Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 16 martie

CINEMA

* Şi azi au loc două proiecţii mai speciale la Cinemateca Eforie:

– de la ora 17:00, în cadrul programului Centenarul României Mari şi al medalioanelor „Ovidiu Iuliu Moldovan – 10 ani de la moarte (12 martie)” şi „Elena Albu – 15 ani de la moarte (16 martie)”, drama „Între oglinzi paralele”, adaptare din 1978 după opera lui Camil Petrescu, regizată de Mircea Veroiu, în care mai joacă: Ion Caramitru, George Constantin, Dorel Vişan, Rodica Tapalagă, Adrian Pintea;

– de la ora 19:00, în cadrul medalionului „Michael Caine – 85 de ani (14 martie)”, thriller-ul „Dressed to Kill / Gata de a ucide” regizat în 1980 de Brian De Palma, în care mai joacă Angie Dickinson, Nancy Allen.

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 17:30 este proiectat filmul „Scriitori evrei în Primul Război Mondial” în prezenţa  producătorului executiv Mihai Vişinescu şi a scenaristei Felicia Waldman.

* De la ora 19:30 la CinemaPRO are loc gala de deschidere a celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania. Evenimentul îi aduce în faţa publicului pe invitaţii special ai ediţiei – Kazuo Hara şi Sachiko Kobayashi –  şi pe Alexandra Wesolowski, realizatoarea primului documentar proiectat deseară, „Petrecerea”, o lecţie de observaţie documentară aplicată mişcărilor interioare ale unei familii poloneze în pregătirea unei aniversări îndelung coregrafiate, un film pentru oricine care, stând la masă cu membrii propriei familii, a jurat să nu mai deschidă vreodată un subiect politic sau politizabil. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informații complete despre programul celei de-a 11-a ediții
sunt disponibile pe site-ul  www.oneworld.ro şi pe pagina de Facebook:  www.facebook.com/one.world.romania.

MUZICĂ

* Cu doar 5 zile înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, maestrul Valentin Gheorghiu revine la Sala Radio, de la ora 19:00, într-un concert de excepţie alături de pianista Roxana Gheorghiu şi de Orchestra Naţională Radio dirijată de Philip Mann. În program: uvertura la opera „Così fan tutte” şi Concertul nr. 10 în Mi bemol major pentru două piane şi orchestră de W.A. Mozart şi Simfonia nr. 9 în Do major de Fr. Schubert.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Valentin Urypin şi având în program: Variaţiunile cinematografice compuse de Dumitru Capoianu; Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin – solistă Dana Borşan şi Simfonia nr. 2, op. 73, în Re major de Johannes Brahms.

* Adrian Naidin Quartet susţine concertul „Pân’ la rai”, de la ora 19:30, la The Ark (Str. Uranus, nr. 150). Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

* Tot de la ora 19:30, în Quantic Club are loc concertul dat de trupele For The Wicked, Twist of Fate, Valak şi Breathelast.

* Interpretul grec Nikos Vertis susţine, de la ora 20:00, al doilea concert la Sala Palatului.

* Nicu Patoi, Florin Giuglea, Cristi Copaciu şi invitaţii lor – Adrian Ciuplea, Răzvan Lupu, Hanes Radu, Berti Barbera şi Ana Maria Roşu – cântă, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.

* Două evenimente au loc deseară în Control Club:

– de la ora 21:00, un concert al formaţiei post-punk britanice The Underground Youth;

– de la ora 23:00 evoluează Acid Pauli (Ouïe) şi Gemini Brothers.

* În Club Mojo, începând cu ora 22:00, Luna Amară dă un concert la care au special acts Fameless & Aeon Blank.

* Un show extraordinar de sunet şi lumini cu Speak Floyd, trupa românească tribut Pink Floyd are loc de la ora 22:30, în Hard Rock Café.

* Nelu Vlad & Formaţia Azur cântă, de la ora 23:15 în Berăria H.

SPECTACOLE

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, în montarea lui Mario De Carlo. În distribuţie: Daniel Magdal, Madeleine Pascu, Dragoljub Bajic (din Serbia), Cătălin Ţoropoc, Oana Andra, Marius Boloş, Iustinian Zetea, Cristina Eremia, Andrei Lazăr, Mihaela Stanciu. Dirijor: Tiberiu Soare.

* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă spectacolul „Amor, mofturi şi politică”, de la ora 19:00, la Casa Filipescu-Cesianu. În distribuţie: Irina Movilă, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Vlad Brumaru, Dorin Enache, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu şi Mihnea Ghinea.

EXPOZIŢIE

În memoria părintelui sculpturii moderne, de la a cărui trecere în veşnicie se împlinesc 61 de ani, şi a Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cărora Brâncuşi le-a dedicat ansamblul monumental de la Târgu Jiu, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, de la ora 16:30, vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncuşi – Între Hobiţa şi Paris”, ce rămâne deschisă în Foaierul H.H. Stahl până pe 16 aprilie.

CARTE ŞI LITERATURĂ

De la ora 18:00, la Palatul Elisabeta are loc prezentarea volumului „Regele, Comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării Regelui Mihai I”, coordonat de Alexandru Muraru şi Andrei Muraru, în prezenţa Custodelui Coroanei române, Margareta, şi a principelui Radu.

EVENIMENT

Sala Mare a ArCuB din Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90) găzduieşte, de la ora 20:00, evenimentul „Identitatea culturală a femeii rome în spaţiul românesc”, un proiect de educaţie culturală ce face parte din campania „Istoria Mentalităţilor despre Romi în Spaţiul Românesc”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.