţie pro-kurd HTP; la proiecţie iau parte regizoarea Asli Özarslan şi editorul Ana Branea.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:

– de la ora 18:00, „Aşteptând soarele” de danezul Kaspar Astrup Schröder, care a filmat pe parcursul a doi ani mai mulţi copii de diferite vârste din „Satul însorit”, o comunitate dezvoltată de o fostă gardiană de închisoare fără sprijinul statului chinez, unde îi adună pe minorii rămaşi pe drumuri după condamnarea părinţilor la moarte sau la ani grei de închisoare şi le oferă un adăpost;

– de la ora 20:30, „Bine aţi venit la Leith”, thriller documentar de Michael Beach Nichols şi Christopher K. Walker, despre escaladarea extremismului rasist şi limitele justiţiei.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:00, „Sfânta patroană a portului”, o comedie surprinzătoare de Sean Wang despre un subiect cât se poate de grav şi de urgent în care Suzanne, o patroană chineză cu un trecut intenţionat vag şi probabil problematic în Bulgaria, decide să-şi spele păcatele în Grecia, unde convinge, organizează şi ia cu japca alţi oameni de afaceri chinezi, mai puţin obişnuiţi să contribuie la crize umanitare, pentru a sprijini refugiaţii sirieni care ajun în Lesbos, Pireu sau Atena;

– de la ora 20:30, „Rude”, de Vitaly Mansky, prezent la proiecţie, care, filmând stilizat, în registru comic-absurd, urmăreşte de fapt o triplă tragedie: cea a imperialismului rusesc şi sovietic, cea a Ucrainei şi cea a unui univers personal, intim brăzdat de istorie.

˟ La Apollo 111 din Palatul Universul, de la ora 20:30 este proiectat portretul „Silvana”, realizat de Mika Gustafson, Olivia Kastebring şi Christina Tsiobanelis. Născută dintr-o mamă lituaniană şi un tată musulman, Silvana Imam a ajuns în Suedia la patru ani. Cântă un rap abrupt împotriva patriarhiei şi xenofobiei pe care le întâlneşte zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice, mai ales de când partidul conservator şi anti-imigraţie Democraţii Suedezi a ieşit pe locul al treilea la alegerile din 2014. După ce toată viaţa s-a imaginat ca lesbiană, Silvana îşi aminteşte că e musulmană.

MUZICĂ

* „Simfonia Unirii” se intitulează concertul din această săptămână susţinut de Orchestra  de Cameră Radio, de la ora 19:00, la Sala Radio, alături de Corul Academic Radio şi de duo-ul 2 Vibes Symphony, având ca invitaţi de excepţie pe soprana Irina Baianţ şi pe instrumentiştii Ioana Turcu – flaut şi Horaţiu Boşca – trompetă. Programul acestui concert dirijat de Constantin Adrian Grigore constă într-un spectaculos mix muzical la graniţa între sonorităţi simfonice, pop şi muzică contemporană.

* La Sala Palatului, de la ora 19:00 începe premiera spectacolului „Rândunici printre Lozinci”, ce readuce în atenţia publicului muzica uşoară a anilor ’60-’70, într-o nouă orchestraţie a dirijorului Marius Hristescu şi în inedita interpretare a maestrului Tudor Gheorghe, alături de membrii orchestrei Concertino din Chişinău.

* În cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” 2017-2018, de la ora 19:00 începe, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, recitalul de flaut şi harpă susţinut de Gabriela Petecilă şi Ionela Brădean.

* Tot de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român are loc un recital vocal – instrumental susţinut de pianiştii Antonio Creţu şi Mădălina Dănilă, precum şi de mezzosoprana Clarisa Gherghe, acompaniată la pian de Anta Agavriloae. În program lucrări de: Smetana, Glazunov, York Bowen, Alessandro Stradella, Vivaldi, Mozart, Gluck, Felicia Donceanu, Skriabin, Haydn, Mischa Levitzki şi Béla Bartók.

* În cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului „I love Lipatti”, ce se desfăşoară până pe 25 martie în recent inaugurata Casă memorială „Dinu Lipatti” (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12) astă-seară, de la ora 19:00, Prof. Univ. Dan Dediu vorbeşte „Despre pianistica lui Dinu Lipatti”, conferinţă urmată de un recital omagial susţinut de Ştefan Ignat (bariton), Florina Mariş-Hinsu (soprană), Corina Murgu (vioară) şi Ioana Maria Lupaşcu (pian). În program lucrări de: Dinu Lipatti, George Enescu şi J.S. Bach. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

* Ufomammut se reîntoarce în România cu ocazia unui concert programat în Clubul Fabrica, deschis, de la ora 19:00, de RoadkillSoda.

