„Caractere atipice” – o carte de …Oscar

Sursa foto: www.jerryjenkins.com

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită, mai ales dacă vă place Tom Hanks și i-ați văzut mai toate filmele de la ”Forrest Gump” și până la ”The Post”, ei bine, o astfel de carte este ”Caractere atipice” scrisă chiar de … Tom Hanks. Aceasta a apărut în colecția Musai a editurii Art în traducerea lui Alex Văsieș.

”Caractere atipice” este o carte de povestiri și în același timp debutul lui Tom Hanks ca scriitor. Aceasta ne aduce într-o oarecare măsură aminte de Cehov, deoarece ca și scriitorul rus, el pare a avea o fascinație pentru viața oamenilor simpli, reușind astfel să sape în banalul de fiecare zi, adevărate tuneluri pentru a scoate la suprafață frământările ce se ascund dincolo de calmul aparent lipsit de orice emoție. Iar așa cum actorul de Oscar nu se teme să intre în pielea unor personaje cu o viață complicată, nici scriitorul Tom Hanks nu se ferește de teme incomode.

Sursa foto: The Mindful Word

Acestea sunt : războiul, emigrația, relațiile de cuplu complicate și care în ciuda eforturilor protagoniștilor de a le repara devin tot mai dezacordate, divorțul părinților – toate însă abordate nu într-o cheie fatalistă ci, mai degrabă, într-un stil hollywoodian cu întorsături neașteptate și happy-end.

În ”Caractere atipice” nu găsiți doar o întreagă galerie de personaje diferite ci și un laitmotiv interesant – cel al mașinii de scris care pare a traversa întreaga carte, fie că este abandonată într-o magazie cu lucruri vechi, fie că tronează în mijlocul unei încăperi pe o masă sau pe un birou, așteptând ca cineva să își aștearnă viața pe o coală albă doar apăsând pe clapele ei.

Și cum schimbarea bruscă de situație o întâlnim în fiecare povestire și personajele lui Hanks trăiesc experiențe dintre cele mai diverse: un veteran de război traiește o dramă perpetuă răscolit de amintirile din tranşee, un tânăr descoperă infidelitatea tatălui, un multimilionar dependent de vacanţele înapoi în timp trăiește aventuri nebănuite, o femeie divorţată refuză să se mai lase sedusă, o fată este în stare să îndure orice doar ca să fie actriţă pe Broadway sau doi imigranți bulgari care fug în America dornici să scape de atrocităţile comuniştilor.

Atipic printre povestiri se strecoară patru articole de ziar, scenariul complet al unui film, precum și o prezentare cu note sarcastice a vieții de star de cinema. Ar fi multe de spus despre cartea lui Tom Hanks dar eu nu vă mai spun decât un singur lucru: așa cum filmele lui vă țin cu sufletul la gură, tot așa nu veți lăsa din mână nici cartea până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.