Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 martie

CINEMA

* Program bogat şi în a patra zi a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania.

˟ La Sala Arcelor a ArCuB – Hanul Gabroveni sunt programate:

– de la ora 16:00, dezbaterea „SOS: Locuirea informală în România” în cadrul expoziţiei „No Man’s Land” ce poate fi vizitată până pe 25 martie;

– de la ora 18:00, proiecţia legendarului film „Armata goală a împăratului mărşăluieşte în continuare” despre lupta pentru dreptate purtată cu îndârjire de către Kenzo Okuzaki, activist şi veteran al celui de-al Doilea Război Mondial care doreşte să scoată la lumină adevărul despre atrocităţile comise de soldaţii japonezi în timpul acestuia, cu scopul final de a demonstra că împăratul Hirohito a fost principalul responsabil pentru toate nenorocirile întâmplate poporului japonez; proiecţia documentarului este urmată de un masterclass cu regizorul său Kazuo Hara şi producătoarea Sachiko Kobayashi.

˟ La Cinemateca Union rulează:

– de la ora 18:00, „Un sentiment mai înălţător decât iubirea”, în prezenţa regizoarei Mary Jirmanus Saba care a petrecut şapte ani lucrând la această ţesătură memorial-documentară rafinată şi emoţionantă, ce spune simultan povestea concretă a două greve petrecute în anii ’70 în două fabrici din Liban şi istoria mai largă a eşecului stângii revoluţionare libaneze la momentul respectiv – un moment care s-a şters din memoria colectivă a populaţiei datorită suprapunerii evenimentelor cu războiul civil din 1975;

– de la ora 20:30, „Străini în Paradis”, docu-ficţiune imaginată de regizorul olandez Guido Hendrikx pe marginea crizei refugiaţilor cu care se confruntă Europa, un performance magistral şi în acelaşi timp brutal, ce ne obligă să ne reexaminăm opiniile cu privire la această problemă globală, dar şi la dilema privind graniţa dintre fapt şi ficţiune din prezent.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:

– de la ora 18:30, „Vas de vis”, film de propagandă gay realizat de Tristan Ferland Milewski, prezent la proiecţie;

– de la ora 20:30, „Sexpertul vă răspunde”, portret realizat de Vaishali Sinha nonagenarului ginecolog indian Mahinder Watsa care scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:

– de la ora 18:30, „Copiii destinului”, un film despre copilărie, învăţare, identitate şi, nu în ultimul rând, despre rolul crucial pe care-l poate juca în viaţa unui copil un profesor cu vocaţie, realizat într-un sat belgian de Thierry Michel care va fi prezent la proiecţie;

– de la ora 21:00, „Lindy Lou, juratul numărul 2”, despre o doamnă de 65 de ani cu un puternic accent de Mississippi şi cel puţin două arme de foc în maşină, care susţinea pedeapsa cu moartea cu 20 de ani în urmă – o precondiţie a selectării ei ca jurat – însă acum are îndoieli şi, împreună cu regizorul francez Florent Vassault (prezent la proiecţie) călătoreşte prin sudul american în căutarea altor juraţi şi, de fapt, a conştiinţei Americii profunde.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:00, „Mamă copil”, film cameral organizat de regizorii israelieni Yael Kipper şi Ronen Zaretzky (prezenţi la proiecţie) în jurul unor conversaţii purtate de patru adulţi cu mamele lor vârstnice, dezvăluind cu delicateţe complexitatea relaţiilor în interiorul familiilor constituite prin căsătoria unei minore cu un bărbat matur, adesea bătrân;

– de la ora 20:30, „Dawson City: timp îngheţat”, documentar proiectat în prezenţa regizorului Bill Morrison, care se foloseşte de pelicule dintr-o arhivă de filme descoperită în 1978 în pământul micii localităţi canadiene pentru a revela, în primul rând istoria oraşului, ale cărui rezerve de aur au îmbogăţit multe familii la finalul secolului al XIX-lea, inclusiv pe străbunii lui Donald Trump.

MUZICĂ

* De la ora 19:00, are loc inaugurarea casei memoriale „Dinu Lipatti” (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12) şi deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului „I Love Lipatti”, ce se desfăşoară până pe 25 martie. Cu acest prilej este vernisată expoziţia „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii şi prietenii muzicianului. De la ora 20:00, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchiş, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Paşol susţin un recital extraordinar de lieduri şi poezie, având în program şi Integrala liedurilor compuse de Dinu Lipatti.

* De la ora 20:00, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, cântă Mary Halvorson’s Code Girl. Originară din Statele Unite, chitarista Mary Halvorson are 30 de albume la activ, fiind considerată de unii critici drept cea mai puţin previzibilă improvizatoare, iar alţii spun că însuşi viitorul chitarei în jazz ar începe cu ea.

* „Lumea, cum ai vrea să fie” se intitulează concertul susţinut de Alexandra Uşurelu, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional.

SPECTACOLE

* De la ora 16:00, la Sala „I. L. Caragiale” din Ramada Bucharest Majestic Hotel are loc audiţia cu public a spectacolelor de teatru-document dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România: „Lumină pentru Basarabia” şi „27 martie 1918 – Întoarcerea acasă”, producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic, prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Regia artistică: Petru Hadârcă. Scenariu de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu şi Ion Costin Manoliu. În distribuţie: Ion Caramitru, Adrian Păduraru, Mircea Constantinescu, Constantin Florescu, Mihai Bica, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Silviu Oltean, Rodica Mandache, Daniel Tudorică, Annemary Ziegler, Alexandru Nedelcu, Tania Popa, Nadia Trohin.

* La Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), în cadrul proiectului educaţional multidisciplinar Poveşti la Replika, de la ora 19:00 începe „Pe ce stăm” un spectacol-instalaţie itinerant despre istoria locului unde se află Centrul Replika, este inspirat de materialele documentate din perioada 1850-2014. După spectacol, de la ora 20:40, are loc dezbaterea „Întreprinderile industriei de vârf din Bucureşti după 1989 faţă-n faţă cu dezindustrializarea”, cercetare prezentată de istoricul Dr. Valentin Maier.

EXPOZIŢIE

* La Galeria Artelor din Cercul Militar Naţional, de la ora 17:30 este vernisată o expoziţie de pictură a artisului Harry Guttman.

ALTE EVENIMENTE

* Teatrul Odeon găzduieşte, de la ora 19:00, cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

* O nouă serie de „Conferinţe de Istoria Artei” începe de astăzi la Muzeul Naţional al Literaturii Române cu cea susţinută de Pavel Şuşară, de la ora 19:00, în Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviţei, nr. 64-66), care abordează tema: „Unitatea pierdută a artelor”.

* De astăzi, până pe 15 iunie, la Sala „Stere Popescu” (Bd. Mărăşeşti, nr. 80 – 82) se desfăşoară prima ediţie a „Şcolii performative pentru copii”, un proiect prin care Centrul Naţional al Dansului (CNDB) îşi propune crearea unui program integrat de dans contemporan, practici corporale şi educaţie artistică, constând în cursuri săptămânale şi activităţi opţionale de educaţie artistică susţinute de coregrafi, artişti vizuali şi pedagogi cu o bogată experienţă în zona dansului, a artei contemporane şi a sferei artelor marţiale precum Aikido.

* Tot de astăzi, până pe 13 aprilie, Teatrul Excelsior organizează o serie de ateliere de iniţiere în limbajul mimico-gestual ce se vor finaliza cu un spectacol de teatru susţinut de copiii cu deficienţe de auz, în cadrul Festivalului „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud”, ce va avea loc pe 17 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.