* În ultima seară a sesiunii de spectacole live din cadrul evenimentului Mastering the Music Business, de la ora 20:00, în Expirat Club – Halele Carol cântă: TREES orchestra (RO), Gramofone (RO), Rockabella (RO), Ana & The Changes (Serbia), CeZar (RO), Kosmic Blues (RO), FUNKorporation (RO), Am Fost La Munte şi Mi-a Plăcut (RO).

* Trupele Top Sekret şi Crystslepsy susţin un concert gratuit, de la ora 20:00, în Quantic Club.

* Tot de la ora 20:00, în Clubul Mojo începe „Gala Cântecelor De Munte”, avându-i ca invitaţi speciali pe Emeric Imre & Jimi El Laco (Nightlosers). Titus Constantin, Ana Teodora, Bolek Folk şi Gabriel Anghel, cel care a compus frumosul cântec „Zâna Munților”, vor întregi seara cu piesele lor.

* Ada & Bobo susţin Concert’n 2 x 2!, de la ora 20:00, în Green Hours.

* „Poezie, caut cântec” se intitulează show-ul dat de Adi Despot (acoustic), Cristina Bălan & Band, de la ora 21:00, în Berăria H.

* În Control Club, de la ora 22:00 are loc Waveart #5, la care participă: Plaid and The Bee (UK), Karsten Pflum (DK) şi Roel Funcken (NL).

* Astă-seară în Hard Rock Café este programat un concert al trupei Sarmalele Reci.

EXPOZIŢII

* În Sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român are loc, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei de fotografie „Aşa văzut-a Zaharia. Improvizaţii într-o lume captivă” a basarabeanului Zaharia Cuşnir, rezultatul unui exerciţiu curatorial şi de cercetare interdisciplinar, ce prezintă – în premieră în România – o selecţie inedită din cele peste 4000 de clişee salvate, aflate în prezent în proces de conservare, digitizare şi documentare, ce poate fi vizitată până pe 22 aprilie. Bucureşti Fm este partener media al MŢR.

* Expoziţia „Textilele Astăzi/ 2018”, ce îşi propune să promoveze şi să expună cât mai relevant lucrările realizate de către personalul didactic specializat care activează în învăţământul universitar de artă din România, este vernisată, de la ora 19:00, la noul sediu al UNAGaleria, sala de expoziţii a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, unde poate fi vizionată până pe 12 aprilie. Prezintă: prof. univ. Cătălin Bălescu, Rectorul acestei Universităţi.

* De astăzi până pe 21 iunie, la Biblioteca Naţională a României este deschisă expoziţia internaţională „Comorile Egiptului Antic”, cuprinzând 300 de artefacte (copii şi piese originale), care recreează, în cadrul a şase secţiuni tematice – Viaţa cotidiană; Dinastiile; Zeii şi Religiile; Tutankhamon; Moartea şi mumificarea; Transportul pe apă, Războiul şi Construcţiile – atmosfera şi emoţiile de acum câteva mii de ani.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) vă invită, de la ora 18.00, la GALA DE POEZIE & JAZZ, ediţia a IV-a. Trei nume de referinţă în poezia română contemporană – Ioana Crăciunescu, Ioan Es. Pop şi Eugen Suciu – susţin o lectură publică împreună cu laureaţii premiilor de poezie acordate pe 15 ianuarie 2018. Mircea Tiberian şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu asigura partea muzicală a serii, ce-l are ca amfitrion pe scriitorul Dan Mircea Cipariu.

* Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi organizează conferinţa „Geografii Greciei Antice în secolele VI-IV a. Chr. Cosmografia vechilor greci până în epoca elenistică”, susţinută, de la ora 18:00, de dr. Dan -Tudor Ionescu, asistent de Cercetare Ştiinţifică la Biroul de Informare Bibliografică Cercetare Multidisciplinară al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti. Evenimentul redeschide seria „Atlas. Conferinţele MNHCV”, adresată publicului interesat de istorie şi cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

* „Literatura la zi” este evenimentul care va avea loc lunar la Londophone (Str. Ioan Zalomit, nr. 2) şi va fi moderat de Vasile Ernu de la ora 19:00. Ediţia din această lună este deseară, invitat fiind Mihai Radu, jurnalist la săptămânalul Caţavencii care scrie şi pentru emisiunea Starea Naţiei.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 începe o nouă ediţie din seria „Cărţile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu”. „Despre educaţia estetică şi frumuseţea ideilor” este tema abordată împreună cu Horia-Roman Patapievici, invitatul de astăzi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.