Evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei

Campania „Picnic Poetic – Haikunoi” revine pentru a patra ediție, la inițiativa Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România.

Pe 20 martie, între orele 12.00 şi 14.00, Institutul Francez din România îi invită pe toţi francofonii şi francofilii români să sărbătorească frumuseţea şi diversitatea limbii franceze în şcoli sau la locurile lor de muncă, în cadrul unei noi ediţii a Picnicurilor poetice #Haikunoi2018. În 2018, această sărbătoare este plasată sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Doamna Michaëlle Jean, Secretar General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi a Doamnei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al Preşedintelui Republicii Franceze, Domnul Emmanuel Macron.

În România şi – de anul acesta – în alte ţări, evenimentul pune în valoare creativitatea fiecăruia dintre noi (participanţii sunt invitaţi să imagineze haiku-uri în limba franceză) şi reprezintă un moment festiv, de afirmare a francofoniei, reunind mii de persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru limba franceză. În 2018, si-au anunţat participarea aproape 5000 de participanţi din peste 50 de oraşe şi comune din România. Anul acesta, graţie OIF, marca Haikunoi şi Picnicurile poetice vor ajunge în mai multe ţări – Bulgaria, Republica Moldova, Serbia.

Evenimentul Picnic Poetic – Haikunoi 2018 este organizat de Institutul Francez din România, de către Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România (GADIF), în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrală şi de Est (OIF-BRECO), și împreună cu instituţii de învăţământ preuniversitar (şcoli, licee), universităţi şi societăţi comerciale de diferite profiluri.

Programul Picnicurilor poetice Haikunoi 2018:

– între orele 12.00 şi 14.00 – postarea haiku-urilor pe pagina Facebook a evenimentului – https://www.facebook.com/events/167121890757744 – însoţite de hashtagul #haikunoi2018; publicarea poemelor, în acelaşi mod, şi pe propriile pagini/profiluri Facebook (şi pe alte reţele sociale).

– între 12.00 şi 12.15 – deschiderea oficială a evenimentului; discursuri de bunvenit ale Ambasadorilor Francofoniei (diverse personalităţi) şi/sau ale profesorilor organizatori.

– între 12.15 şi 13.45 – picnic, prezentarea haiku-urilor pe Internet, pe panouri, baloane şi alte suporturi disponibile, activităţi diverse.

Finala națională a concursului „Teza mea de doctorat în 180 de secunde”

22 martie este ziua cea mare! Îl vom cunoaște pe cel mai bun performer științific francofon al anului, în România. El sau ea știe să prezinte cel mai atractiv și pe înțelesul tuturor subiectul tezei sale de doctorat în doar 3 minute, adică în 180 de secunde. Juriile și publicul celor trei finale regionale (București, Iași, Cluj) au ales în total 12 candidați din toate colțurile țării care se vor întrece pentru a câștiga biletul pentru Finala mondială de la Lausanne (Elveția), care se va desfășura pe data de 27 septembrie.

Sunteți așteptați pe 22 martie, la Școala Centrală din București, la ora 18.00, să alegeți și să votați candidatul preferat, în cadrul celui mai palpitant concurs științific francofon, organizat de Institutul Francez din România și Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală și de Est. Pentru că știința este cool!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.